Lezersbrieven

Als we vliegvakanties mijden hoeft vliegveld Lelystad niet uitgebreid

De ingezonden brieven van donderdag 21 december.

Jelmer Wijma roept op tot het stoppen met vliegvakanties, zodat de uitbreiding van Lelystad Airport niet nodig zal zijn. Beeld anp

Brief van de dag: Vliegen? Nee dank u

Om Schiphol te ontlasten kunnen we binnenkort vakantievluchten boeken vanaf Lelystad. Vliegen is één van de grootste bronnen van CO2 en om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen zou het goed zijn als velen besluiten het vliegtuig te mijden om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Wanneer duizenden mensen zich zouden hardmaken om niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan, kunnen we Lelystad als vliegveld laten schieten en Nederland wat leefbaarder en schoner maken.

Jelmer Wijma, Vught

AOW-leeftijd

Minister Koolmees van Sociale Zaken (D66) zegt dat hij de AOW-leeftijd niet wil bevriezen. Hiermee geeft hij aan dat hij totaal geen idee heeft van de arbeidsmarkt.

Immers, er wordt geschreeuwd om mensen in de bouw, techniek en zorg, net de beroepen waarbij je veelal op jonge leeftijd begint met werken en je eerder lichamelijk versleten bent. Uit veel onderzoek is bekend dat de mensen in deze beroepen over het algemeen tien jaar eerder beginnen met werken dan hoger opgeleiden, en dat de levensverwachting tien jaar korter is.

Het advies van Koolmees kan dan ook niet anders zijn dan: kies niet om te gaan werken in de bouw, zorg of techniek, want daar ben je de pineut! Alle campagnes voor werving om in deze beroepen te gaan werken, kunnen de prullenbak in, met dank aan een minister die aantoont wel erg kortzichtig te zijn.

Jeroen van Esch, Vught

Jeroen van Esch: 'Alle campagnes om in de bouw, zorg of techniek te gaan werken, kunnen door minister Koolmees de prullenbak in.' Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

Sjoemelkabinet

In plaats van 'appongeluk' had ik liever gezien dat 'sjoemelkabinet' Woord van het Jaar 2017 geworden was. Een sjoemelkabinet is een kabinet dat zegt er te zijn voor alle 'normale' Nederlanders maar ondertussen geheime afspraken maakt met multinationals zodat die nauwelijks nog belasting hoeven te betalen, de dividendbelasting afschaft zonder goede economische onderbouwing en een vliegveld laat aanleggen zonder de burgers eerlijk te informeren over de consequenties voor het milieu.

Bas Springer, Amsterdam

Verpletteren

Max Pam lijkt in zijn column twee dimensies een beetje door elkaar te halen. Aan de ene kant hebben we empathisch vermogen, meer of minder ontwikkeld. Aan de andere kant hebben we een grotere of minder grote bereidheid om conflicten desnoods bloedig uit te vechten. Dat zijn verschillende dingen.

Pam citeert een fraaie passage van Sun Tzu: 'Oorlogvoeren is gebaseerd op misleiding. Daarom: wanneer krachtig, lijk machteloos ... Als ze verward zijn, verpletter hen.' De geformuleerde strategische gedachtengang is onbestaanbaar zonder empathie, zonder het vermogen zich te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de tegenstander. Dat neemt niet weg dat verpletteren het doel blijft.

Pam merkt op dat iemand met inlevingsvermogen 'geneigd is om bij een conflict niet onmiddellijk de ander de kop in te slaan'. Dat klopt. De hele krijgskunst van Sun Tzu draait om het vermijden van 'onmiddellijke' reacties en de manipulatie van de tegenstander tot aan het punt waar die zijn verplettering niet meer kan verhoeden.

Empathie als weapon of mass destruction.

Dick Betlem, Tilburg

Het nieuwe roken

Het recente SCP-rapport toonde lovende cijfers over de Sociale Staat van Nederland. Een kanttekening: we brengen anno 2017 wel veel tijd achter computer en smartphone door. Vinden we het inmiddels niet wat eng dat deze interactie bewust ontworpen wordt om zo verslavend mogelijk te zijn?

Steeds meer wetenschappelijke bronnen tonen aan dat deze trend resulteert in een brein dat zich niet meer kan concentreren of simpelweg kan dagdromen. We onderschatten de invloed van dit soort technologie op hoe we werken, sociaal zijn, ontspannen, creatief zijn, dingen verwerken.

Als zitten het nieuwe roken is, dan is de aandachtsindustrie van de Facebooks, YouTubes en Netflixen de nieuwe tabaksindustrie - hun businessmodel en inspanningen richten zich op het verslaafd maken aan hun producten, alle negatieve gevolgen verbloemend. Zij kennen de zwakke plek van ons brein beter dan wijzelf.

Een voorzichtige stelling in het licht van al dat positieve over vooruitgang: deze overweldigende verschijningsvorm van digitaliteit in onze dagelijkse samenleving maakt ons niet tot gezondere, leukere of productievere mensen.

Frank Goethals, Utrecht (31, ontwerper)

Onze Vader

In een reactie op de 'haarkloverij om het gebed bij uitstek' verwijt Bridget Kievits de 'jongens' van de Volkskrant dat ze wel erg 'sukkelig' bezig zijn door de protestantse versie van het Onze Vader katholiek te noemen. Zeer waarschijnlijk heeft ze alleen de tekst van de inzet gelezen en niet in het artikel gezien dat er een jaar geleden al een forse wijziging is geweest in de tekst. Dus ik zou zeggen: kom op Bridget, een beetje bij de les blijven!

Paul Kempers, Harderwijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op audiëntie bij paus Franciscus. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.