Als warme broodjes

ALAN GREENSPAN kan met recht zeggen dat zijn vrouw hem niet begrijpt. Uit het boek Maestro over de Amerikaanse centrale bankpresident door de Amerikaanse journalist Bob Woodward (inderdaad, die van het Watergate-schandaal) blijkt dat Greenspan moeite heeft om zijn bedoelingen duidelijk te communiceren....

Ferry Haan

Zo vroeg hij zijn huidige vrouw twee keer ten huwelijk zonder dat zij dit door had. Greenspan is gewoon zich zó voorzichtig uit te drukken dat zelfs zijn vrouw, Andrea Mitchell, hem niet begrijpt. Mitchell is niet de eerste de beste bakvis, maar een gerespecteerde Amerikaanse parlementair-journalist. Uiteindelijk kwam de boodschap toch bij haar over toen hij op kerstdag vroeg of ze 'een grote of een kleine bruiloft wilde'.

In tegenstelling tot zijn echtgenote denken de financiële markten wél de diepere bedoelingen te kennen van de 73-jarige bankpresident.

'Greenspan wil een zachte landing voor de economie, geen harde, is de overduidelijke boodschap die Greenspan op 5 januari gaf met zijn renteverlaging', stelt Ed Yardeni, econoom van Deutsche Bank in New York.

Greenspan zal de rente net zo lang blijven verlagen totdat de economie in een veilige haven is, is de verwachting. En dus gaan riskante bedrijfsobligaties ineens als warme broodjes over de toonbank.

In de eerste drie weken van dit jaar werden meer high yield-obligaties verkocht dan in de laatste drie maanden van het vorig jaar. Dit jaar wisselde al 5,8 miljard dollar van dit schuldpapier van eigenaar, terwijl dat in het totale laatste kwartaal van 2000 slechts 3,8 miljard dollar was.

High yield-obligaties zijn bedrijfsleningen met relatief veel risico. Hieronder vallen bijvoorbeeld de leningen die een bedrijf als UPC afsluit. De maandelijkse verliezen van UPC zijn zo groot, dat de toekomst van dit bedrijf allerminst is veiliggesteld. Beleggers die geld uitlenen aan UPC lopen het risico het nooit meer terug te krijgen.

Beleggers zijn alleen maar bereid een hoog risico te lopen, als daar ook een hoog rendement tegen over staat. Vandaar dat de rente op de obligaties van UPC oploopt tot 14 procent. Dat is drie keer de rente die de Nederlandse overheid betaalt op staats obligaties.

De relatief riskante high yield-obligaties kunnen echter een aantrekkelijke belegging zijn. De Postbank is korte tijd geleden gestart met een speciaal High yield-beleggingsfonds. Omdat deze obligaties veel rente uitkeren - tussen de 8 en 13 procent - kan het rendement op dit fonds fors zijn en dat is interessant vanwege het nieuwe belastingplan. Vanaf dit jaar moet er immers 1,2 procent vermogensbelasting (30 procent van een fictief rendement van 4 procent) worden betaald.

Naast het belastingplan is er echter nog een andere reden om aan te nemen dat bedrijfsobligaties het dit jaar goed zullen doen. De koersen van deze obligaties zijn vorig jaar diep gevallen vanwege de vertragende Amerikaanse economie. De meest riskante bedrijven krijgen de grootste klappen als het economisch minder gaat.

Nu Greenspan echter de wereld aan het redden is, verbeteren de vooruitzichten voor deze categorie bedrijven zienderogen.

Als het Greenspan lukt om te voorkomen dat de Amerikaanse economie in een recessie terecht komt, dan zal het aantal failissementen in de Verenigde Staten mee vallen. Dat betekent weer dat de riskante bedrijven gewoon keurig hun geleende geld terug kunnen betalen.

Als geruststellende boodschap wijzen economische historici erop dat de aandelenmarkten meestal stijgen als de Amerikaanse centrale bank eenmaal is begonnen met het verlagen van de rente. Yardeni ziet nu geen reden om aan te nemen dat het dit keer anders zal zijn. De Amerikaanse Standards & Poor's 500-index, een betere index voor de Amerikaanse aandelenbeurs dan de Dow Jones-index, is sinds de renteverlaging van 5 januari met 5 procent gestegen. Volgens Yardeni is dit het bewijs 'dat de markten de boodschap van Greenspan hebben begrepen'.

De grote vraag is natuurlijk of dit klopt. Wellicht zit Greenspan straks aan de toog in een Amerikaans café met de klacht dat 'de financiële markten me niet begrijpen', en zitten beleggers met de gebakken peren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden