Als voetballers zingen, is de kans op ongelukken groot (2)

TOEN het Olympisch Stadion het Olympisch Stadion nog was, de spits midvoor heette en maar één wedstrijd er werkelijk toe deed, Holland - België, kortom toen geluk nog heel gewoon was en het voetbal ook, brachten De Spelbrekers De Voetbalpolonaise uit....

Al zijn we dol op moeders

Al zijn we dolgraag thuis

Zondags gaan we naar het voetbalveld!

Al tracht ze ons te lijmen

Ze houdt ons niet in huis

Zondags gaan we naar het voetbalveld!

Al is het voor de vrouw misschien een straf

Van dát pleziertje houdt ze ons niet af.

En ik maar denken dat Voetbal & Muziek in Nederland pas eind jaren zestig één-tweetjes begonnen te maken. Dankzij enkele lezers weet ik nu beter.

Vanaf het moment dat er werd gevoetbald, werd er gezongen en vooral in de jaren vijftig beleefde het genre gouden tijden. Men zong waarover men sprak.

Bob Scholte bijvoorbeeld protesteerde tegen de uittocht van Nederlandse voetballers naar het buitenland met het lied Wilkes, Wilkes! Waarom ging je heen?

Scholte wijst op het vertrek van spelers als Wilkes, De Harder, Appel, Roosenburg en De Vroet naar buitenlandse profclubs en constateert vol afschuw dat het monster geld de voetbalsport regeert. (Ook toen al, ja). 'Ze ruilen boerenkool met worst voor dure Franse wijn.'

Dat kon Abe Lenstra niet op zich laten zitten. Abe bleef in Nederland, ondanks een aanbieding van Fiorentina dat hem een jaarsalaris van honderdduizend gulden in het vooruitzicht stelde.

Niks Franse wijn of Italiaanse spaghetti!

Zelfs zijn vrouw, vertelt verzamelaar Thijs Ruiter uit Middenmeer, wist niet dat Lenstra ooit een plaatje heeft opgenomen, Bij ons in Holland. Dat is niet geheel onbegrijpelijk: zingen kon hij niet. Maar wat een magnifieke tekst:

Maar ik zei nee, dat doe ik niet

nog voor geen ton per jaar

In Holland daar voel ik me thuis

Dus hou die centen maar.

Waarna Abe samen met een koor van supporters zijn liefde betuigt aan dat kleine landje waar zijn wieg heeft gestaan.

Het bureau is inmiddels bezaaid met liedteksten, lezerstips en -vragen (Kan iemand Richard de Groot helpen aan het plaatje dat Hans van Breukelen en de selectie van FC Utrecht begin jaren tachtig maakten en dat begon met de zin 'Het leven is geen lolletje'?), plaatjes, cassettebandjes, omvangrijke discografieën en allerhande prullaria.

Het is nu zaak de verleiding te weerstaan dit stuk op nostalgische wijze te vervolgen. Ik moet ook de jongere lezers tevreden stellen..

De Amsterdamse hiphopband Osdorp Posse dus nu maar:

Je noemt jezelf supporter maar je bent te stom,

Dus bouw maar lekker verder aan je fragmentatiebom.

Dan hoop ik dat-ie in je broekzak explodeert,

En zo je hele maag en ballen perforeert.

(Uit: Nepsupporters).

Het tekstfragment is opgenomen in een boekje dat werd uitgegeven door Buma/Stemra, Muziek tussen start en finish van Ko van Geemert en John Koks. Tot mijn genoegen citeren ze een een deel van een artikel dat ik ('Een wat zure verslaggever van de Volkskrant') in 1995 schreef.

'Froger, dat gaat nog net. We herinneren ons de laatste jaren bij Europa-cupwedstrijden in het Olympisch Stadion de blèrende Jan Rietman; Hans Versnel met zijn We gaan met z'n allen naar Amerika; Dries Roelvink. Koos Alberts. Weer Jan Rietman. En, de ergste van allemaal, Peter Beense. Nimmer hebben wij in een voetbalstadion zo'n dieptepunt beleefd als in het bijprogramma van Ajax - Hajduk Split.'

(Ik zou daaraan willen toevoegen dat alle muzikanten uit voetbalstadions geweerd moeten worden, tenzij er niet wordt gevoetbald. Heren stadiondirecteuren, tijdens een concert wordt er toch ook niet gevoetbald? Nou dan. Ophouden daarmee.)

De studie naar Voetbal & Muziek heeft mij inmiddels geleerd dat er sinds de jaren twintig een ongelooflijke hoop rotzooi op de markt is gebracht, dat slechts een enkele plaat niet uit puur commerciële overwegingen is gemaakt en dat voetballers a-muzikaal zijn en bijna zonder uitzondering oubollige en lullige teksten moeten zingen, zó oubollig en lullig dat het vaak weer leuk wordt.

Sorry hoor, voetballers van Lemelerveld 2, maar dat carnavalslied dat jullie opstuurden is werkelijk niet om aan te horen. Om over de tekst ('In ons fijne Lemelerveld, waarop iedereen is gesteld') maar te zwijgen.

Het wordt tijd het kaf van het koren te scheiden. Volgende week deel drie, tevens slot. (Waarin de auteur zijn Top-10 van voetballiederen prijsgeeft en onthult dat Engeland mijlenver op Nederland voor ligt).

Ter afsluiting een tip voor het weekeinde, een fragment uit een lied van The Amazing Stroopwafels:

Rook Nederwiet

drink sterke drank

Misbruik desnoods je hond

doe en geniet

van wat God verbiedt

Mijd sport, 't is ongezond.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden