Als Suk aan de bal is, zoemt het hoopvol op de tribunes

Suk Hyun-Jun dacht een maand geleden het helemaal gemaakt te hebben bij FC Groningen. De Zuid-Koreaan weet inmiddels beter. De spits moet geduld hebben.

Suk Hyun-Jun, de Zuid-Koreaanse voetballer van FC Groningen, is zaterdagavond rond half negen een geknakt mens. Het boven- en onderlichaam maakt een hoek van 90 graden. De handen rusten op de knieën, de blik is vertwijfeld.

Alles wat hij in zich had, heeft Suk in de strijd geworpen. Het is allemaal voor niets geweest.

Tegenstander Vitesse neemt op dat moment een beslissende 3-1 voorsprong. Een boos fluitconcert weerklinkt op de volgepakte tribunes. Wedstrijd verloren, rampspoed geboren; het trotse FC Groningen is hard op weg naar het rechterrijtje. Trainer Pieter Huistra zegt na afloop dat het crisis is.

Twee dagen eerder zat Suk Hyun-Jun nog te popelen in de ontvangstruimte van stadion Euroborg. Door blessures en schorsingen dacht hij weer kans te maken op een basisplaats. Het zou allicht niet op zijn favoriete positie zijn (daarover later meer), maar hij ging beslist zijn bes-te beentje voorzetten.

Op tafel lag de laatste editie van het FC Groningen Journaal. Daarop een grote foto van een dolblije Suk die een heel stadion en daarna, dankzij de televisie, een heel land meenam in zijn enthousiasme. Groningen had met 3-0 gewonnen van PSV, Suk scoorde twee keer en zijn naam lag plots op ieders lip. Vooral het tv-interview na afloop, waarin het Nederlands een vrolijke spraakverwarring werd, was een succesnummer.

Het gebeurde allemaal op 19 februari van dit jaar, maar lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Groningen leed louter nederlagen en de laatste, die tegen Vitesse, is een dure. Beide teams lopen over van onvervulde ambities en nu krijgt de thuisclub het nog zwaar in de race naar de play-offs.

Wat Suk betreft: tegen PSV stond hij voor het eerst in de basisopstelling, maar zijn stunt bleek van korte duur. De daaropvolgende wedstrijd, die tegen NEC met 4-0 verloren ging, werd een flater en sindsdien is hij eigenlijk terug bij af.

En als Suk Hyun-Jun één ding niet wil, dan is het terug zijn bij af. Hij is pas twintig jaar, de jeugdpuistjes zijn nog niet eens geweken, maar Suk Hyun-Jun heeft de brandende ambitie een grote meneer in het voetbal te worden.

Zijn verhaal, dat donderdagmiddag wordt vertaald door zaakwaarnemer Sean Choi, is zonder twijfel het meest opmerkelijkste van de hele eredivisie. Als talentvolle puber toog hij al naar Europa. De Premier League, een magisch spektakel in Zuid-Korea, moest en zou zijn speelvloer worden. Chelsea leek hem wel wat.

Dat bleek in alle naïveteit iets te hoog gegrepen en uiteindelijk zocht Suk zijn geluk bij Ajax. Hij stond tijdens trainingen te smachten achter het hek. Martin Jol, toen nog de trainer van Ajax, kwam er achter dat die Zuid-Koreaanse slungel jeugdinternational was geweest en gaf hem een kans in een oefenwedstrijd van een jeugdteam. Dat mondde uit in een contractje en een spaarzaam optreden in het eerste.

Suks dolenthousiaste invalsbeurten maakten van hem een populaire rariteit, maar met het vertrek van Jol waren ook zijn dagen geteld in Amsterdam. Het contract werd niet verlengd.

In retrospectief beschouwt hij Ajax als een goede, maar harde leerschool. Yanis Anastasiou, de Griekse oud-spits, gaf hem een cursus koppen en die komt nog steeds van pas.

Vorig jaar zomer leek Suk op weg naar het Duitse Hoffenheim toen FC Groningen opeens interesse toonde. Hoewel Hoffenheim het bod nog verhoogde, ging er voor Suk Hyun-Jun niets boven Groningen.

Hij kende Huistra nog als jeugdtrainer van Ajax. Dat scheelde. Bovendien lijkt Nederland wat taal en voetbal betreft hem op dit moment een betere opstap naar de Europese top dan Duitsland.

Inmiddels is de stormachtige ambitie iets geluwd. Beter dan bij Ajax beseft Suk dat hij eerst beter moet worden en dat is het eerste half jaar, naar eigen zeggen ook al gebeurd. Er ligt een stappenplan dat er ongeveer zo uit ziet: eerste jaar ervaring opdoen, tweede jaar goede clubspeler worden en het derde jaar een opvallende eredivisiespeler zijn.

In de wedstrijd tegen Vitesse stijgt er een gezoem op van de tribunes wanneer Suk Hyun-Jun balbezit heeft. Sinds het duel tegen PSV wordt van hem iets speciaals verwacht.

In de eerste helft komt daarvan weinig terecht. Suk is een ijverige springveer die de Arnhemse defensie onder druk zet, maar weinig potten kan breken. Dat geldt trouwens voor geheel Groningen. Het is van beide kanten een matige vertoning waarin Vitesse vlak voor rust de leiding neemt door Van Ginkel.

Trainer Huistra heeft hem, bij afwezigheid van Bacuna, opgesteld als rechtsbuiten. Suk zag de bui al hangen donderdagmiddag en het zinde hem toen al niet.

Suk Huyn-Jun beschouwt zichzelf als een echte spits. Op elke andere positie komt hij niet tot zijn recht. De eerste helft is daarvan zaterdagavond een treffend bewijs. Suk Hyun-Jun is geen man voor de zijlijn.

Eerlijk gezegd zijn speler en zaakwaarnemer Choi het enigszns beu dat Suks talent op deze manier wordt vergooid en hij geen ervaring kan opdoen als spits. Zo wordt het niks met dat stappenplan. Liever de vaste stand-in als centrumaanvaller dan zijn tijd verdoen als buitenspeler.

Toen Tim Matavz begin dit seizoen naar PSV vertrok, leek Suks bedje gespreid. Uitgerekend op dat moment was hij geschorst en bleek de tussentijds aangetrokken David Texeira een schot in de roos. En in Huistra's stramien bestaat slechts ruimte voor één spits.

Snel na rust mag Suk Hyun-Jun zich tegen Vitesse waarmaken op zijn favoriete positie. Invaller Jones neemt zijn positie als rechtsbuiten over. Samen met Texeira bemant Suk het centrum van de aanval. Dat maakt Groningen een stuk slagvaardiger.

Suk versiert in letterlijke zin een strafschop, die wordt benut door Tadic. Hij is een eigenzinnige rommelaar in de traditie van Ibrahimovic, zijn grote voorbeeld. Ook Suk speelt met een haarbandje.

Er had voor de thuisploeg beslist meer in gezeten als er niet zo haastig en nerveus was gecombineerd. Het wordt dus niet de droomwedstrijd als tegen PSV waarin hij zich weer de junior waande die in de Zuid-Koreaanse competitie alle tegenstanders tot figuranten degradeerde. Maar Suk Huyn-Jun toont zaterdagavond wel aan dat de combinatie met de balvaardige Texeira potentie heeft.

Tot die vaststelling wil Pieter Huistra na afloop nog niet komen. 'Volgende week zijn er ook weer spelers terug, dus dat zien we dan wel.'

De trainer moet trouwens eerst de teleurstelling wegslikken. Op de tribunes wordt hem zaterdag al luidkeels ontslag aangezegd. Het wordt komende weken, zegt Huistra, een kwestie van alle zeilen bijzetten om de nacompetitie voor Europees voetbal te halen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden