Als starter over je salaris zeuren kan verkeerd uitpakken

Junior consultant: 2.100 euro bruto (40 uur).

Beeld Colourbox

Dilemma

Consultant Frans (25) kreeg een worst voorgehouden. Een recruiter spiegelde hem voor dat hij zo'n 2.500 euro bruto zou gaan verdienen bij het consultancybureau waar hij nu werkt. Maar in het sollicitatiegesprek bleek het maximaal haalbare salaris 2.100 euro bruto. 'Het loon dat alle junior starters bij het bedrijf krijgen', vertelde Frans' nieuwe werkgever hem.

Frans werkt als Sas Business Intelligence consultant. Die mondvol betekent dat hij informatie verzamelt en analyseert die bedrijfsprocessen kunnen verbeteren. Dat kan over van alles gaan: producten, klanten, markten, concurrentie, trends en ga zo maar door. Aan de hand van speciale datasoftware (sas) brengt Frans advies uit aan de bedrijven waar hij is gedetacheerd.

Het werk gaat Frans goed af, 'ik pak het sneller op dan anderen', maar het salaris zit hem dwars. Niet alleen vanwege de praatjes van de recruiter, ook omdat hij collega-starters kent die wel gewoon meer verdienen dan 2.100 euro. Wat moet hij doen?

Advies

'Het klinkt misschien een beetje plat', zegt Abe de Jong van Berenschot, 'maar als het op salaris aankomt, wil de uitspraak 'wie zeurt, die beurt' nog weleens van toepassing zijn.' Kanttekening is volgens De Jong wel dat zo'n starterssalaris gebruikelijk is, helemaal in de consultancy. 'Na een aantal maanden vragen om een salarisverhoging, kan pretentieus overkomen', zegt De Jong. Dat Frans' baas andere starters beter betaalt, laat hij in het midden.

Dan de hoogte van het salaris, want ook dat is geen uitgemaakte zaak, blijkt uit het advies van Ron Peters van vakbond FNV. Businessconsultants zijn er namelijk in vele soorten en maten. Dergelijke adviseurs met vijf tot zeven jaar werkervaring verdienen tussen de 3.000 en 5.000 euro per maand. 'Voor beginnend BI-consultants mag je een salaris van pakweg 2.500 euro verwachten', zegt Peters. 'Uiteraard spelen inhoud en complexiteit van de functie een rol. Maar een salaris van 2.100 euro lijkt aan de lage kant wanneer je een functie op hbo-niveau vervult.'

Er valt dus wel wat te halen voor Frans. Maar pas op, je komt snel zeurderig over, waarschuwt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Als Frans net mijn zijn loopbaan is begonnen, lijkt wachten een veilige optie. 'Eerst nog even meer presteren en laten zien dat jij ook bij tegenwind recht overeind blijft staan.'

Maar misschien, vult hij aan, is Frans al vanaf zijn sollicitatiegesprek te bescheiden en moet hij beter aan zijn 'interne pr' werken, zoals Van den Berg dat noemt. 'Laat jouw leidinggevende zien dat je een goudvinkje bent. Achterhaal voor welke argumenten jouw leidinggevende gevoelig is, en kies het juiste moment om het gesprek aan te gaan. Want zij die wachten, zijn altijd te laat.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden