Als Rutte II nog een beetje lef heeft, regelt het lerarensalarissen gewoon in de Kamer

Asscher kan van alles eisen, maar nu de coalitie 34 zetels tekort komt voor een Kamermeerderheid valt er niets meer af te dwingen. Beeld anp

Voor de PvdA zijn het ingewikkelde dagen: de gedisciplineerde coalitiemachine dient uit zijn as te herrijzen als een bevlogen oppositiebeweging. Met nog steeds één been in het kabinet is dat niet eenvoudig. Bij alles wat partijleider Asscher wenst, moet hij voorlopig nog horen dat hij het zelf had kunnen regelen. Met gemeenteraadsverkiezingen op komst is dat geen aantrekkelijk perspectief. Logisch dus dat hij er iets van probeerde te maken met de lerarensalarissen.

Met die wens is ook niets mis. Het is de hoogste tijd dat de politiek breed gedragen oproep tot statusverhoging van het onderwijzersvak wordt omgezet in betere beloning. Maar juist gezien die brede overeenstemming maakten de betrokken partijen er deze week geheel onnodig een miserabele vertoning van. En dan ook nog zonder concreet resultaat.

Ten eerste Asscher zelf, die een te grote broek aantrok met zijn dreigement om uit het kabinet te stappen. Niet voor niets wordt van een demissionair kabinet terughoudendheid gevraagd: omdat het niet meer door de volksvertegenwoordiging kan worden weggestuurd, opereert het in een machtsvacuüm. In dit geval is het ook nog eens een door de kiezer weggestemd kabinet. Asscher kan van alles eisen, maar nu de coalitie 34 zetels tekort komt voor een Kamermeerderheid valt er niets meer af te dwingen. Dat toch proberen via omwegen is parlementair spelbederf.

In juni protesteerde leraren op het Maliveld voor een beter salaris. Beeld anp

Dat raakt evenzeer de VVD, die zei geen bezwaar te hebben maar wel in de achterkamer goedkeuring wilde van de nieuwe coalitiepartners CDA, D66 en CU. Die neiging tot indekken doet het ergste vrezen voor het aanstaande regeerakkoord, dat volgens ingewijden tot in detail wordt uitonderhandeld. Gaat een overmaat aan controledrift het parlementaire debat weer jarenlang smoren?

Als Rutte II nog een beetje lef over heeft, presenteert het op Prinsjesdag gewoon een compromisbegroting met hogere salarissen voor onderwijzers en het defensiepersoneel. Zou een oppositie aangevoerd door CDA, PVV, D66 en SP zoiets wegstemmen? Die kans is niet groot. Wel brengt het eerlijker debat en opener besluitvorming op de plek waar het thuishoort: in het parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden