Als niet mag wat moet

Nu we het toch over de nieuwe tijd hebben en over de nieuwe zeden, het mooiste over Glen Mills moet nog komen....

Slaan mag niet, zei de minister van de Gellukkige Gezinnen woensdag in de Tweede Kamer. (Het rapport van Krista van Velzen van de SP verhaalt van menig geval van meppen en knevelen, het is niet mooi meer wat daar uit naam van heropvoeding gebeurt, het is in elk geval in strijd met de Beginselenwet voor de Justitiële Jeugdinrichtingen.)

Dus slaan mag niet, aldus de bewindsman. Maar hier in Brabant weet de boer al sinds mensenheugenis dat ‘nen ezel, ne kwezel en nen nootenboom kunde mee slaon verbeteren’ en geheel in Brabantse stijl meent de minister dus dat ofschoon slaan niet mag, slaan ook wel een beetje moet. Staan hier niet wetten in de weg?

Goede raad blijkt niet zo duur.

De Glen Mills School is een open inrichting en valt als zodanig onder het gezag van Justitie. Justitie heeft te leven naar de beginselen en de letter van de wet; slaan mag niet. Maar met goede wil en inventiviteit moet het toch mogelijk zijn een constructie te verzinnen.

De minister van de Gelukkige Gezinnen is met een briljante oplossing gekomen. Glen Mills wordt van een open inrichting omgebouwd tot een gesloten tent. In die hoedanigheid valt het instituut niet meer onder Justitie, geldt niet langer de Beginselenwet en kan er dus naar hartenlust geschopt en geslagen worden. De Tweede Kamer gaat akkoord.

Aan wie doet de minister van de Gelukkige Gezinnen denken? De minister doet denken aan de president die op z’n laatste, z’n allerlaatste benen loopt.

George W. Bush heeft z’n eigen Glen Mills. Het heet Guantánamo Bay. De wereld zei: sluiten die handel. George Bush zei dat hij de wereld beschermt tegen ‘het grootste uitschot’. De Amerikaanse rechter zei dat volgens de wet het uitschot recht heeft op een normale behandeling. George Bush veranderde de wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden