'Als meneer Ard tegen de 10 km is, mag ik dan ook tegen zijn?'

De baas van de ISU begrijpt de woede in Nederland over de wijzingingen in het schaatsen. Maar de sport moet nu eenmaal worden opgeschud.

'Wij zijn niet dom, wij zijn voor een deel dom', zegt Ottavio Cinquanta, de voorzitter van de Internationale Schaats Unie (ISU) na het 55ste congres van zijn 'ijsclub' die in Nederland veel discussie opleverde. De 75-jarige Italiaan kan 'deels' meevoelen met de Hollandse opwinding over het halveren van de 500-metercompetitie op de Olympische Spelen.

'De ene dag stemmen de gedelegeerden van onze schaatslanden in met het handhaven van twee 500 meters op de WK afstanden. Een dag later stemmen ze voor één 500 meter op de Olympische Winterspelen. Ik zelf stem niet. Wij van de ISU maakten slechts het voorstel: één of twee races.'

Als Cinquanta het voor het zeggen had gehad, dan was het hele systeem eensluidend geweest en één 500 geworden. 'Mijn statistieken, ik lees geen Nederlands, zeggen dat er geen verschil meer is tussen de 500 meter starten in de binnenbaan of de buitenbaan. Dat verschil was er ooit wel en toen is de dubbele race ingevoerd.

'Ik zeg op mijn beurt: de 500 meter wordt beslist op techniek. Wie de beste techniek heeft, wordt kampioen. Daar heb ik nog hele debatten over moeten aanhoren met jullie bondscoach Leen Pfrommer. Ik ben de mening toegedaan dat de snelste man van de dag de kampioen moet zijn. Denk je in dat iemand in rit 1 het wereldrecord verbetert en in rit 2 onder zijn kunnen presteert door een fout en dan als 22ste wordt geklasseerd. Leg dat maar eens uit aan de buitenwereld. Het liefst zou ik zien na rit 1 de beste 10 nog een tweede ronde zouden rijden, een soort van finale. Maar niemand wil daar aan.

'Twee ritten op de 500 meter willen jullie Nederlanders zo nodig handhaven. Maar moet de 1.000 meter dan ook niet twee keer gereden worden? Daar is het voordeel voor de binnenbaan evident. Dat kan niet, fysiologisch gezien, zeggen jullie coaches. Natuurlijk geldt verzuring als factor. Maar ik denk altijd aan Shani Davis wiens wereldrecord op de 1.500 meter sneller is dan drie opgetelde wereldrecords op de 500 meter van Jeremy Wotherspoon.'

Ottavio Cinquanta werd onlangs onaangenaam verrast, toen in de Volkskrant een brief van zijn hand aan de collega-bestuurders uitlekte. Hij pleitte voor een breuk met het verleden ('we willen toch ook niet meer op typemachines schrijven?') door het samengaan van shorttrack en langebaan op banen van 250 meter lengte. Optie 2 was een aanval op de traditie: het afschaffen van EK en WK allround, het WK sprint, de olympische 5 en 10 kilometer (vrouwen en mannen) en de olympische 1.000 m.

'Die brief', zegt hij in Dublin, 'was bedoeld om informatie in te winnen bij mijn collega's. Hoe staan zij erin? Het was geen brief voor de krant. De voorstellen stonden niet op de agenda voor dit congres. Of ze er over twee jaar op staan? Wij komen slechts met voorstellen die haalbaar zijn. Als de meerderheid dit niet wil, dan zullen we daar op inspelen.'

De Italiaan, die in 2016 na 22 jaren zijn voorzitterszetel verlaat, zegt dat hij met zijn steen in de vijver van het langebaanschaatsen zich in goed gezelschap bevindt. 'Als meneer Ard Schenk, die driemaal goud won in Sapporo, tegen de 10 kilometer is, mag ik er dan ook tegen zijn. Of is dat dan een schandaal?

'Als jullie Ard Schenk, de grote kampioen, zegt dat de vierkamp veranderd moet worden, dat de 10 kilometer 3 kilometer moet worden, en ik vind dat ook. Dan ben ik niet alleen, dan ben ik in het gezelschap van Ard Schenk, de kampioen, het voormalig lid van onze technische commissie.'

Minder is meer, wat Cinquanta betreft. Toernooien mogen niet te lang duren, 2 tot 3 uur is maximaal. De ISU, een federatie met 220 miljoen euro op de bank, heeft te maken met tv-stations die steeds minder betalen voor schaatsen. In de begroting van 2013 werd nog slechts 18,5 miljoen Zwitserse frank (15 miljoen euro) voor de tv-rechten van schaatsen, shorttrack en kunstrijden betaald.

'Ik heb geen goede onderhandelingspositie in het schaatsen. Met de ene hand feliciteer ik Nederland met telkens drie medailles op olympische onderdelen in Sotsji. De andere hand leg ik op mijn hart uit zorg over de sport. Over landen die niets winnen, als Amerika. Of die nummers als de 10 kilometer links laten liggen, zoals de Noren.

'Straks komt de mass-start er in het olympische programma bij. Als Nederland daar goud en zilver wint, dan zit ik daar niet mee. Maar mooi is het dat er een brons is voor het arme Frankrijk of Polen. Want we maximeren de inschrijving tot twee deelnemers, net als op de 10 kilometer in Pyeongchang in 2018. Dat verandert de situatie voor als ik straks om tafel moet voor de tv-rechten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden