#HetDuel

'Als media wil je niet afhankelijk zijn van wispelturige overheid'

Zwakke broeders in de media met staatssteun nog een tijdje overeind houden, is niet de goede weg, schrijft Arendo Joustra als reactie op het betoog van Bart Brouwers.

Beeld thinkstock

Waarde Bart,

Ongetwijfeld heb je het beste voor met de journalistiek, maar niet alleen als belasting betalende burger, ook als journalist zeg ik: niet doen. Kranten, tijdschriften en omroepen moeten geen subsidie aannemen of krijgen van de overheid. Het is verkeerd en nergens voor nodig.

Wat je in je enthousiasme volgens mij vergeet, is dat de overheid niet per definitie goed is of altijd het beste voor heeft met de samenleving, laat staan met de journalistiek. Niet voor niets zijn overheid en journalistiek historisch gezien antagonisten. De vrijheid van meningsuiting is op de overheid veroverd, die is niet vrijwillig gegeven.

Staatssteun is ook verkeerd omdat de overheid niet neutraal is, maar politiek wordt aangestuurd. Ze is in handen van politici van uiteenlopende stromingen en dus wispelturig en onbetrouwbaar. Daar moet je als media niet afhankelijk van willen zijn. Vraag maar eens aan de publieke omroep hoe leuk het is om de overheid als geldschieter te hebben. Een ander had al lang tabee gezegd. En natuurlijk leidt staatssteun tot concurrentievervalsing, geldverspilling, bemoeizucht en beïnvloeding. Dat valt niet tegen te houden met statuten en richtlijnen.

Behalve verkeerd, is staatssteun ook onnodig. Met sommige media mag het minder goed gaan, de burger is beter geïnformeerd dan ooit. Weemoed over het verdwijnen van titels en journalistiek zoals jij en ik die hebben beoefend toen we nog jong waren, moet niet leiden tot een star vasthouden aan het bestaande. Noch tot blindheid voor de revolutionaire veranderingen in de informatievoorziening.

Media overleven juist door gezonde concurrentie met elkaar, door zich continu te verbeteren, door zich altijd af te vragen hoe ze hun publiek nóg beter kunnen bedienen. Zwakke broeders met staatssteun nog een tijdje overeind houden, is niet de goede weg.

Arendo Joustra is hoofdredacteur van Elsevier. Twitter @Elsevier

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden