'Als Krishna blij is, zijn wij ook blij'

Godsdienst heeft de geschiedenis van Nederland in sterke mate bepaald. Elke religie heeft haar geestelijk leiders. Wie zijn zij en door wie of wat laten zij zich inspireren?...

Aimée Kiene

'Dit is de mooiste en krachtigste mantra die de god Krishna ons heeft gegeven. Door hem te zingen kunnen we het geluk bereiken. Het geluid bevrijdt de geest en maakt het hart zuiver. Werkt het echt? Probeer het maar! Dat is het mooie, je hoeft van te voren nog niets te geloven. Zie het als een experiment.

Je moet wel een beetje geduld hebben en niet na vijf minuten vragen: waar blijft mijn geluk? Het is belangrijk om samen te zingen, en zo vaak mogelijk. Al kan het ook in je eentje onder de douche of op het toilet. In de tempel zingen we elke dag met een kralenketting. Er zitten 108 kralen aan. Per kraal zing je een mantra en zo ga je zestien keer rond. Na tien jaar ervaring zing ik behoorlijk snel, ik doe er anderhalf uur over. Beginners zijn uren bezig.

Mijn lichaam is 56 jaar geleden geboren in Japan. Ik ben in Zweden getrouwd en elf jaar geleden verhuisde ik met mijn vier kinderen naar Amsterdam. Tijdens het Food for Life Festival achter het Centraal Station kwam ik in aanraking met de Hare Krishna-beweging. Aan het vegetarisch eten dat daar werd verkocht, raakte ik meteen verslaafd. Benieuwd naar Hare Krishna kwam ik hier in de tempel. Ik las boeken, zong mee met de diensten.

Sommige mensen geloven dat er in dit leven niets anders is dan eten, slapen, seks. Maar ik twijfelde. Is er niet iets meer? Na gesprekken met de spiritueel leider Srila Prabhupada was ik overtuigd. Ik wilde mijn leven gaan inrichten naar de leer van Krishna. Daarom eet ik vegetarisch, ik rook niet en drink geen alcohol. Alleen zo kan ik me spiritueel ontwikkelen.

Het lichaam is als een kledingstuk: het wisselt steeds. Onze geest is belangijker, die wordt wedergeboren in een ander lichaam. Voor mij is Hare Krishna het antwoord op de vraag of er niet iets meer is dan alleen het materialistische leven. Het antwoord is ja.

Daarom ben ik nu hoofdpriesteres in de tempel. Ik hou het altaar op orde. De beelden van Krishna en zijn broer Balaram moeten omringd zijn met bloemen, veren en wierook. Ik leid de vereringen en zorg dat de rituelen worden uitgevoerd. Dat het altaar dagelijks vier keer wordt schoongemaakt en dat er eten wordt geofferd aan Krishna. Heel belangrijk, want als Krishna blij is, zijn wij blij. In de tempel wonen vier jonge toegewijden. Zelf slaap ik hier niet, maar in een klein kamertje in de buurt.

Om half vijf 's ochtends is de eerste verering. 's Ochtends vroeg heerst de beste atmosfeer voor spiritualiteit, want dan is het mooi stil. Voor die tijd zorg ik dat ik schoongewassen ben, met elke dag schone kleren. Voor Krishna moeten we van binnen én van buiten rein zijn. Het teken op mijn voorhoofd, gemaakt met klei uit de rivier de Ganges, betekent dat ik mijn lichaam beschouw als een altaar.

Tijdens een verering chanten we gezamenlijk, soms begeleid ik de diensten op een draagbaar harmonium. Wat ik zo mooi vind, bij een popconcert is alleen de artiest op het podium het middelpunt. Omdat wij altijd samen zingen, is iedereen de ster. Er zijn honderden liedjes die we kunnen zingen, maar we eindigen een verering altijd met de mantra. De tekst gaat via het oor rechtstreeks naar het hart en haalt alle negatieve emoties weg.

Iedereen kan de mantra zingen. Jong, oud, welke taal je ook spreekt. Hare staat voor de energie die we krijgen van god. Krishna betekent: de al-aantrekkelijkste. Zo zien wij onze god Krishna, als een charmant persoon waarmee je graag vrienden wilt worden. Hij wil liefde, geen heilige verering. Rama betekent spiritueel geluk. Met de mantra bieden wij Krishna onze liefde, en vragen zijn liefde terug.

Het verveelt nooit. Is dat niet geweldig? Populaire liedjes op de radio komen binnen de kortste keren je neus uit, maar dit lied is anders. Ik beleef god in het geluid en word daar heel vrolijk van. Dat is een heel andere roes dan die je krijgt van alcohol of drugs. Het is: slowly up, stay high forever.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden