Als Kluivert scoort, is de rest maar bijzaak

Op woensdag spreekt Edgar Davids in Nieuwe Revu (1), bepaalt de rechter in Amsterdam dat de Arena niet de Arena mag heten (2), wordt bekend dat Sport 7 een deel van de uitzendrechten wil doorverkopen (3), lekt uit dat ook Ajax een kort geding aanspant tegen de KNVB (4), debatteert...

PAUL ONKENHOUT

Oh ja, en er werd ook nog gevoetbald. Ajax speelde in de Champions League tegen Grasshopper Club (7), Ronald de Boer barstte in snikken uit (8), Marcio Santos pikt het niet langer (9) en Kluivert scoorde (10). En dan laat ik de fatale nederlaag van AC Milan tegen Rosenborg nog buiten beschouwing.

Dus zo moeilijk is het deze keer niet om een onderwerp te verzinnen voor deze rubriek. Maar welk onderwerp dan?

Zeer verleidelijk is het om Davids (1) de eer te gunnen. Davids, de kabel en zo, dat schrijft lekker makkelijk weg. Ik lees het artikel nog een keer door.

'Wat een verhalen allemaal, wat een onwaarheden. Er zijn echt een hele hoop leugens verteld er er zijn een hele hoop ruggengraatloze mensen. Dan doel ik ook op spelers. Ik ga geen namen noemen, voor mij is het duidelijk, voor de mensen die me kennen is het duidelijk, voor de rest wil ik er niet over praten. Basta.'

Opnieuw bekruipt me het gevoel dat de waarheid van Davids niet dé waarheid is. Dit wordt me te ingewikkeld; de Arena dan maar (2).

Het modernste voetbalstadion ter wereld leed woensdag een nederlaag tegen iets waarvan ik dacht dat het al lang niet meer bestond, een sleep-in met dezelfde naam. Een sleep-in is een donkere zaal waar rugzaktoeristen zich voor twee tientjes 's nachts mogen neervlijen, op een smoezelig bed, maar ja, wat maakt het uit, je bent jong en slapen is slechts een noodzakelijk kwaad.

De Amsterdamse sleep-in heet toevallig Arena en onmiddellijk werd protest aangetekend toen de directie van het stadion dezelfde naam koos. Verstandige mensen zouden een andere naam hebben gekozen, maar niet de regenten in maatkostuums die dachten dat zootje ongeregeld uit Amsterdam wel even de les te kunnen lezen.

Een sleep-in, ha ha, jongens, wegwezen, en snel, voordat ik de politie roep. De directeur van de enige echte Arena in deze krant: 'Ze dachten, ze blazen ons wel omver.' Mooi niet, magistrale triomf. En daar is alles mee gezegd want grappen over het gras zijn er al voldoende grappen gemaakt.

De ondergang van Sport 7 (3) en het kort geding van Ajax (4) tegen de KNVB, dat zou kunnen. Het onderwerp spreekt tot ieders verbeelding en heeft overeenkomsten met (2): soms komen grenzeloze zelfoverschatting en verregaande arrogantie voor de val. Maar ik hink op twee gedachten omdat ik te doen heb met de collega's die met enorm enthousiasme en onder zeer moeilijke omstandigheden vanaf de zomer dag en nacht, maar tevergeefs, van niets iets probeerden te maken. Volgende onderwerp.

Over politici en voetbalvandalisme (5) is al genoeg gezegd. 'Politiek lijkt machteloos tegen voetbalvandalisme', was de kop donderdag in de Volkskrant. Dat heb ik al eens eerder beweerd, een keer of vijftien sinds 1986 schat ik.

De Duitser Jupp Heynckes (6) wordt niet de nieuwe trainer van Ajax, verklaarde voorzitter Van Praag woensdagavond in Zürich. Letterlijk zei hij: 'Die wordt het niet.' Zou de Duitse Teletekst dat dan gewoon verzinnen? Namen die nog wel circuleren: Morten Olsen (zonder club) en Sven-Göran Eriksson (Sampdoria).

Het is nog steeds woensdag en na alle interviews, gesprekken, discussies, debatten, gedachtenwisselingen en ruzies wordt er gelukkig eindelijk gevoetbald (7, 8, 9 en 10), in Zürich onder meer. Alle bijzaken worden naar de achtergrond gedreven door trotse jonge mensen die geen woorden nodig hebben om daden te verrichten en 1 tot en met 6 doen vergeten.

Let op manier waarop Kluivert zich na afloop van de wedstrijd in het hek stort waar achter de supporters uitzinnig van vreugde de overwinning vieren. Kijk naar de spelers van Grasshoppers die voor de eerste maal in de geschiedenis van het Zwitserse clubvoetbal de kwartfinales van de Europa Cup voor landskampioenen kunnen bereiken, maar in de eigen Hardturm een gruwelijke nederlaag moeten verwerken.

Probeer te begrijpen waaróm Ronald de Boer huilt en denk nu niet: ach, zo'n jonge miljonair, wat een overdreven gedoe allemaal. Bedenk wat hij heeft doorstaan, de afgelopen maanden, de ellende die werd opgekropt en de twijfels die na iedere wedstrijd toenamen.

Verplaats je in de positie van wereldkampioen Santos die in Brazilië een held is, maar bij Ajax wordt gepasseerd door een joch uit het tweede elftal, tegen Grasshoppers niet eens een plaats op de reservebank krijgt, dat als een vernedering ervaart en zich met zijn woede geen raad weet.

Woensdag 4 december was een bijzondere dag, maar werd dat pas om 21.02 uur (10). Veldman die aan de rechterkant van het veld de bal in bezit krijgt en een pass geeft op Babangida; Babangida die het overzicht behoudt en Kluivert aanspeelt; Kluivert die met een laag schot de Zwitserse doelman passeert.

De rest is maar bijzaak.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden