'Als kind kweekte Karien sla'

Cornald Maas in gesprek met Jos van Gennip (67), Eerste Kamerlid voor het CDA en Trees van Gennip-Horsten (67), socioloog, uit Den Haag, ouders van staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (38)....

Cornald Maas

Vader Wij hebben altijd geprobeerd het werk in huis te brengen. Zodat onze dochters zouden weten: waar zijn die ouders mee bezig, wat bezielt ze, waarom hebben ze goede of juist kwade zin?

Moeder Mijn man hield zich onder meer bezig met ontwikkelingshulp. Hij bracht verhalen mee van zijn reizen. En dan maakten onze dochters zich er druk over dat kinderen in een hoop landen zo weinig te eten hebben.

Vader Er kwamen hier ook veel ontwikkelingswerkers over de vloer. Dat was een heel bewuste keuze.

Moeder Wie weet werden onze dochters er ook een beetje door geïnspireerd. Ze zijn alledrie nogal bevlogen. Freijkje is theoloog en werkte in de gehandicaptenzorg, Simonne is journalist en geeft voorlichting aan allochtonen in de Haagse Schilderswijk, Karien is niet alleen bezig met het ondernemersklimaat of consumentenbelangen maar spant zich er ook voor in om de startkansen van allochtone ondernemers te vergroten. Zij is de oudste van de drie, en dat was altijd erg duidelijk: zij hield haar zusjes in de gaten, was zorgzaam en lief voor ze, stond náást mij als mijn man weer eens op reis was.

Vader Als Karien hoorde dat ik thuiskwam, pakte ze Freijkje en Simonne op en sleepte ze haar zusjes naar me toe.

Moeder Ze is altijd gedreven geweest, eager om dingen te weten, resultaatgericht, autonoom ook, gewend zelf beslissingen te nemen - op haar zesde liet ze me weten dat ze voortaan zelf haar kleren zou uitkiezen. Uitgesproken was ze ook: ze maakte zich al vroeg druk over de onderwaardering van vrouwen in het werk.

Vader Als kind kweekte ze sla. Ze was vastbesloten: drie maanden lang kreeg ik bijna niets anders te eten. Ik kon geen sla meer zien.

Moeder Voordat ze economie studeerde tijdens haar periode bij McKinsey koos ze voor natuurkunde - juist omdat haar dat een moeilijke studie leek.

Vader Karien houdt ervan stevig uitgedaagd te worden. Als er behoorlijk wat van je gevraagd wordt, is de kans minder groot dat je je gaat vervelen of dat je gaat klieren.

Moeder Natuurlijk hebben wij met Karien gesproken over haar beslissing om het bedrijfsleven te verruilen voor de politiek. Ze neemt dan ook wel mee wat wij erover zeggen.

Vader Wat wij vinden neemt zij ter harte - maar in een hele serie overwegingen. Dat ze voor het CDA koos, verbaasde me niet: ik zou me niet één positieve overweging kunnen voorstellen waarom ze naar een andere partij zou zijn gegaan. Een D66-type is ze, anders dan veel van haar leeftijdgenoten, nooit geweest.

Moeder Wat onze andere dochters stemmen, weten we niet. Uit respect vragen we er niet naar.

Vader We slapen er goed door 's nachts.

Moeder Karien kan haar boodschap in twee zinnen brengen. Ze ziet de dingen zo snel dat ze soms wat ongeduldig is. Dat is dan ook de keerzijde, want die eigenschap komt in de politiek niet echt van pas.

Vader Ik denk dat Karien, wat de politieke invalshoek betreft, actiegerichter is dan ik, en misschien ook wat rationeler. Ik ben vooral druk doende de brede, wat filosofische richting van het CDA samen met anderen te herformuleren. Verder vindt ze dat vrouwen het verdienen om in vrijheid hun keuzen te maken. Dat had mijn moeder ook: zij was boerenvrouw in Nuenen maar spande zich als emancipator zo nadrukkelijk in voor de positie en het welzijn van andere boerenvrouwen dat er een aantal jaren na haar dood een straat naar haar genoemd is.

Moeder Ik vond het wel pijnlijk, dat er kritiek kwam op het feit dat Karien zwanger raakte in de periode dat ze staatssecretaris was. Misschien is zoiets in de politiek lastiger te verkopen. Het moet ook goed geregeld zijn. Maar het moet wél kunnen.

Vader Of Karien na de verkiezingen opnieuw staatssecretaris zal worden, is vanzelfsprekend onvoorspelbaar: dat kleeft juist aan de politiek. Karien had in een eerder stadium kunnen zeggen: dág, ik wacht de verkiezingen niet af en keer terug naar een baan in het bedrijfsleven waarmee ik drie keer zoveel verdien. Maar zo is zij niet - stand by your man.

Moeder Ze laat nooit losse eindjes achter.

Vader Of ze goed is in haar werk moeten anderen zeggen. Wij zijn als ouders niet gekwalificeerd om uit te maken hoe lang het nog verantwoord is dat deze staatssecretaris aanblijft!

Moeder Straks komen we nog uit op het woord 'trots'.

Vader Of vraagt u ons op de foto te gaan met op de achtergrond het geschilderde portret van Karien, als de heilige familie. Nee hoor. Overigens: haar aantrekkelijkheid heeft ze niet van mij - to put it mildly.

Moeder Er zijn natuurlijk wel momenten van trots. Als zij vanuit haar eigen drive, en in volle overtuiging, iets probeert voor elkaar te krijgen en het dan ook nog lukt.

Vader Trots ben je als vader op je dochter als zij met haar team het WK hockey heeft gewonnen. Als ze een boek heeft geschreven. Of een gouden plaat krijgt uitgereikt. Maar ik houd niet van het woord 'trots' in relatie tot politiek. Politiek is een opdracht, een agenda - geen balans. Trots gaat uit van een zekere pretentie, en van iets dat áf is, en dat geldt niet voor de politiek - daar is vooral sprake van lange processen. En de politiek kan wreed zijn, mensen vervormen of afbreken, transformeren tot meedogenlozen en bitches.

Moeder Karien is zichzelf gebleven, gelukkig.

Vader Ze staat, in de politiek, aan het begin van een opdracht - zo zie ik het.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden