Column

'Als jij niet de juiste papieren hebt om hier te zijn, dan laten we je doodvallen'

'Honderdduizenden kinderen groeien op als tweederangs burgers. Dat is schandalig én potentieel gevaarlijk', vindt Malou van Hintum.

Voedselbank De BaarsjesBeeld anp

Gisteren werden de nieuwe armoedecijfers in Nederland bekend. Afhankelijk van de definitie die de twee instituten hanteren die er onderzoek naar hebben gedaan, leven er in dit land tussen de 1,2 en 1,3 miljoen armen. Een derde van die armen zijn kinderen. Armoede komt vaker voor onder allochtonen, en armoede treft vooral alleenstaande ouders (lees: moeders). Ook zijn er bijna 350 duizend werkende armen. En bijna 400 duizend mensen zijn al langer dan drie jaar arm. Zij worstelen met betaalachterstanden en schulden die ze niet kunnen repareren, en vullen het ene gat met het andere.

Rechtvaardigheid
Ik las ook over de broodpater van Tilburg, Gerrit Poels, die 's nachts brood brengt aan de armen. Over paus Franciscus, die - ook al 's nachts - in cognito aalmoezen uitdeelt aan de arme inwoners van Rome. Ik las de toespraak van Dick Couvée, dominee van de Rotterdamse Pauluskerk. Hij roept op niet alleen barmhartig te zijn, maar ook rechtvaardig. Individuele mensen helpen is goed en nodig, een rechtvaardige samenleving creëren die niemand buitensluit, is beter en noodzakelijk.

Doodvallen
Ik las dat staatssecretaris Fred Teeven in een brief aan de Tweede Kamer heeft geschreven: 'Het leven in de illegaliteit brengt risico's met zich mee, waaronder gezondheidsrisico's.' Met andere woorden: als jij niet de juiste papieren hebt om hier te mogen zijn, dan laten we je letterlijk doodvallen.

Hoeveel mensen niet de medische hulp krijgen die ze wel nodig hebben, wil Teeven niet eens weten. Zelf maakte ik mee dat een arts in een ziekenhuis weigerde een behoorlijk zieke man te helpen die hier illegaal verblijft. Tegen zijn collega's zei hij op de gang: 'Van hem (Teeven, mvh) moeten ze eruit, en wij moeten ze oplappen? Dat is toch niet logisch?'

Dennis
Diezelfde Teeven wilde de 8-jarige Dennis, in Nederland geboren en opgegroeid, uitzetten naar Burundi. Waarom? Omdat hij niet voortdurend onder Rijkstoezicht heeft gestaan, maar ook weleens is opgevangen door gemeenten en particuliere instellingen. Dankzij protesten van tienduizenden mensen mag Dennis blijven totdat zijn beroep op het kinderpardon is afgerond. Maar het is te gek voor woorden dat hij niet vanzelfsprekend onder dat kinderpardon valt.

Creperen
Wat willen we nou eigenlijk in dit land? Mensen laten creperen omdat ze de moed en de ondernemingszin hebben om ver weg van huis een beter bestaan te zoeken in plaats van thuis in lethargie te vervallen, of hun frustratie op hun omgeving af te reageren?

Willen we dat er honderdduizenden kinderen opgroeien die slecht gevoed en gekleed zijn en sociaal buitengesloten raken? En dan?

Gevaarlijk
Die illegalen blijven misschien wel weg wanneer we ze nog slechter dan beesten behandelen. Maar met die kinderen moeten we wel verder. Kinderen die van jongs af aan merken dat het niet vanzelfsprekend is dat ze erbij horen, die afhankelijk zijn van de grillige goedgeefsheid van particulieren. Kinderen die buiten hun schuld in armoede leven, maar toch dankbaar moeten zijn voor de kruimels die de beter bedeelden hen toewerpen.

Het is niet alleen schandalig dat dit de praktijk is in een van de welvarendste landen ter wereld, het is ook potentieel gevaarlijk. Want zo'n tweederangs behandeling levert geen loyale burgers op. En dat begrijp ik heel goed.

Malou van Hintum is columnist van Volkskrant.nl.
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden