Column

'Als je Vijftig Tinten Grijs nodig hebt om je seksleven te reanimeren, staat het er in je relatie niet best voor'

Vijftig Tinten Grijs van E.L. James: voor al uw nieuwe seksuele ervaringen. Slimme marketing van de uitgever, zegt columnist Bram Bakker. 'Maar je kunt ook aan je partner vragen een spannend verhaaltje te schrijven. Werkt minstens zo goed, en is een stuk persoonlijker.'

Beeld Polka dot.

Vorige week was het weer overal in de media: het succes van de boeken van E.L. James. De erotische trilogie, vrouwvriendelijke porno of soap in boekvorm, om maar eens een paar aanduidingen te noemen, blijft in ieder geval de gemoederen in de media bezig houden. En daarmee zorgen diezelfde media voor nog meer succes. De aanleiding leek deze keer de Frankfurter Buchmesse, waar geleurd werd met vergelijkbare lectuur. Of al die aandacht in de media voor dit soort boeken echt nodig is, mag betwijfeld worden, maar zelfs als dit aanleiding is tot controverse stijgen de verkoopcijfers.

Uiteindelijk moet je het toch een keer lezen als je er een mening over wilt ventileren. Daar maakte de uitgever handig gebruik van door de namen van bekende vrouwen als lezeres op een boekbandje te vermelden, zonder dat daarmee was gezegd dat ze enthousiast waren. De columniste die daar gepikeerd op reageerde, en terecht, deed helaas precies wat de uitgever hoopte: nog meer rumoer veroorzaken. En dat het boek nogal krakkemikkig is geschreven deert de uitgever ook niet. Hij heeft het niet eens gelezen, verklaarde hij met ongepaste trots.

Irritant
Om tot een oordeel te komen, ik heb tenslotte zelf ook een boek over seks gepubliceerd, dus toch maar het boek aangeschaft. Dat de schrijfstijl belabberd is, stoorde me na ongeveer vijftig pagina's al niet meer. De seksscènes, die voor veel mensen het belangrijkste argument vormen om het boek te kopen, blijven echter honderden pagina's lang irritant.

Waarom? Omdat ze eigenlijk allemaal identiek zijn. Het meisje raakt geweldig opgewonden door de enorme tijd en aandacht die haar fantastische minnaar aan haar besteedt (hier zit een leerpunt voor veel mannen). Ze smeekt hem vervolgens om haar te penetreren, wat hij uiteindelijk natuurlijk ook doet. Dan komt zij gierend klaar, en hij vlak daarachter aan ook.

Als dat je opwindt heb je tientallen keren hetzelfde recept voor de boeg. Het gemak waarmee de vrouwelijke heldin vaginaal klaarkomt is misschien aantrekkelijk, maar ook niet echt gemiddeld. Prikkelt het scenario van de vrijpartijen je fantasie wat minder, dan moet je verder lezen voor het verhaal.

Emancipatie
Vanwege dat verhaal las ik het boek uit, hoewel het niet om een buitengewoon origineel scenario gaat: een voor het oog van de buitenwereld perfecte man blijkt fors beschadigd te zijn door gebeurtenissen uit zijn verleden. In zijn zakelijk functioneren hindert hem dit in het geheel niet, maar in de liefde heeft hij hulp nodig. En een jonge, naïeve studente die ook nog maagd is, blijkt die te kunnen bieden. Op het oog zijn ze geen partij, maar achter de schermen kan hij niet zonder haar.

Het feit dat wereldwijd honderdduizenden vrouwen dit graag lezen suggereert dat de emancipatie toch nog niet helemaal voltooid is. Het is uiteraard prima dat iedereen die daar zin in heeft dit soort boeken kan lezen, tegelijkertijd roept het wel de vraag op hoe het staat met onze seksuele ontwikkeling. Als je 'Vijftig Tinten Grijs' nodig hebt om je seksleven te reanimeren staat het er in je relatie niet best voor.

Lustopwekker
De dappere vrouwen die verklaren dat hun seksleven zo is opgebloeid sinds ze E.L. James op het nachtkastje hebben liggen, realiseren zich niet dat ieder willekeurig boek over seks als lustopwekker kan dienen. De kwaliteit is daarbij van geen enkel belang. Dat de marketingafdeling van een uitgeverij er in is geslaagd de indruk te wekken dat dit boek tot nieuwe seksuele ervaringen aanleiding kan zijn, is een prestatie van formaat.

Maar je kunt ook gewoon aan je partner vragen om eens een spannend verhaaltje te schrijven en dat aan je voor te lezen. Werkt minstens zo goed, en is een stuk persoonlijker. En voor een goed gesprek over seks heb je de pseudo-sm-relatie uit de trilogie van James ook echt niet nodig. Daar moet je gewoon lef voor hebben.

Bram Bakker is psychiater, schrijver en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden