'Als je straks 16 bent, mag ik je ontmaagden'
Een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden. Dat eiste het Openbaar Ministerie gisteren tegen de ex-docent van het Ichthus College in Kampen, die verdacht wordt van virtuele en fysieke ontucht met een 14-jarige leerlinge.
Op dinsdag 18 december 2012 moet rond vier uur 's middags het schermpje van R.'s smartphone zijn opgelicht. 'Gaan we vanavond weer eens lekker stout doen?', leest het toen 14-jarige meisje in het tekstballonnetje van berichtendienst WhatsApp. Afzender: haar toen 51-jarige docent Mens en Maatschappij, G. van S.
Het digitale contact tussen R. en Van S. komt in het najaar van 2012 op gang. Zij neemt hem in vertrouwen over een conflict met een medeleerling. Bedankmailtjes gaan op haar verzoek over in conversaties via berichtenservice WhatsApp. Haar dankbaarheid slaat al snel om in verliefdheid.
Verliefd was Van S. niet, verklaarde hij gisteren in de rechtbank van Zwolle. De als joviaal bekend staande docent vond R. 'aardig' en hij hield van de aandacht. Maar zijn antwoordberichten krijgen al snel een expliciet seksuele lading, constateerde de rechter. Van S. stuurt R. fictieve erotische verhalen waarin zij de hoofdrol speelt, zendt haar twee keer een foto van zijn geslachtsdeel en nodigt haar uit in de kerstvakantie bij hem thuis te komen. 'Als je straks 16 bent, mag ik je ontmaagden', stuurt hij haar op 23 december.
Eén op drie scholieren
Eenderde van de leerlingen in het middelbaar onderwijs heeft wel eens het verzoek gekregen een naaktfoto of -filmpje van zichzelf te sturen. 'Sexting' wordt dat genoemd. In 84 procent van de gevallen wordt WhatsApp gebruikt. Dat blijkt uit recent onderzoek van centrum voor seksuele gezondheid Sense in samenwerking met de website scholieren.com onder duizend jongeren.
Ontucht
'Ik kreeg steeds het gevoel dat ik moest stoppen. Maar dan kwam er weer een berichtje', verklaarde Van S. Hij smeekt het meisje foto's van haar borsten te sturen - wat ze uiteindelijk met tegenzin doet. Overdag is hij de leraar, 's avonds de door fantasie overmeesterde minnaar in het digitale domein, stelt Van S. Rollen die hij naar eigen zeggen strikt weet te scheiden. In tegenstelling tot wat R. en twee van haar vriendinnen beweren, ontkent de oud-docent het meisje te hebben betast aan billen, borsten, hals en rug. 'Ik heb niet aan haar gezeten.'
Het OM legt hem die ontucht wel ten laste, net als het versturen van voor kinderen jonger dan 16 jaar schadelijk te achten beelden. Van S.' ontkenning van het betasten valt moeilijk te rijmen met de uitgewisselde berichten, stelt de officier van justitie. Zo appt R. hem na een vermeende stoeipartij in het 'dyslexie-hok' op school: 'Toen je over me heen kwam, ging je langs m'n b. Fijn was dat. Hihi.' 'b.' - dat zijn borsten volgens de officier. Waarop Van S. antwoordt: 'Toen je weg liep, kon ik je heel even aanraken. Heerlijk.'
Niet gebeurd, bezweert Van S. 'Mijn fantasie ging met mij op de loop.'
En drie dagen later, naar aanleiding van een situatie in het lokaal, waarbij R. zich optrekt aan de deurpost: 'Toen ik aan de deur hing, ging je me pakken. Smiley.' Van S. ontkent.
Ontslagen
Het valt haar ouders in de kerstvakantie van 2012 op dat R. de hele dag aan het WhatsAppen is. Ze gebieden hun dochter haar mobieltje in te leveren, waarop zij de expliciete berichten aantreffen. Terwijl vader en moeder de schoolleiding en de politie inlichten, brengt R. via de iPad van haar ouders Van S. van de ontdekking op de hoogte.
'Toen stortte mijn wereld in. Ik besefte wat ik gedaan had. Ik heb gelijk alles opgebiecht aan mijn vrouw', verklaart de schuldbewuste Van S. tijdens de zitting. Hij wordt op 31 december op staande voet ontslagen. De ouders en de school doen aangifte.
'Hoe heeft het zover kunnen komen?' vraagt de rechter hem. 'Dat vroeg ik mijzelf ook af', aldus Van S. Via de dominee belandde hij bij een psycholoog. Die vertelde hem dat hij een verantwoordelijk volwassen-ik en een grenzeloos kind-ik in zich herbergt. 's Avonds nam het WhatsAppende kind zijn gedachten over. Zijn 'stoornis', noemt Van S. het herhaaldelijk, 'in de neuronen van mijn hersenen.' En in de vingers, die over zijn mobieltje vlogen.
'Ik heb niet de indruk dat u de volledige verantwoordelijkheid op zich wilt nemen', aldus de officier van justitie. Uitspraak over twee weken.