'Als je paard verdwijnt, is het alsof alles instort'

Met springpaard London veroverde Gerco Schröder in Londen olympische medailles. Eigenaar Ger Visser (schuld: 695 miljoen) wordt verdacht van oplichting. Het kostbare paard kan ineens worden verkocht.

Gerco Schröder kan met zijn springpaard London nog zoveel wedstrijden winnen, de kans blijft bestaan dat het dier plotseling wordt verkocht. Het zou betekenen dat de op een na beste springruiter ter wereld een flinke stap terug moet doen.


Het zilveren duo van de Olympische Spelen van Londen maakt alweer indruk bij wedstrijden. Maar zolang er een zaak loopt tegen Ger Visser, de failliet verklaarde eigenaar van het toppaard, heeft de ruiter geen idee waar hij aan toe is.


'Ik hoop dat ze eruit komen', zegt Schröder, tijdens het NK springen. Ze, dat zijn de schuldeisers en Visser, de gevallen vastgoedontwikkelaar die zowel zakelijk als persoonlijk failliet is verklaard. In november gingen twaalf van zijn Ferrari's onder de veilinghamer.


Visser maakte met zijn bedrijf Eurocommerce voor 695 miljoen aan schulden, voornamelijk bij banken. Hij wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Zijn val leidde ook bijna het einde in van de Eurocommerce-stal, waaraan Schröder en ruiters als zijn broer Ben, Albert Voorn en Wout-Jan van der Schans zijn verbonden. Het gevaar is niet geweken, want de curatoren azen nog altijd op de stal en de waardevolle paarden.


De verdachte sponsor was in 2012 nog het fundament onder de olympische missie van Schröder en London. Op 5-jarige leeftijd kwam het paard op stal te staan in Lochem. Schröder vernoemde het dier naar de stad waar hij vijf jaar later olympisch succes hoopte te oogsten, al gebeurde het met een knipoog.


Niemand, ook hijzelf niet, ging er van uit dat de combinatie daadwerkelijk om de prijzen zou springen. 'Dat was zelfs in de aanloop naar de Spelen niet zeker. Met mijn tweede paard New Orleans heb ik ook een paar wedstrijden gesprongen. Maar de bondscoach en ik vonden London klaar voor de Spelen.'


Hun gelijk werd onomstotelijk aangetoond. Schröder en London maakten furore op de koninklijke gronden van Greenwich Park. Zowel in het individuele toernooi als met de ploeg sprong de combinatie naar een zilveren medaille.


Een dag later was er van de vreugde al weinig over. In Nederland liet Rabobank als grootste schuldeiser beslag leggen op de paarden van Visser, waaronder London. Dat moment was geen toeval. Rabobank is de hoofdsponsor van de Nederlandse hippische federatie. Het besloot de olympische missie van Schröder niet overhoop te gooien, maar pas in te grijpen nadat die was volbracht.


De beslaglegging viel Schröder rauw op zijn dak. 'Ik had geen idee dat dit me te wachten stond. Ik wist natuurlijk wel dat er wat speelde, maar ik hoefde me nooit met andere zaken bezig te houden dan de paarden. Daar heeft Visser wel voor gezorgd.'


Wat hem is overkomen, wenst Schröder geen ruiter toe. 'Als de kans bestaat dat je beste paard, waarmee je olympisch zilver hebt gewonnen verdwijnt, dan is dat gevoel... Het was alsof alles instortte. Alles wat je jarenlang hebt opgebouwd. Waarin je al die energie hebt gestopt.'


Zonder zijn prijspaard keerde hij terug naar Nederland, voor een concours in Valkenswaard voor jonge paarden. London werd in opdracht van Rabobank gestald bij de Engelse ruiter Ben Maher, uit vrees dat Visser het dier zou verkopen. De waarde van London was door het succes in Londen opgelopen tot 10 miljoen euro, zo werd gezegd.


Schröder: 'Het was rot dat mijn paard in Engeland stond en ik niet wist wat er ging gebeuren. Met Maher heb ik geen contact gehad. Mijn groom (verzorgster, red.) is bij London gebleven, zodat ik zeker wist dat alles voor hem hetzelfde zou blijven. Maar ik was blij dat hij na twee weken weer bij mij op stal stond.'


Paspoorten

Hoewel man en paard waren herenigd, werd het hen verboden aan wedstrijden deel te nemen. Rabobank had de paspoorten van de Eurocommerce-paarden ingenomen, om een eventuele verkoop te voorkomen. Het frustreerde Schröder. 'Mijn paarden waren fit, ik had net een topprestatie geleverd, ik wilde mezelf laten zien. Het was een rotperiode.'


Toen de bank toestond dat London weer in wedstrijden mocht uitkomen, kon de zilveren combinatie in ere worden hersteld. Mede dankzij een zege in de Grote Prijs van Doha, eind maart, steeg Schröder naar de tweede plaats van de wereldranglijst.


Of London voor hem blijft behouden? 'Ik hoop het. Maar ik kan niet inschatten hoe groot die kans is. Ik kan alleen zo goed mogelijk presteren, wat gelukkig ook lukt. En de moed erin houden op stal.'


Die stal is nu eigendom van Ger Visser junior, omdat senior hem op naam van zijn zoon liet zetten. De stal kwam op die manier buiten het faillissement te vallen, maar de curatoren vechten die constructie aan.


Visser senior komt volgens Schröder (34) nog geregeld naar Lochem om zijn paarden te bezichtigen. Boos is hij niet op de vastgoedbons. Nooit geweest ook. 'Ik ben hem alleen maar heel dankbaar voor wat hij voor ons heeft gedaan. Hoe wij dankzij hem en zijn familie topsport hebben kunnen bedrijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden