Als je een verzonnen verhaal maar vaak genoeg herhaalt, gaan ze het vanzelf geloven

De Betrouwbare Mannetjes
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wekelijks verklaart collega Max Pam in zijn rubriek Orthopraxis 'de beleving, folklore, en uitvoering van religieuze rituelen'. Donderdag behandelde Pam Pasen (Ei Koerei). Uit onderzoek bleek dat bijna de helft van de bevolking geen benul heeft wat er wordt gevierd. Zo'n 15 procent denkt aan de kruisiging. 'Niet goed, wel warm', smaalde Pam: 'Pasen is een vrije dag met paaseieren en paasvuur, dat weten we. Dat Jezus toen ten hemel is gevaren, behoort echter niet tot de basiskennis.' Ten hemel gevaren. Niet koud, wel fout.

Om het paasvuurtje wat aan te wakkeren waren ze bij het AD een dag eerder wezen neuzen bij het christelijke onderwijs. En verdomd als het niet waar was, steeds meer scholen zwakken de paasviering af om ouders van islamitische kinderen niet voor het hoofd te stoten. Nooit eerder telde de AD-Paastest zo veel onvoldoendes: kruizen werden van paasstokken gebroken, er waren aangepaste paasontbijtjes (Ei Qur'an), en van de woonboulevard werd tijdens de les al helemaal niet gerept. En dus onderbrak Geert bij uitzondering zijn poezenpalooza op Twitter en klom ook de exotische tovenaarsleerling van Halbe Zijlstra, Malik Azmani, op de bok om Kamervragen te stellen.

Goed, er bleek uiteindelijk weinig van het geschetste beeld te kloppen. De scholen deden slechts hun best het oorspronkelijke paasverhaal voor al hun leerlingen zo toegankelijk mogelijk te maken. Maar het had waar kunnen zijn. Laten we wel wezen, je kan hier geen christelijk feestje meer bouwen of de boel wordt verpest door moslims en/of Sylvana. Zaten we afgelopen kerst niet ook al met de Hogeschool van Amsterdam die geen boom mocht versieren? Oké, dat was dan misschien ook niet waar, maar dan was u - hopen de Betrouwbare Mannetjes tenminste - toch niet vergeten dat de HEMA vorig jaar al in haar 'voorjaarsfolder' het woord 'Pasen' in de ban had gedaan? Wij, hoewel dat bij het openslaan van het blaadje ook niet waar bleek, in ieder geval niet.

Er gaat geen dag voorbij of er wordt een bangig praatje de wereld in geholpen over de moezelman en de cultuurrelativisten die de handen ineen hebben geslagen om onze manier van feesten de nek om te draaien. Hoeveel paasdozen je ook voor je kind knutselt, hoe vaak je bij het zoeken naar een kaartje voor de Matthäus ook achter het net vist, hoeveel mensen er ook naar Veldhuis of Kemper van Veldhuis & Kemper bij The Passion hebben gekeken, er staat direct een legertje apostelen klaar om het Evangelie van de Culturele Ondergang in je oor te tetteren. Xing Ya en Wu Wen zegt u? Wat is er mis met Koosje? Of Jacques?

En zo werd het xenofobie-eitje met wat ongebruikte christenverf beschilderd en u als alternatieve waarheid door de strot geduwd. Want als je een verzonnen verhaal maar vaak genoeg herhaalt, gaan ze het vanzelf geloven. Beangstigend? Ach, over een jaar of 2000 is er nauwelijks nog iemand die weet waar het nou precies om te doen was.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Drie ei is vooral een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden