Als je de natuur niet verstoort, dan regelt de natuur het zelf

Jager Siebenga van de jagersvereniging luidt de noodklok over de vossenstand (de Volkskrant, 10 augustus). Het is veelzeggend dat dat niet wordt gedaan door natuurbeschermers, boeren of wetenschappers, maar door concurrenten van de vos, mensen die de prooidieren van de vos liever op hun eigen bord zien belanden....

De nieuwe Flora- en faunawet is nog niet eens van kracht en nu al klagen de jagers over de gevolgen ervan! De vos mag in de nieuwe wet nog steeds bejaagd worden, maar de jagers moeten dan wel een vergunning aanvragen en dat doen jagers liever niet. Tot nu toe bepalen ze zelf wat ze willen afschieten. Zogende moedervossen mogen nog steeds worden geschoten en jonge vosjes kunnen door jagers nog steeds tegen de boom aan worden doodgeslagen.

De vos heeft in het volksgeloof al sinds mensenheugenis een slechte naam, en met name in de komkommertijd duiken de meest sensationele verdachtmakingen jegens de vos op in de media. Even voor een goed begrip: vossen eten vooral fruit, torren, regenwormen, muizen en knaagdieren die juist schadelijk kunnen zijn voor de landbouw. Daarnaast is het de opruimer in de natuur. Kadavers van aangeschoten dieren, maar ook menselijk afval (patat-mayo) worden door de vos netjes opgeruimd. Als er iemand is die daarbij zijn kippen of een patatje op een presenteerblad aanbiedt, aanvaarden ze die geste in dank.

Dat vossen populaties in het wild levende dieren zouden verwoesten, is een regelrechte fabel. Zeker, lepelaars in het Naardermeer en de Oostvaardersplassen hebben gemerkt dat hun grondbroedsels niet altijd veilig waren voor de vos. Maar ze hebben daaruit de verstandige conclusie getrokken dat ze beter in bomen of op Waddeneilanden kunnen gaan broeden, en inmiddels broeden er meer lepelaars in Nederland dan ooit tevoren. Dat is het mooie van de natuur, zolang je de natuur niet verstoort (bijvoorbeeld met je jachtgeweer) regelt de natuur het gewoon zelf. Of jagers dat nu leuk vinden of niet.

DEN HAAG M. Bleijenberg

Geluidsoverlast

Wat jammer nou dat in het afgewogen artikel over de 'patatvossen' toch nog één argument ontbreekt om de vossenstand tot aanvaardbare proporties terug te brengen: de enorme geluidsoverlast die meeuwenkolonies in sommige wijken van Haarlem veroorzaken.

De reden? De meeuwen zijn uit hun broedplaatsen in de duinen verdreven door de alsmaar uitdijende schare vossen.

HAARLEM C. Gloudemans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden