'Als je bent gestopt, stoppen ze je in een kast en doen de deur op slot'

Iwan Tol

'Mensen denken dat je als ex-voetballer miljonair bent, maar ik ben juist altijd de goedkoopste speler van de selectie geweest. Als ik wat beter had onderhandeld, had ik nu rustig op een stoeltje kunnen gaan zitten wachten of er iets leuks voorbij zou komen. Dat is niet het geval. Ik moet op zoek naar werk, en dat lukt niet. Per dag krijg ik er van frustratie een paar grijze haren bij.

Nadat ik met voetballen was gestopt, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Ik ben in te huren voor clinics, kindervoetbalfeestjes, scoutingswerk en bedrijfsevenementen. Het loopt niet storm, zo eerlijk moet ik zijn. Ik heb een paar keer gratis een clinic gegeven om mijn tokootje te promoten, maar het is een lastige tijd nu, mensen houden de hand op de knip. Terwijl er niemand zo goedkoop is als ik. Dat weet ik zeker.

Via de clinics ben ik wel in contact gekomen met jeugdbehandelcentrum Schakenbosch. Daar geef ik training aan jongeren met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Op een speelse manier probeer ik die gasten wat discipline bij te brengen. Verder ben ik trainer van Quick Boys 2. Ook leuk om te doen, maar alleen daarvan kan ik de hypotheek niet betalen. Ik moet er wel een baan naast hebben.

undefined

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Naam
Sjaak Polak

Leeftijd
38 jaar

Speelde bij
Excelsior, FC Twente, ADO Den Haag, Sparta, Veendam, RBC, Texas Dutch Lions

Beroep
ZZP'er en werkzoekende

Ik heb ingeschreven gestaan bij het UWV, ik heb ingeschreven gestaan bij uitzendbureaus. Maar dan kreeg ik een baantje als loodgieter aangeboden. Op zo'n moment voel ik me niet serieus genomen. Loodgieter is een vak. Eén foutje en je haalt je allerlei ellende op de hals. Dat kun je toch niet zomaar even gaan doen? Ik wil maatschappelijk ergens inspringen en dan blijven drijven. Niet dat ik meteen naar de bodem zak.

Bij houthandel Hout van Wout heb ik een paar keer als vertegenwoordiger meegelopen. Ik vond het zelf goed gaan, maar kennelijk was het niet goed genoeg. Die baas zei: Sjaak, ik zie je zweten, ik zie je ploegen, maar het lukt niet helemaal. Daar zakte mijn broek vanaf, want ik had behoorlijk wat geld voor hem binnengehaald. Ik heb mijn sleutels ingeleverd en ben weggegaan.

Natuurlijk, ik heb het CFK (pensioenfonds, red.), maar daar wil ik niet mijn hele leven op teren. Ik wil me verder ontwikkelen, maar overal waar ik solliciteer, hoor ik hetzelfde: je bent te oud en je hebt geen diploma's. Als voetballer ben je dé man. Het is allemaal leuk hoor, vrije trappie erin schieten, mensen juichend op de banken. Je bent een topper, zeggen ze dan. Maar als je bent gestopt, stoppen ze je in een kast en doen ze de deur op slot. Je bent verleden tijd.

undefined

null Beeld Willem Moret
Beeld Willem Moret

Je krijgt tik op tik, daar word ik wel eens moedeloos van. Iedereen zegt tegen me: joh Sjaak, jij komt wel aan het werk. Die mensen kan ik wel voor hun kop slaan, weet je dat? Ik moest pas naar het UWV. Dan ga ik daar zitten, in die wachtruimte. Zegt iemand tegen mij: jij bent toch Sjaak Polak? Jij hoeft hier toch helemaal niet te zitten? Ik zeg: 'U ook goedemorgen.' Ik moest bijna huilen, zo klein voelde ik me.'

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden