'Als Ivo opgewonden is, lijkt het of zijn deodorant is uitgewerkt'

Ze wekken vaak de tegenovergestelde indruk, maar de gorilla's houden wel van een spelletje. Je moet alleen het geluk en de ervaring hebben om het te zien....

Zo kwam een Artis-bezoeker dagelijks tijdens zijn lunchpauze kijken bij de chimpansees, en nooit zag hij ze spelen. De man beklaagde zich bij de verzorgers. Maar die vinden het logisch, want op dat tijdstip rusten de apen.

's Ochtends vroeg en rond een uur of drie, vlak voordat ze eten krijgen, zijn ze het actiefst. Hetzelfde geldt voor de gorilla's.

Grote vraag: hoe vermaken de gorilla's zich? Ze rommelen met stro, ze kietelen en dollen. En dat ruik je. 'Vooral als Ivo opgewonden is. Dan lijkt het alsof zijn deodorant is uitgewerkt', zegt verzorger Stefanie. 'Dat ruikt behoorlijk, en toch zijn de hokken dan schoongemaakt.'

Meestal is het Binti die de rest uitdaagt. Ze is de benjamin en gedraagt zich ook zo. Cindy en Dafina zijn zeven en vijf jaar ouder dan Binti, die op 19 november 10 wordt. Ivo is 14, en zit volgens de verzorgers nog in de puberteit.

Binti pest Ivo weleens. Toen hij van de zomer nog maar net in Artis was, gooide ze zaagsel naar hem. Ivo zag er de lol niet van in.

De vijf vaste verzorgers houden een logboek bij over het doen en laten van de vier apen. Daaruit valt een opmerkelijke conclusie te trekken: de gorilla's zijn bang voor kleine, springerige beestjes. Alles wat beweegt vinden ze eng.

Zo zat er een tijdje terug een muis in het binnenverblijf. Binti ging erachteraan en legde letterlijk haar vinger op de muis. Het reukvermogen speelt een belangrijke rol in het gorillaleven, dus Binti benaderde Dafina en liet haar aan haar vinger ruiken: kijk, een muis. Later zijn de apen op het knaagdier gaan staan, het werd dood gevonden in de kooi.

Nog een voorbeeld van beestjes-angst. De verzorgers zetten voor de lol een sprinkhaan op Binti's voet. Het insect klemde zich vast. Dat vonden de gorilla's niks, ze raakten er danig door van slag en trokken zich terug in een hoek van de kooi.

Bang voor muizen en insecten: echt, het zijn net mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden