Als Ivo maar niet over Dafina zit te mijmeren

Dag in Dag uit heeft een gorilla geadopteerd. Binti woont samen met haar soortgenoten Cindy, Dafina en Ivo in de Amsterdamse dierentuin Artis....

Heleen Beaart

'Binti zit verliefd naar Ivo te kijken', zegt verzorger Yvonne woensdagmiddag vanaf het bankje voor het binnenhok. Het lijkt er inderdaad veel op. Ivo zit op de grond tegen de muur. Binti balanceert op haar achterpoten op een ketting die van de muur naar het klimrek leidt. Iets eerder lag ze er zelfs languit op haar rug op; niks mis met haar evenwichtsgevoel, dat ze desondanks graag op de proef stelt.

Binti heeft haar hoofd een slag gedraaid en kijkt naar Ivo. Nu houden de drie vrouwtjes zijn bewegingen meestal in de gaten, maar dit is anders. Ze lijkt echt naar hem te kijken, hem te zien. 'Ze is zo lief', zegt Yvonne, 'er zit niets kwaads in.' Maar Ivo ziet het niet en kijkt recht voor zich uit.

Als hij maar niet over Dafina zit te mijmeren. Er is groot nieuws: Ivo heeft 'het' onlangs met Dafina gedaan. Verzorger Iris zag het zaterdagochtend heel vroeg gebeuren. Ze belde Yvonne, die bij de chimpansees aan het werk was, en zei: wat ik nu heb gezien. . . Enthousiasme, want dit is vooruitgang; tot nu toe beperkte Ivo zich tot oefenen. De rest van die dag hadden Dafina en Ivo de smaak te pakken.

Heel positief allemaal, maar baby's zullen er door hun samenzijn niet komen. Dafina en Cindy zijn tenslotte aan de pil. Het is Binti die is uitverkoren om moeder te worden, omdat van haar wordt verwacht dat ze in vorige woonplaats De Apenheul heeft afgekeken hoe je dat doet met zo'n aapje.

Het worden dus spannende tijden, nu Ivo seksueel actief is. Vragen te over. Zet Ivo door? Worden Dafina en hij een stel? Of stapt hij over op Binti als zij in haar vruchtbare periode zit? En als hij dat doet: hoe reageert Dafina dan? Afwachten maar. Wie weet hebben Binti's avances toch succes.

Met Ivo gaat het in elk geval de goede kant op: hij wordt een echte macho. Maar hij moet nog wel wat oefenen voor die rol. Yvonne vertelt over een vrij nieuwe hobby van hem: jutezakken. Dit speelgoed eet hij voor de verandering nou eens niet op. Pas had hij er een als een slaapzak over zijn voeten getrokken. Toen kwam de nijlpaardverzorger langslopen, op wie Ivo altijd zo heftig reageert. De zilverrug stond op om eens flink tegen het glas te springen. Hij was één ding vergeten: zijn jutezak. Blijf dan maar eens cool.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden