Opinie

'Als islam voorschrijft dat wij onze lichamen moeten bedekken, houden wij ons daar aan'

Marcel Duyvestijn meet met twee maten, vindt Nourdeen Wildeman, als het gaat om een judoka, haar vader en het IOC.

De Saoedische atleten tijdens de openingsceremonie.Beeld EPA

'Wat zou het mooi zijn als Wojdan haar hoofddoek op houdt: Ippon'
Op donderdag 2 augustus publiceerde Volkskrant.nl een opiniestuk van Marcel Duyvestijn. Hij schrijft hoe mooi het zou zijn als de Saoedische judoka Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani vlak voor de wedstrijd haar hoofddoek af zou doen. Voor de vrijheid om de hoofddoek niet te dragen schrijven mensen doorgaans nu eenmaal hartstochtelijker dan de vrijheid van een vrouw om de hoofddoek wél te dragen. Maar goed, terug naar het onderwerp.

Het IOC heeft uiteindelijk de judoka toegestaan om op de mat te komen met haar hoofddoek. Duyvestijn staat stil bij de vraag hoe ver je moet gaan om aan orthodoxe (lees: strenggelovige, strikte) eisen in te gaan. Waar ligt de grens? Wat voor teken geef je af als je toegeeft? Op zichzelf opmerkelijk, omdat de verplichting van het correct bedekken van het lichaam (op een enkeling hier en daar na) een algemeen geaccepteerde islamitische richtlijn is en helemaal niet specifiek streng orthodox. Maar goed, je moet zoiets natuurlijk wel een beetje in een donker hokje plaatsen als je een opiniestuk schrijft.

Het antwoord op de vraag waar de grens ligt, heeft Duyvestijn ook een antwoord. Hij vindt het belangrijk dat je aangeeft wat voor land je bent, open en eerlijk. Dat je benoemt wat je kernnormen en waarden zijn en zegt: 'Dat zijn onze waarden. En daar gaan we niet mee marchanderen. Punt.'

Blijkbaar komt het niet in hem op dat ook de Saoedische judoka voor zichzelf afvraagt waar de grens ligt? Wat voor teken geeft zij af als ze aan de eisen van de IOC toegeeft in plaats van het gebod vanuit islam en de wens van haar vader? Opmerkelijk dat Duyvestijn het juist prachtig zou vinden als de judoka haar normen en waarden opgeeft en toegeeft aan het IOC; het tegenovergestelde van wat we volgens hem zelf zouden moeten doen.

Beste Marcel Duyvestijn. De correcte bedekking van het lichaam en alle andere zaken die God ons middels de islam heeft verplicht of verboden, dát zijn ónze waarden. En daar gaan we niet mee marchanderen. Punt. Als de islam ons voorschrijft dat wij onze lichamen moeten bedekken, dan houden wij ons daar aan. Punt. Vol punt. Ippon.

Nourdeen Wildeman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden