'Als ik zes glazen bier op heb, kan ik nog prima normaal doen'

Het is zaterdagmiddag. Brandweerman Edy (58) zit met zijn familie in bruin kafee De Kup. Nergens in Sittard krijg je zo'n goed glas bier, als je het Edy vraagt. 'En iedereen gaat hier normaal met elkaar om.'

Edy: 'Wat is normaal met elkaar omgaan? Gewoon, zonder ruzie, zonder gedoe. Als ik zes glazen bier op heb, kan ik nog prima normaal doen. Er zijn ook mensen die na zes glazen bier denken dat ze alles mogen en kunnen. Types die ruzie zoeken, zullen in dit café niks vinden.

'Ik ben er meestal op zaterdag, met de familie. De cultuurvereniging waar ik bij ben, De Mander, komt ook in De Kup. We houden ons bezig met het behoud van de tradities en volkscultuur van Sittard. Daar komt ook liefdadigheid en een stukje kerk bij kijken. Ik zeg bijna altijd ja als mensen om hulp vragen, ik ben niet zo'n neezegger.

'Van huis uit ben ik katholiek. Mijn vader ging iedere zondag naar de kerk en de kinderen - ik ben de jongste van vijf - moesten mee. Toen ik een jaar of 18, 19 was, wilde ik niet meer. Ik weet nog hoe dat ging. We moesten altijd aan onze vader vertellen wie de mis had gediend. Op een zondag waren we niet naar de kerk gegaan en hadden we dus aan iemand gevraagd wie de misdienaar was. Diegene gaf de verkeerde naam door. Vader zei: 'Het zal wel, ik zat achterin en ik heb jullie niet gezien.' Vanaf dat moment ging ik niet meer naar de kerk. Leuk vond mijn vader dat niet, maar hij deed er niet moeilijk over.

'Katholieke tradities in stand houden, heb ik wel altijd belangrijk gevonden, vanwege de gezamenlijke beleving ervan. Het begint elk jaar met carnaval, vastelaovend in Limburg. Dan krijg je in maart Sint Joep, met een gezellige grote jaarmarkt. Daar komen mensen die uit Sittard zijn verhuisd voor terug. Met halfvasten is er het krombroodjesrapen. Dan worden vanaf een heuvel 15 duizend halvemaanvormige broodjes naar beneden gegooid, die de kinderen kunnen vangen en oprapen.

'Mijn ouders hielden van vastel-aovend, mijn moeder nog meer dan mijn vader. In de weekends voor carnaval bouw ik elke zaterdag aan een wagen met ons gezin. Daarna drinken we wat. En de kleinkinderen, die gaan dus van jongs af aan mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden