'Als ik coach, denk ik te veel aan hem'

De tweede dag van de zaak-Nieuwenhuizen staat in het teken van zijn nabestaanden. Hun advocaat vraagt 3,5 ton schadevergoeding. 'Buitensporige vordering', vindt de tegenpartij.

LELYSTAD - Op zijn kamer heeft de jongste zoon Mykel (16) een altaartje gebouwd ter nagedachtenis aan zijn vader, grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Daar trekt hij zich zo veel mogelijk terug, sinds diens overlijden. Zijn broer Jamie (20) zegt: 'Ik ben gestopt als voetbalcoach omdat ik dan te veel terugdenk aan wat we samen deelden.'


De tweede dag van het proces in de zaak van de Almeerse grensrechter stond in het teken van zijn nabestaanden. Uit de slachtofferverklaringen van zijn drie zoons en zijn partner blijkt dat zij alle vier vrezen de klap van dit verlies niet te boven te komen. Namens de nabestaanden heeft advocaat Yehudi Moszkowicz bijna 350 duizend euro schadevergoeding geëist van degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood.


Nieuwenhuizen overleed op 3 december 2012 nadat hij de dag ervoor was mishandeld door een aantal leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten. Zeven leden van dit elftal en de vader van één van hen worden verdacht van doodslag.


Xandra Nieuwenhuizen was een jaar voor zijn dood gescheiden van haar man, maar sinds kort waren ze weer samen als gezin. Huilend vertelt ze hoe ze hem heeft zien wegglijden in het ziekenhuis. 'Toen hij hersendood was, moesten wij de verschrikkelijke beslissing nemen zijn leven te beëindigen.' Zij en haar zonen kunnen zich nauwelijks meer goed concentreren. 'Ik mis hem voortdurend bij de kleine dingen; als ik koffie zet, nu voor mezelf alleen.'


Pijnlijk

Ook de grote media-aandacht voor de zaak drukt zwaar op hen. Voortdurend verschijnt de zonder hun toestemming van Facebook geplukte foto van Richard Nieuwenhuizen.


Ze hebben bovendien grote moeite met de ontkennende houding van de verdachten. Jamie: 'Dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen en anderen beschuldigen om zelf buiten schot te blijven, maakt het voor ons nog pijnlijker.'


Na deze emotionele betogen spraken de verdachten hun medeleven uit. 'Ik vind het heel erg wat er is gebeurd, gecondoleerd', zeiden de verdachten Soufian (17) en Yassin (16). De anderen sloten zich daarbij aan. Al zei Soufian er nog bij dat hij zich niet voelde aangesproken als verantwoordelijke.


Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft door het Nederlands Rekencentrum Letselschade een berekening laten maken van de geleden schade. Op grond van dit rapport kwam de advocaat op een bedrag van 3,5 ton. Moszkowicz betoogt dat het gezin in financiële problemen is gekomen na de dood van de grensrechter. 'Hij was de kostwinner. Niet alleen zijn loon maar ook zijn pensioen loopt het gezin nu mis.'


Daarbij hebben zijn vrouw en zijn drie kinderen shockschade opgelopen, stelt de advocaat. Bij de jongste zoon, Mykel, is een posttraumatisch stresssyndroom vastgesteld. 'Hij moet leven met het beeld hoe voor zijn ogen zijn vader werd doodgeschopt. Hij is er nog tussen gesprongen. Mykel verwijt zichzelf dat hij zijn dood niet heeft kunnen voorkomen. '


Behoeftig

Daarbij drukt het zwaar op de jongste zoon dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn vader, 'door tactloos optreden van de politie'. Toen hij bij het ziekenhuis stond tijdens de laatste uren dat zijn vader nog bij kennis was, nam de recherche hem mee voor verhoor over de kwestie.


Ook de jongens die niet zelf hebben geschopt, maar hun teamgenoten niet hebben tegengehouden, moeten volgens Moszkowicz betalen. Van de twee verdachten die toen 15 jaar oud waren, zijn hun ouders aansprakelijk.


De advocaten van de verdachten vinden de vordering buitensporig en slecht onderbouwd. 'Kan een gescheiden vrouw niet in haar eigen inkomsten voorzien?', vraagt advocaat Gerard Spong. 'En is zij behoeftig tot in de lengte der dagen?'


Moszkowicz had geen antwoorden op specifieke vragen van de advocaten over de bepaling van de bedragen en verwees naar het rapport van het Rekencentrum Letselschade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden