Als iemand verstand van verliezen heeft, is het Nathan Rutjes wel

Beeld de Volkskrant

Als iemand in Nederland verstand van verliezen heeft, is het Nathan Rutjes wel. Hij voetbalt bij Roda JC, dat dit seizoen ternauwernood de eredivisie overleefde. De club werd opgekocht door een Rus die nadien in de gevangenis belandde, maar eerst de selectie uitbreidde met handenvol impulsaankopen - zeg maar de technocraten van het betaalde voetbal. Rutjes zelf zat meestal op de bank. Hij werd vijf keer opgesteld en kreeg twee gele kaarten.

Zijn voornaamste rol speelt hij naast het veld. Als Roda weer eens verloren heeft, legt hij dat uit als een leerzame ervaring. Heb je er alles aan gedaan, dan mag je tevreden over jezelf zijn - zo kijkt Rutjes naar de dingen. Daar kan de PvdA wat van leren. Dus is hij op deze dinsdag uit Kerkrade naar Hilversum gereden om de partij te leren met een nederlaag om te gaan. Moed inspreken, dat is zijn talent.

Niet wachten tot de storm voorbij is.

De verwerkingsbijeenkomst wordt gehouden in zaal de Vorstin. Straks zal de Bredase burgemeester Paul Depla uit de doeken doen hoe de PvdA er weer bovenop gaat komen. Fractieleider Lodewijk Asscher zet meteen al de toon door te zeggen dat het verlies ook als een bevrijding kan voelen, en dat het heerlijk is om van die nederlaag een kracht te maken. Hij wil dat het zo leuk wordt bij de PvdA dat we de volgende keer onze familie meenemen. Na hem komt Depla, die een brede volkspartij wil waar het ook nog eens gezellig is.

Als Rutjes opkomt, gaat er een aarzeling door de zaal. Wie is dit? Een kunstenaar? Nederhiphopper? Buddy uit de zorgsector? Zij-instromer in het onderwijs? Hij vertelt meteen wat de PvdA te doen staat: 'Wacht niet tot de storm voorbij is, maar leer te dansen in de regen.' Monden zakken langzaam open. Dansen in de regen...dit is Cruijff voorbij. 'Ik heb bepaalde kwaliteiten', zegt Rutjes. 'Maar die heeft de PvdA ook.' Want als Rutjes uitgedanst is, komt meneer Asscher om een warme deken om hem heen te slaan. Zo voelt hij dat.

Paul Depla: liever de Sex Pistols.

Over dat dansen heeft Depla dan weer zijn opvattingen. In zijn rapport - 'Op de toekomst' - vergelijkt hij twee bands uit zijn jeugd: Dire Straits en de Sex Pistols. Waar zijn hart naar uitgaat, is duidelijk. 'Als Dire Straits een paar akkoorden vervangen, vinden ze al dat ze vernieuwend bezig zijn.' Nee, dan de Sex Pistols. 'Die vonden de muziek opnieuw uit. Wat alleen lukte door niet uit te gaan van het bestaande.' Precies wat de PvdA te doen staat.

In gedachten zie ik een Depla in hemdsmouwen pogoën op het podium, terwijl Asscher een aanloop neemt voor een met bier besproeide stagedive. Maar ik vermoed dat de doorsnee-PvdA'er daar niet van gediend is. Die vindt Dire Straits een gezellig bandje. Brede volksmuziek, zogezegd. Een rol waar Johnny Rotten c.s. feestelijk voor zou bedanken.

Zonder vallen kun je niet opstaan.Beeld OrangePictures

De VVD afficheert zich graag met winnaars: hun laatste congres werd gepresenteerd door een hockeyer en zwemmer met gouden medailles op zak. Bij de PvdA kijken ze liever naar de binnenkant. Ik vermoed daar de hand van Asscher in. Die valt voor onorthodoxe types. Denk aan journalist Pieter Hilhorst, gelanceerd als opvolger in Amsterdam. Maatschappelijk ondernemer Ilco van der Linde, die vorige week op deze pagina figureerde, is ook een Asscher-protegé.

Diederik Samsom heeft zo'n compensatie niet nodig, die heeft zelf apostolische trekken. Maar Asscher is een jurist, een politiek strateeg vooral. Die herkent in Rutjes - hard op het veld, zacht daarbuiten - wat de PvdA nodig heeft en hij niet kan brengen. Zoon van een havenarbeider, vader van een zoontje met net zo'n kapsel als hijzelf. Die zegt dat hij een volksjongen is en blijft.

Dat laatste weet ik dankzij Tribune, partijblad van de SP. Dat Rutjes geen PvdA stemde, is zo erg niet, daar zijn er meer van. Maar pas op, ook de collega-socialisten maken jacht op hem. Voorzitter Ron Meijer is kind van de streek en fan van Roda en Rutjes. De PvdA moet snel en overtuigend zijn.

Zeeën klievend, rotsen verpulverend, schorpioenen verjagend - zo zal de PvdA dan door de politieke woestijn trekken. Pogoënd achter de wappermat van Rutjes aan, die zijn zoontje stevig bij de hand houdt. En als de jongen struikelt, vindt hij de passende woorden: 'Zonder vallen kun je niet opstaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden