Als hij toch vertrekt. . .

Premier Jan Peter Balkenende is nog niet weg, maar velen hebben in gedachten al afscheid van hem genomen. De smeekbeden om te blijven zijn eerder ingegeven door de mogelijke politieke gevolgen van zijn vertrek naar Europa, dan door de overtuiging dat hij onmisbaar is....

Dat de kandidaat die in de ogen van velen een steeds grotere kans maakt de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad te worden, naar buiten toe het hardst roept dat hij geen kandidaat is, hoort bij het schimmelspel dat rond Europese benoemingen wordt opgevoerd.

Het moment dat Balkenende mogelijk wordt gevraagd zich echt kandidaat te stellen, hangt af van het moment waarop Tsjechië als laatste lidstaat van de EU zijn definitieve goedkeuring hecht aan het Verdrag van Lissabon – zoals de eerder afgewezen Europese grondwet is geen heten. Het is voor het aanzien van Europa te hopen dat dit moment niet te lang meer op zich laat wachten.

Voor Nederland zou de benoeming van Balkenende tot ‘president’ van de Europese Raad eervol zijn en in de ogen van zijn aanhangers bewijzen dat Balkenende in het buitenland wel degelijk aanzien geniet. Dat maakt van hem nog niet per se de meest geschikte kandidaat. Met Balkenende zouden de leiders van de EU-landen iemand kiezen die hen vooral niet te veel voor de voeten loopt.

In plaats daarvan zou men wensen dat de eerste ‘president’ van Europa iemand is die de Europese Unie meer dan nu een gezicht kan geven, zowel naar de internationale gemeenschap, als naar de eigen bevolking. Iemand die met meer elan dan waarover de Nederlandse premier beschikt, de burger weer bij het Europese project weet te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden