Als het maar praktisch is

Iedereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij elke week bij een lezer thuis....

Laten we één ding voorop stellen: het was Marlènes idee om haar ‘kookwonder’ op te geven. Het mirakel zelf wist dus van niks. En liet zich ook slechts met moeite overhalen – hij is nog steeds een beetje bokkig als ik voor de deur sta. Hobbykoks die restaurantje willen spelen, voor John hoeft dat niet. Maar nu ik er toch ben, heeft hij zijn favoriete gerecht gemaakt: Indiase linzen. Of het geen meer klinkende naam heeft, informeer ik voorzichtig. ‘Vast wel, maar ik noem het Indiase linzen.’

Het huis uit 1927 in de populaire Bredase wijk ’t Ginneken verkeert in staat van opknap. Maar de keuken is af. Een vijfpitsgasfornuis, blinkende afzuigkap, diepe apothekersladen. Heeft Marlène bedacht, zegt John. ‘Daar hou ik me niet mee bezig. Als het maar praktisch is.’

John en Marlène kennen elkaar veertien jaar. Sindsdien kookt hij. ‘Ik kon wel koken’, zegt Marlène. Nu niet meer. ‘Waarom zou ik.’ John kookt met devotie, maar zonder fratsen. ‘Koken is show geworden. Ik vind het een sport om van eenvoudige dingen iets moois te maken.’ John haalt zijn recepten van internet. ‘Vooral van filmpjes op YouTube.’ Een tijd lang heeft hij Thais gekookt. Nu zit hij in zijn Indiase fase. Vlees eten ze steeds minder. Het smaakt hem niet. ‘Als ik die lappen zie liggen walg ik al.’

Soepel en zeker glijdt zijn koksmes door de rode paprika en groene venkel. Johns nagels zijn lang en verzorgd, valt me op. Ze zijn zijn werktuig. John is klassiek gitarist. Hij trad jarenlang op en gaf les. Nu componeert hij en schrijft arrangementen. Op de salontafel liggen diverse nagelvijlen. ‘Hij is altijd met zijn nagels bezig’, zegt Marlène. Ze klinkt bijna jaloers.

Een paar jaar geleden sneed John zich bij het koken in zijn pink. Je kunt nog een bobbel zien. Een drama was het. Hij kon een jaar niet spelen. ‘De linkerpink is de belangrijkste vinger voor een klassiek gitarist.’

Terwijl Marlène sherry inschenkt, kookt John rijst, bakt Indiase broodjes en maakt salade met ei en komkommer. ‘Om de curry op te leuken.’ En de curry zelf dan? John wijst op een pannetje.‘Die heb ik gisteren al gemaakt. Er zitten zo veel kruiden in. Die moeten echt even vriendjes worden.’ Hij reciteert het recept uit zijn hoofd:

Linzen koken met asafoetida. Kardemom, kaneel, laurier en kruidnagel aanbakken in olie. Ui snipperen en meebakken. Fijngesneden knoflook en gember mee fruiten. Tomaat erbij, de rest van de kruiden en harissa toevoegen. Dan de fijngesneden groente in de pan en op het laatst de gare linzen. 5 tot 10 minuten laten pruttelen. ‘De groente moet nog beet hebben.’ Afmaken met zout en peper. Een nachtje laten staan. Garneren met verse koriander.

Opwindende oosterse geuren kringelen door de keuken wanneer hij de curry opwarmt en aanlengt met wat water. ‘Het moet net erwtensoep zijn.’ Ik proef voorzichtig en ben blij verrast. Het is geweldig, zeg ik. Kruidig, pittig, verwarmend. Voor het eerst breekt er een glimlach door op Johns gezicht. ‘En het kost niks. Nog geen 3 euro de man.’

Kook cv van John SiemonsKookt Elke dag. ‘Muziekje aan, tempo op nul. Heerlijk.’Doet boodschappen bij ‘De Indiase winkel, de Marokkaanse winkel. Groente bij de groenteboer om de hoek.’Geeft uit aan eten per week 50 tot 75 euro.Kan niet zonder Mango pickles.Nooit op tafel Vetsin.

Ingrediënten (voor 3 personen) 100 gram gele en 100 gram groene linzen, 2 theelepels asafoetida (toko), 3 kardemoms (2 groene, 1 bruine), 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels, 1 gesnipperde ui, 4 tenen knoflook, 20 gram gember, 1 blikje gepelde tomaat, 1 theelepel paprika, koriander, komijn en kurkuma, 1 eetlepel harissa, 1 handvol blokjes knolselderij en wortel, halve groene paprika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden