Als het beestje maar een naam heeft

Een merknaam is een waardevol bezit. Ook een beursnotering is geld waard. Maar aan een naam in combinatie met een beursfonds hecht blijkbaar niemand enige waarde....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Nutricia heet sinds vorige week op het Damrak Numico - 'om minder gevoelig te worden voor affaires met merkproducten'. Heidemij werd eerder al Arcadis, omdat het internationaal beter klonk. Goudsmit werd vorig jaar herdoopt tot Unique. Stad Rotterdam stond na een overname ineens als ASR Verzekeringen in de beurskolommen, ACF werd Brocacef en Braat Beheer staat tegenwoordig op de beurs als Van Heek Tweka.

Sommige beleggers zullen zich af en toe in wanhoop afvragen wat voor stukken ze nu weer in hun portefeuille hebben. Binnenkort verdwijnt er opnieuw een oude vertrouwde naam van de beurs. Mulder Boskoop, dat al vanaf 1948 aan het Damrak staat genoteerd, zal De Vries Robbé gaan heten.

De reden is simpel. De nieuwe eigenaren willen niets meer met de oude activiteiten van Mulder en de plaats Boskoop te maken hebben.

In de vijftig jaar dat het bedrijf op de beurs staat, is Mulder Boskoop een even klein als tumultueus fonds geweest. Als Mulders fabriek van Rollend Materiaal is het bedrijf oorspronkelijk actief als reparateur van spoorwegwagons. Later schakelt men in Boskoop over op de productie van betonmixers en betonmortelcentrales. Maar een spectaculair succes wordt het niet. In 1977, dertig jaar na de beursintroductie, is de winst duizend gulden minder dan in het eerste beursjaar: 19 duizend gulden.

Ook daarna blijft het vallen en opstaan. Bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen doet als eerste een poging om Mulder Boskoop in de vaart der volkeren van de wilde jaren tachtig mee te nemen. De overname mislukt.

In 1988 storten vijf broers uit Oosterhout - Wim, Anton, Gerard, Leo en Loek van Mook - zich op Mulder Boskoop. De broers die zijn gespecialiseerd in de bouw van silo's en andere grote staalconstructies, denken dat Mulder Boskoop bij hun activiteiten kan passen. Mulder Boskoop verzet zich aanvankelijk heftig tegen een overname, maar kan dit keer de overvallers niet van het lijf houden.

Bijna tien jaar lang maken de broers Van Mook de dienst uit totdat zij in juli van het vorig jaar onverwacht besluiten weer uit het bedrijf in Boskoop te stappen. Tussen silo's en betonmixers blijkt toch minder synergie te bestaan dan ze hadden gedacht. Na terugkoop van hun eigen silobouwbedrijf trekken ze zich weer terug in Oosterhout. 'Van ons zullen ze op de beurs nooit meer horen', zegt een van de broers.

Het belang van 40 procent in de betonmixerproducent wordt verkocht aan BTG Holdings; een investeringsvehikel van de zakenlieden Michael Cook, Jan Willem Gaal en Henk van den Hombergh. Het drietal, dat eerder vergeefs op het fonds AIR Holdings aasde, ziet het Damrak nog wel als geëigende weg om een imperium op te bouwen.

In Mulder Boskoop hebben zij per 1 januari hun BTG-telgen ondergebracht: gevelbouwer De Vries Robbé in Gorinchem, het staalconstructiebedrijf Baily in Nieuwlekkerland en het uitzendbureau voor lassers en pijpfitters BTS/Ruiter & De Veth. Omdat het productiebedrijf van gevels de grootste activiteit is, zal De Vries Robbé ook de naam van het beursfonds worden. Het is om een andere reden ook pikant; De Vries Robbé was ooit een onderdeel van het ter ziele gegane Nederhorst-concern.

De andere belangrijke tak is Baily, dat in het verleden verplaatsbruggen bouwde en nu bouwkranen maakt en schuifdaken levert voor voetbalstadions als ArenA en Gelredome.

Daarnaast zit de fabricage van betonmixers nog in het beursfonds, maar deze herinnering aan een ver verleden lijkt vrijwel zeker te worden afgestoten. De nieuwe directie wil daar op dit moment niets over zeggen. 'U leest daarover wel in het prospectus', zegt Bram Brinkman, per 1 januari enig directeur.

Rob van den Hoek wordt op 1 april zijn mede-directeur. Van den Hoek werkt nu nog bij de uitzendketen Unique. Hij zal het beursfonds De Vries Robbé moeten uitbouwen tot een onderneming met een omzet van 300 miljoen gulden.

Van den Hoek is van oorsprong aannemer. Hij was eerder werkzaam bij Troostwijk Pernis en Volker Stevin. 'Vijf jaar geleden had ik het bouwboek ineens uit. Ik had het van voren naar achteren en van achteren naar voren gelezen. Via Polec en Goudsmit ben ik tenslotte bij Unique terechtgekomen. En ik mag zeggen dat het allemaal redelijk succesvol was. Nu wil ik weer een nieuwe uitdaging.'

Die is van plan van het beursfonds De Vries Robbé een klinkende naam op het Damrak te maken. De eerste poging is hoopvegend. 'Ik heb al met een paar journalisten gepraat en dat valt mij niet tegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden