Als het aan de regering ligt, planten de Polen zich voort als konijnen

Koppels in Polen opgelet: aarzel niet langer over het krijgen van kinderen en vermenigvuldig je als konijnen. Die krijgen nestjes tot wel 63 jongen. Veel bewegen is hun geheim, net als weinig stress, geen huiselijk geweld en een gezond dieet.

null Beeld Francois Guillot/AFP/Getty Images
Beeld Francois Guillot/AFP/Getty Images

Dat is de boodschap van een nieuw tv-spotje dat met de feestdagen in Poolse huiskamers te zien zal zijn. Het ministerie van Volksgezondheid wil zo iets doen aan het lage geboortecijfer.

In het filmpje is een groen luilekkerland te zien waar konijnen vrijelijk op wortels kunnen knagen en kunnen copuleren. Een omgedraaid martiniglas moet de suggestie wekken dat alcohol niet nodig is voor een stevige wip. 'Volg het voorbeeld van konijnen', sluit de voice-over af.

Online leidde de campagne meteen tot zowel hilariteit als woede, maar de regering bedoelt het serieus. Polen heeft een demografisch probleem. Het geboortecijfer stond bij de meest recente Europese meting op 1,32, het op een-na-laagste cijfer in de EU. Ruim twee miljoen Polen, vaak in de vruchtbare leeftijd, zijn sinds de toetreding uitgewaaierd over het continent. En dat terwijl de economie thuis bloeit en veel sectoren handen tekortkomen.

Onder aanvoering van de katholiek-nationalistische Recht en Rechtvaardigheidpartij (PiS) doet Warschau daarom aan gezinspolitiek. Vanaf het tweede kind hebben gezinnen recht op 120 euro kinderbijslag per kind - een kostbaar programma dat minstens 40 duizend vrouwen heeft doen besluiten de arbeidsmarkt te verlaten. Het budget voor crèches wordt verdriedubbeld. De morning-afterpil is alleen nog met een doktersbriefje verkrijgbaar.

Of het pr-technisch handig is om vruchtbaarheid te koppelen aan konijnen? Kijkers associëren de dieren vooral met ongecontroleerde reproductiedrift, verzuchtte een taalkundige. Tomasz Grodzki, senator voor oppositiepartij Burgerplatform: 'De bedoelingen zijn duidelijk: we moeten ons vermenigvuldigen als konijnen, eten als ossen, stemmen als schapen en stil zitten als muizen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden