Als geknede kijker weet je dat wonderen bestaan in de televisiehemel

 

Bastiaan en Tooske RagasBeeld anp

Anderhalf jaar nadat hun huwelijk was gesloten, zaten ze 'toch wel in de penarie'. Dat kon je wel zeggen: vorige week waren Kim (21) en Wijnand (29) in de bank beland tegenover Tooske en Bastiaan Ragas, zelfbenoemde huwelijkstherapeuten in Zo zijn we niet getrouwd (EO).

Kim huilde. 'Ik heb keiveel fouten gemaakt.'

Wijnand: 'Ja. Ze is een keer vreemdgegaan.' Dat was drie weken na de bruiloft.

Bastiaan: 'Wow'.

Twee maanden later was het wéér raak.

Wijnand sprak over 'de klap op de vuurpijl': 'De derde keer is nog geen anderhalve maand geleden geweest.'

En nu was Kim zwanger. Wijnand: 'Ik zit nu met hetzelfde dilemma als jullie...'

Bas: 'Dit zijn wel heftige dingen, jongens.'

Kim moest weer huilen. Ze vond het 'kut, dit'.

Bas: 'Ja, vervelend.'

Toos: ...'Is het ook.'

En dan had Wijnand ook nog eens de buurman bedreigd met een mes, dat had Kim bang gemaakt. Hij baalde ervan dat Kim hun trouwring was kwijtgeraakt, net toen ze bij een ander in een huisje zat, met wie ze had lopen 'lanterfanteren'.

Tooske stelde een vraag in de voice-over: 'Lukt het Kim en Wijnand om de liefde weer terug te winnen?'

Reken maar. Als geknede kijker weet je dat wonderen bestaan in de televisiehemel, en zeker bij de EO en SkyHigh TV, grootgrutter in verbindende emo-tv.

Die had camera's opgehangen in het huis en de auto van het stel. Om hun dagelijkse ruzies te filmen. Bas en Toos keken er thuis op de bank naar. 'Heftige beelden', van ruzie met hun kindje erbij: 'Mama is boos op papa'. Tooske: 'Ach gossie'. Ze kreeg er buikpijn van, en wilde dit 'nooit meer zien', sprak ze later bestraffend tot het stel.

Bas klapte de laptop dicht. Tegen Toos: 'Oké. Ze moeten leren liever tegen elkaar te zijn. Moeten ze leren.'

Toos: 'En structuur, zeg ik.'

Bas had intussen therapeutentaal geleerd. Hij had het over 'aangeven'. 'Je kwetsbaar open stellen.' 'Delen.' Hij liet nadrukkelijke stiltes vallen. Bas aan Wijnand: 'Wat voor cijfer zou jij je huwelijk nu geven?' 'Met welk gevoel zit Kim, denk jij, in jullie huwelijk?'

Ze gaven het stel een oefening: ze mochten nog één keer alles wat ze op hun hart hadden tegen elkaar zeggen, 'en dan moet het daarna ook klaar zijn.'

Zo simpel is het.

Bas en Toos zijn geen therapeuten, zeggen ze zelf. Daarom raadplegen ze die op de achtergrond. Waarom komen die niet in beeld? En waarom worden deze kwetsbare zielen geëxploiteerd voor het volksvermaak van de 'verbindende help-tv'?

De hulpeloze kijker kreeg de televisiewerkelijkheid voorgeschoteld. Nog geen kwartier na de diepste ellende klonk muziek. Er zaten weer vlinders in hun buiken. Op het kerkplein waar ze getrouwd waren, deden de twee elkaar nieuwe beloften, met nog meer muziek, gadeslagen door twee glunderende weekdieren. Zegt Bas tegen Toos: 'Schat, ik denk dat we mogen stellen dat de missie geslaagd is.' Toos was ontzettend blij, en trots op die twee mensen.

Bas: 'En ook een beetje trots op ons'.

Donderdag was het de beurt aan de Friese Boukje (35) en Gerrit (59). Er waren financiële problemen, het leeftijdsverschil, werkloosheid, het samengestelde gezin, en ook leek Boukjes jeugdtrauma nog op te spelen.


Het verloop ken je. Het einde ook. Bas en Toos zijn nog steeds heel gelukkig getrouwd met zichzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden