Als Geert Wilders zich wel laat zien, gaat het vooral over poezen

Geert Wilders laat zich zelden zien, dus kun je het publiek alles wijsmaken. En als hij zich wel laat zien, gaat het vooral over poezen.

Paul Onkenhout
PVV-leider Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP

Top

Luc Haekens is de sterreporter van De Ideale Wereld, een tv-programma op de Belgische zender Canvas. Het is een satirisch programma. Daarom wordt Haekens steevast sterreporter genoemd, door de makers zelf. Zelfspot, altijd goed.

Haekens tilt het maken van straatinterviews naar een hoger niveau. Hij geeft voorzetjes, waarna het volk op straat de bal hard in eigen doel schiet. We leren hiervan dat de mens alles kan worden wijsgemaakt en gelooft wat hij wil, bijvoorbeeld dat Wilders een muur rondom Nederland wil laten bouwen en dat de Belgen die moeten betalen.

Dat ontdekte Haekens onlangs in Limburg. Hij deed daar onderzoek naar populisme en de verwantschap tussen Trump en Wilders. Het filmpje staat op de site van Canvas.

De ironie in de vraagstelling van de sterreporter, gekoppeld aan diens vriendelijkheid, heeft een dodelijk effect. Het publiek trapt overal in. Wilders is inderdaad ook een fan van 'golden showers' en heeft zijn zinnen gezet op het presidentschap. Ook draagt hij een pet met het opschrift Make Holland Geert again. Er wordt instemmend geknikt.

In een filmpje in De Ideale Wereld uit februari ging het over buitenaards leven. De mensen die de aliens gebruikten om 'vreemdelingen' aan te pakken, waren gelukkig Belgen.

Paul Onkenhout

Flop

Op de dag van het eerste RTL-debat retweette Geert Wilders een gouwe ouwe. Het betrof 'Loungen met Lola', een onscherpe selfie met wijlen zijn kat. 'Ik mis haar. Lieve Lola.' Toen konden we nog niet bevroeden dat de diersoort een belangrijk thema zou worden in de weinige interviews die de PVV-leider deze campagnetijd wél ging geven.

Zo kletste hij met Privé, dat het verkiezingsprogram-op-een-A4'tje gezellig links liet liggen. 'Heb je je Audi TT nog?', wilde de journalist weten. 'Hoe gaat de strijd tegen de kilo's?' en 'Ooit een ooglidcorrectie overwogen?' Maar dus ook: 'Je had drie katten die als kinderen voor je waren. Mis je ze?' En doorvragend: 'Daarna hebben jullie geen nieuwe kat meer genomen?'

Wie weet, luidde het antwoord, maar toen moest Wilders nog aantreden als gasthoofdredacteur van Goedemorgen Nederland (WNL). Hij opende de ontbijtshow donderdag met zijn nieuws van de dag: zijn bezoek aan een dierenasiel in Zaandam was afgeblazen, maar zijn vrouw had er evengoed twee katjes uitgezocht. Wie wilde meedenken over namen, kon mailen naar poezennamen@gmail.com.

Ondertussen lieten we onze gedachten nog eens gaan over die ene, door Arjen Lubach opgeworpen vraag inzake het A4'tje: hoe dan?

Gidi Heesakkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden