Opinie

'Als er één buurt is waar moslims welkom zijn, dan is het de Haagse Schilderswijk'

Er is geen 'sharia-driehoek' in de Haagse Schilderswijk, stelt Hasan Küçük. Dat moslims er hun wil opleggen aan andere buurtbewoners, is een verzinsel van haatdragende hindoes. Shashi Roopram spreekt dit tegen.

Geert Wilders op bezoek in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp

Beste Hasan Küçük,

U claimt dat moslims niet welkom zijn in de Haagse 'sharia-driehoek'. Volgens u zijn in dat deel van de Schilderswijk niet de orthodoxe moslims het probleem, maar de daar wonende hindoes. Deze zijn volgens u religieus intolerant, wat onder meer zou blijken uit hun stem voor de PVV.

Als er één buurt is in Nederland waar moslims welkom zijn, dan is het de Haagse Schilderswijk. Dat is mooi, want het creëren van thuisgevoel bevordert de betrokkenheid in de buurt, in het stadsdeel en uiteindelijk in de stad. Het wordt echter problematisch wanneer moslims hun normen en waarden proberen op te leggen aan andere buurtbewoners. Vooral als dit orthodoxe normen en waarden zijn die haaks staan op de liberale grondslagen van onze democratie.

U doet dit laatste af als een fabeltje en gebruikt daarvoor eigenaardige redenen. Zo is het artikel in Trouw waarin de discussie over de 'sharia-driehoek' werd aangeslingerd volgens u niet objectief omdat de journalist in kwestie, Perdiep Ramesar, zelf een hindoe is. Hij zou met een PVV-blik naar de buurt, 'de Vergeten Driehoek', hebben gekeken.

U verwijst ook naar een ander artikel in Trouw, over mijn onderzoek naar de keuze van hindoestanen in Den Haag voor de PVV, onder wie ook moslims die zich niet aangesproken voelen door het anti-islamstandpunt van Geert Wilders. Zowel niet-moslims als gematigde moslims maken zich zorgen over de islamisering van de buurt en de overlast die Marokkaanse jongeren veroorzaken - onder meer bij de hindoetempel in de wijk - zo blijkt uit mijn onderzoek én uit het onderzoek van dagblad Trouw.

Met het in een kwaad daglicht stellen van een journalist en het selectief gebruik van mijn onderzoek onder PVV-kiezers, toont u niet de intolerantie van hindoes aan. Wel toont u zo uw eigen intolerantie voor waarheidsvinding.

Shashi Roopram is student-assistent van de afdeling Sociologie aan de Vrije Universiteit. Hij deed onderzoek naar hindoestaanse PVV-stemmers in de Haagse Schilderswijk.

Twitter: @shashiroopram

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden