NieuwsChina

Als enige grote wereldeconomie kan China groeicijfers overleggen – als ze kloppen tenminste

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 4,9 procent gegroeid, waarmee een V-vormig economisch herstel in China een feit is. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor Statistiek. Analisten reageren positief op het nieuws, al plaatsen sommigen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van cijfers.

Winkelende Chinezen in Beijing. Analisten zijn het erover eens dat de Chinese economie een zeker herstel vertoont, maar volgens sommigen zijn de officiële cijfers veel te rooskleurig.Beeld AFP

De groei van 4,9 procent is iets lager dan voorspeld (5 à 5,2 procent), maar daar lijkt geen enkele analist zwaar aan te tillen. Belangrijker dan het totaalplaatje zijn de onderliggende cijfers, en die zijn hoopgevend. De Chinese economische groei is niet langer vooral gebaseerd op grote overheidswerken en industriële productie, zoals in het tweede kwartaal, maar ook op een herstel van de binnenlandse consumptie. Zo bloeide het toerisme weer op tijdens de oktobervakantie.

Door de groei in het tweede en derde kwartaal is de krimp van 6,8 procent in het eerste kwartaal nu volledig gecompenseerd. ‘Dit is verder bewijs van China’s V-vormige economisch herstel’, aldus Ben Powell, hoofd investeringsstrategieën Azië en Oceanië van vermogensbeheerder Blackrock Investment. ‘China heeft de schade van de eerste helft van het jaar helemaal goedgemaakt. De cijfers van vandaag tonen dat het herstel breder en dieper wordt.’

Coronaepidemie

Het V-vormige herstel is mogelijk doordat de coronaepidemie in China sneller en grondiger onder controle werd gebracht dan in de rest van de wereld. Op dertien gevallen in de havenstad Qingdao na zijn er nu ruim twee maanden geen nieuwe lokale besmettingen meer gemeld. Dat heeft een positief effect op het consumentenvertrouwen. Daarnaast is de Chinese economie nog sterk gebaseerd op de industrie, die na een lockdown makkelijker weer op gang is te brengen.

Volgens een recent rapport van het IMF is China nu op weg om als enige grote economie ter wereld in 2020 een positief groeicijfer op te tekenen. Voor China voorspelt het IMF dit jaar een groei van 1,9 procent, voor de eurozone een krimp van 8,3 procent en voor de Verenigde Staten een krimp van 4,3 procent. Als die voorspellingen uitkomen, versterkt de coronaepidemie dus de positie van China in de wereldeconomie.

Rooskleurig

Analisten zijn het erover eens dat de Chinese economie een zeker herstel vertoont, maar volgens sommigen zijn de officiële cijfers veel te rooskleurig. Van het werkloosheidscijfer (5,4 procent) is bekend dat het een hoop precaire bevolkingsgroepen, zoals arbeidsmigranten van het platteland, niet meetelt. Ook hebben staatsbedrijven opdracht gekregen banen te creëren voor pas afgestudeerden die geen werk vinden. Die tewerkstelling is niet duurzaam.

Volgens Leland Miller van onderzoeksbureau China Beige Book, dat recent een onafhankelijk onderzoek deed onder 3.300 Chinese ondernemingen, vindt het herstel vooral plaats in de grote steden aan de Chinese oostkust, maar blijft het Chinese binnenland sterk achter. Hij wijst erop dat kleine en middelgrote bedrijven in het derde kwartaal heel weinig leningen afsloten, wat wijst op tegenvallende resultaten. Miller waarschuwt de Chinese cijfers niet zomaar voor waar aan te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden