Als eerste woonruimte onbetaalbaar is mag ozb tweede huisje verzwaard

Beeld de Volkskrant

Een op de zes huizen in Amsterdam wordt gekocht zonder dat de koper erin gaat wonen, schreef het Economisch Bureau van ING onlangs. Ze worden gekocht als belegging door vermogende ouderen die knarsetandend zien hoe de rente op spaartegoeden nagenoeg nul blijft.

Deels worden ze verhuurd aan de eigen bevoorrechte kinderen die in Amsterdam studeren of daar net beginnen te werken en zich anders alleen een bezemkast kunnen permitteren. En wie geen kroost heeft dat in Amsterdam wil wonen, verhuurt de appartementen.

Daartoe behoren ook ex-voetballers die hun in het buitenland verdiende miljoenen ergens kwijt moeten zonder in de Panama Papers te willen opduiken. Edgar Davids kocht onlangs nog twee appartementen dicht bij de Dam, zo meldde AT5. Gelukkig verkocht Frank Rijkaard weer een van zijn vijf huizen. Ook rijke Russen, Arabieren en Amerikanen zouden pandjes in Amsterdam opkopen die ze soms lange tijd laten leegstaan. Of, zoals tegenwoordig ook kan, deels verhuren via Airbnb.

Vorige week meldde deze krant dat het aantal Amsterdamse woningen dat te koop staat in drie jaar met 63 procent is afgenomen. Een groot deel daarvan is in handen van beleggers gekomen. En dat heeft ze geen windeieren gelegd, want de huizenprijzen in Amsterdam stijgen tegen de klippen op. Terwijl beleggers in vastrentende waarden zoals pensioenfondsen de wonden likken, lopen huisjesmelkers binnen. Dat trekt weer nieuwe beleggers. En zo ontstaat de bekende zeepbel.

Dat gebeurt niet alleen in Amsterdam. In Groot-Brittannië is dat in nog extremere mate het geval. In Wales wordt daar iets aan gedaan. De zogenoemde council tax - vergelijkbaar met de ozb in Nederland - is voor tweede huizen 50 procent of soms zelfs 100 procent hoger dan op de eerste woning. Doel daarvan is te voorkomen dat te veel woningen als belegging worden opgekocht, waardoor de prijzen te hoog worden en het kopen van een huis voor starters onmogelijk wordt. In sommige vakantieplaatsen is de maatregel ook een poging ervoor te zorgen dat die in de winterperiode niet veranderen in spookdorpen, waardoor de leefbaarheid voor de lokale bevolking achteruitgaat.

Hoewel de maatregel in Wales tot veel misbaar heeft geleid van tweedehuiseigenaren, is het geen gekke gedachte. Zolang heel veel mensen geen fatsoenlijke eerste woonruimte hebben, is er alles voor te zeggen het bezit van een tweede, derde, vierde of vijfde huis zwaarder te belasten - niet alleen via de landelijke inkomstenbelasting, maar ook via de lokale ozb.

De gemeentewet staat differentiatie van de ozb in Nederland niet toe. In het verleden moesten gemeenten die bijvoorbeeld energiezuinige woningen lager wilden belasten al bakzeil halen. Nederland kent twee ozb's: een voor woningen en een voor niet-woningen (scholen, bedrijfspanden), en daarmee basta.

Misschien een idee voor een nieuw kabinet om dat te verruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden