Als een oud wijf observeer ik de beau monde

De Duitse proleten brullen nu naar elkaar.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

Ik was een kerstboom scoren bij het Chinese warenhuis in Faro maar moest al na vijf minuten hoestend en proestend naar buiten rennen vanwege de mensonterende meur van giftig plastic. Onze gele vrienden worden nog eens onze ondergang.

Enigszins aanstellerig plofte ik neer op het goed beklante terras van een quasi-hippe tent en nu observeer ik als een oud wijf de beau monde. Ervaring is een nuttig geschenk dat tot niets dient, maar in de regel weet ik met mijn lucide observaties altijd feilloos te determineren waar een toerist vandaan komt. Naast mij zitten twee evidente moffen. Stuurse vijftigers, type meubelboer of cokedealer of allebei. Druk aan het appen. Ray Bans. Lang, tot in de puntjes verzorgd haar. Een toefje botox.

Ik voel me altijd zo'n lulletje rozenwater naast geslaagde mannen. Eigenlijk wil ik dan dood of minimaal door de grond zakken. Geef mij maar vrouwen. In hun gezelschap bloei ik op.

Het is juist daarom zo ontluisterend dat er een klacht wegens vrouwvijandigheid tegen mij is ingediend bij Facebook en de Volkskrant.

Ene Daan (naar eigen zeggen journalist, verlies- en rouwcoach, én levensgenieter) vond dat ik allerlei vermeende seksistische opmerkingen over Simone van Saarloos, Sunny Bergman, Sylvana Simons en Asha ten Broeke op mijn Facebookwandje moest weghalen. Opmerkingen van anderen notabene! Daan bleek overigens de juffrouw te zijn die live op de treurbuis de rouwtrainer uithing tijdens de aankomst van de kisten met de MH17-slachtoffers en dientengevolge het leed van de nabestaanden nog groter maakte door haar commentaar. Een reaguurder schreef: 'ik luister liever naar een tandartsboor in mijn onverdoofde zenuw dan naar dat mens.'

Op mijn wandje liet de verliestrainer een boodschap achter, zoals inbrekers wel eens een drol achterlaten in een leeggeroofd huis.

'Je laat de opmerkingen van Ans en Emiel dus gewoon staan. En de beledigingen van die afgrijselijke schilder Peter Klashorst over Simone, Sunny, Sylvana en Asha dus ook. Genoteerd. Ik ga een klacht indienen. Openbaar. En ik stuur een klacht naar de hoofdredacteur van de Volkskrant.'

Het arme kind kan natuurlijk ook niet weten dat ik vanaf het eerste uur geabonneerd was op de feministische tijdschriften Emma, Katijf en Opzij.

Ik verslond de werken van Hannes Meinkema, Joke Smit, Anja Meulenbelt, Xandra Schutte en A.L.G. Bosboom-Toussaint en deed belangeloos mee aan aan promotionele activiteiten voor de vrouwenplastuit op Pinkpop. Stank voor dank!

De Duitse proleten brullen nu naar elkaar. Ondanks het vroege tijdstip bestel ik een dubbele medronho en prijs mij gelukkig een vrouwenman te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden