Als een lome zomerdag

Het water troost in de Franse roadmovie Plein Sud, de vierde speelfilm van de in Nederland vrijwel onbekende Sébastien Lifshitz (1969). De 27-jarige Sam is in zijn oude bruine Ford Taunus op weg naar 'het zuiden' en heeft onderweg gezelschap gekregen van een rebels pubermeisje en haar homoseksuele broer. Zij nodigt in een supermarkt nog een aantrekkelijke leeftijdgenoot in de auto. Geen moment vormen de vier een soepel gezelschap. Van bestuurder Sam, en over het waarom van zijn reis, komen we in ruw geplaatste flashbacks nog het meest te weten. Hij worstelt met de nasleep van de zelfmoord van zijn vader, een gebeurtenis die zich ooit voor zijn 8-jarige ogen voltrok. Het meisje is zwanger en lijkt met haar broer onderweg naar een abortus ver van huis. Maar duidelijk wordt dat nooit. Zoals gevoelens van pubers zelden duidelijk zijn. En zoals ook de film onbestemd en looiig zijn weg vervolgt, alsof het een snikhete lome zomerdag zelf is.

Wat wel duidelijk wordt, is dat de hormonen door de oude auto gieren, gevoed door een overvloedig schijnende zon, die de vier jongeren voortdurend in vuur en vlam zet. De spanning wordt pas minder wanneer aan het strand van Les Landes de grote witte golven voor verkoeling zorgen. En zo verzoent ook de getourmenteerde hoofdpersoon Sam zich uiteindelijk pas aan de rand van een idyllisch meer met zijn verleden en zijn bestaan.

Plein Sud (Sébastien Lifshitz, 2008) TV 5, 18.35-20.00 uur (Nederlands ondertiteld).

The Simpsons Movie

(David Silverman, 2007) Na achttien tv-seizoenen verscheen in 2007 eindelijk de film over de gele familie met ogen als pingpongballen. Met net als in de serie vele verwijzingen naar de actualiteit en politiek (Arnold Schwarzenegger is inmiddels opgeklommen tot president), en evenzo vele hommages en nepreclames (voor Fox, het Amerikaanse netwerk dat The Simpsons op tv uitzendt). Film combineert een lange verhaallijn (over het Simpsonsdorp dat van de ondergang moet worden gered) met de bekende ingrediënten uit de tv-serie, het kleine leed van de gezinsleden. En gelukkig bleek de archaïsche tekenstijl gehandhaafd.

RTL 7, 20.30-22.05 uur.

Possession

(Neil LaBute, 2002) Pretentieuze verfilming van de gelijknamige roman van A.S. Byatt. Twee literatuurwetenschappers verdiepen zich in een 19de-eeuwse liefdesgeschiedenis en beginnen zelf ook de vlinders in hun buik te voelen. Mooie hoofdrolspelers (Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart), prachtige locaties (behalve oude universiteitsgebouwen onder meer het British Museum) en ingenieuze overgangen tussen heden en verleden kunnen de indruk van een iets te cerebraal project niet wegnemen.

BBC 1, 00.35-02.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden