nieuws bijstandsuitkering

Als een bijstandsfraudeur een tweede huis in land van herkomst heeft, wil het kabinet dat opeisen

Bijstandsfraudeurs met bezit in het buitenland kunnen hun borst nat maken. Als ze betrapt worden, krijgen zij voortaan niet zomaar opnieuw bijstand. Ook wil Nederland beslag leggen op hun bezit, meestal een tweede huis in het land van herkomst. Dit wordt nu al geprobeerd in Suriname, Turkije en Marokko.

Dit kondigt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken aan. Voor deze maatregelen wil zij de wet aanpassen en scherpere regels uitvaardigen. Van Ark deed de aankondiging bij de opening van het ‘kennisloket’ Onderzoek Vermogen Buitenland.

Van Ark wil de constructie blokkeren waarmee mensen in de bijstand zitten en toch een tweede huis in het buitenland kunnen houden. Wie als bijstandsontvanger betrapt wordt op het bezit van een huis in het buitenland, stapt nu in een draaideur. Eerst wordt de uitkering stopgezet, maar kort daarna wordt die weer toegekend.

Dat werkt zo. Eerst wordt de uitkering stopgezet en claimt de gemeente de betaalde bijstandsuitkering terug. Dat bedrag kan verdubbeld worden door een boete. Als die schuld bij de gemeente hoger is dan de geschatte waarde van het buitenlandse huis, heeft de fraudeur op papier geen vermogen en krijgt hij opnieuw bijstand terwijl het tweede huis er nog steeds is. 

Hoeveel bijstandsontvangers op deze manier legaal een huis in het buitenland hebben, weet noch het ministerie, noch de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij menen dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders en Oost-Europeanen een tweede huis in het land van herkomst hebben.

Deze draaideur ontmoedigt gemeenten om fraudeonderzoek in het buitenland te laten doen. Want als iemand wordt betrapt op verzwegen bezit, dan levert dat niets op, behalve een claim die niet geïnd kan worden. Het ‘kennisloket’ dat Van Ark heeft geopend, moet dit tegengaan. Bij dit digitale loket kunnen gemeenten alle actuele kennis over vermogensonderzoeken in het buitenland raadplegen. ‘Met dit kennisplatform zetten we een belangrijke stap bij het voorkomen en effectief opsporen van dergelijk verzwegen vermogen’, aldus Van Ark.

Maar Van Ark wil de wet ook zo wijzigen dat de fraudeur ‘niet zomaar’ opnieuw bijstand kan krijgen. Hoe zij dat wil vormgeven, houdt zij nog in het midden. Dat geldt ook voor beslaglegging op het buitenlandse bezit.

De Sociale Verzekeringsbank kijkt nu of beslaglegging mogelijk is. De SVB keert bijstand uit aan ouderen die door een gedeeltelijke AOW-uitkering onder het bestaansminimum zitten. Meestal zijn dat voormalige gastarbeiders, die soms in het land van herkomst onroerend goed blijken te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden