'Als Dutroux vrijkomt, eet ik mijn toga op'

In alle vroegte werd de beruchtste crimineel van België maandag naar Brussel gebracht.

BRUSSEL - Prikkeldraad, dranghekken en politieagenten in kogelvrij vest. Het justitiepaleis van Brussel leek maandag wel een versterkte burcht. Marc Dutroux, die er zijn verzoek om een elektronische enkelband kwam bepleiten, moest ver van iedereen worden gehouden. Ver van het twintigtal betogers voor de rechtbank, ver van de nabestaanden die de zitting bijwoonden, ver van de massaal toegestroomde pers.


Aanvankelijk leek dat goed te lukken. België's beruchtste crimineel werd niet, zoals aangekondigd, met een politiekonvooi van de gevangenis van Nijvel naar het Justitiepaleis in Brussel gebracht, maar in alle vroegte in een onopvallende wagen. Hij werd ook niet via de hoofdingang, waar de internationale pers elkaar verdrong, in de rechtszaal geleid, maar via een onopvallende zij-ingang.


Alleen een Reuters-fotograaf wist hem te fotograferen: een zwaar bebaarde man, even onherkenbaar als de in 2008 gearresteerde oorlogspresident Radovan Karadzic. Volgens de Belgische krant De Standaard was de verklaring trivialer: de gevangeniskapper blijft al een half jaar weg, omdat veel gedetineerden niet betalen. Maar terwijl de andere gevangenen elkaars haar knippen, is Dutroux helemaal geïsoleerd.


De zitting begon om 14 uur, en vond plaats achter gesloten deuren. In één zaal legden Dutroux en zijn advocaat uit waarom hij na zestien jaar cel 'het vertrouwen van de rechtbank waard was'.


Daarna kregen de nabestaanden in een andere zaal een samenvatting van Dutroux' betoog, waarop ze mochten reageren. Dutroux en de nabestaanden konden elkaar niet zien.


Zoals verwacht tekenden de nabestaanden protest aan omdat ze geen inzage kregen in Dutroux' reclasseringsdossier. Het gerecht is bang dat de nabestaanden de informatie zouden misbruiken om Dutroux' plannen te dwarsbomen. Dat gebeurde eerder met zijn ex-vrouw Michelle Martin.


De nabestaanden zeggen dat zij niet kunnen reageren op een reclasseringsplan dat zij niet kennen. Jean en Leendert Lambrecks, de vader en broer van de vermoorde Eefje, vroegen de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank de kwestie voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof.


Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank in Brussel, toonde zich tevreden over de 'serene en deftige zitting'. Eerder kreeg hij veel kritiek omdat hij Dutroux naar het Brusselse Justitiepaleis liet komen, in plaats van de rechters naar de gevangenis van Nijvel te sturen. Voor de bewaking van het Justitiepaleis werden tweehonderd agenten ingezet. Geschatte kosten: naar schatting 50 tot 100 duizend euro. 'Er is maar één plaats waar men recht spreekt', verdedigde Hennart zich, 'en dat is het Justitiepaleis'.


De uitspraak volgt op 18 februari. De kans dat Dutroux vrijkomt, wordt nihil geacht. 'Als dat gebeurt, kook ik mijn toga en eet ik hem op', aldus de advocaat van Eefjes vader.


Meisjes in zijn tuin begraven


De inmiddels 56-jarige Marc Dutroux werd in 1996 gearresteerd en in 2004 tot levenslang veroordeeld. Hij had zes meisjes ontvoerd en verkracht, van wie hij er vier vermoordde. Hij werd ook veroordeeld voor de moord op een van zijn handlangers. Dutroux hield de ontvoerde meisjes - in de leeftijd van acht tot negentien - vast in zijn kelder, en begroef hen in zijn tuin. De volksophef over Dutroux' gruweldaden en de blunders in het onderzoek leidden tot een grote hervorming van het Belgische gerecht. Dutroux zit opgesloten in de gevangenis van Nijvel. Eind augustus 2012 kwam zijn handlangster en ex-vrouw, Michelle Martin, voorwaardelijk vrij. Zij verblijft in een clarissenklooster in Malonne, bij Namen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden