Als Duitser voel ik me niet schuldig voor de daden van mijn grootouders, wel wil ik lering uit die erfenis trekken

De ingezonden brieven van woensdag 10 januari.

Aanwezigen bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Beeld anp
Aanwezigen bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.Beeld anp

Brief van de dag: niet schuldig, wel verantwoordelijk

Zonder zich te verdiepen in de daadwerkelijke analyses van Gloria Wekker schiet Hubert Peters in een defensieve reflex door ons mede te delen dat hij zich niet schaamt voor en niet schuldig voelt over slavernij en kolonialisme (O&D, 9 januari). Dat is fijn voor Peters, maar inhoudelijk gezien slaat hij de plank faliekant mis.

Ten eerste omdat het niet klopt dat Wekker de invloed van het verleden tot de witte Nederlanders beperkt, omdat zij er juist herhaaldelijk op hamert dat wij het cultureel archief allemaal met ons meedragen. Ten tweede omdat het in zekere zin niet eens zozeer gaat om de geschiedenis: het gaat erom welke sporen ons verleden achterlaat in ons heden. Ten slotte gaat het ook niet om schuld en schaamte, maar om verantwoordelijkheid en reflectie.

Peters haalt de Tweede Wereldoorlog erbij. Als Duitser voel ik me niet schuldig voor de daden van mijn grootouders, en ik schaam me ook niet. Ik voel wel een sterke verantwoordelijkheid om fatsoenlijk met die historische erfenis om te gaan, er lering uit te trekken en alert te zijn wanneer racisme, nationalisme en geschiedvervalsing hun lelijke kop opsteken.

Gregor Walz, Den Haag

Laten we vertrekken

Na de aardbeving in Groningen een geluid dat je misschien niet mag laten horen. Nog drie generaties en de helft van Nederland staat onder water. Ook Groningen. Hoe lang moeten we nog megalomane bouwprojecten in de Randstad realiseren? Hoe lang nog wachten voor we nadenken over evacuatiemogelijkheden? Maak afspraken met Frankrijk en Duitsland over locaties waar groepen Nederlanders het ontvolkte platteland kunnen koloniseren. Dat kost veel geld. Maar: stop met dijkverzwaring (winst) en voer dividendbelasting in (1,4 miljard winst). Vergroot de havens van Breda en Geldermalsen. Maak vertrek uit laag Nederland aantrekkelijk. Pomp daarna heel de gasbel leeg (enorme winst).

S. Blaakmeer, Chaam

De kijker van Galilei

In het artikel over Galileo (Wetenschap, 9 januari) staat dat de kijker die deze gebruikte een Hollandse vinding was. Die kijker was in 1608 uitgevonden door Hans Lipperhey. De Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen te Middelburg heeft eind november een speciaal museum geopend over deze unieke uitvinding die de aanzet gaf tot enorme astronomische inzichten en veel godsdienstige denkbeelden op z'n kop zette.

Tjerk Westerterp, Middelburg
Secretaris Sterrenwacht Philippus Lansbergen

Wachtmuziek

Interessant artikel over de eigenschappen van wachtmuziek (Economie, 9 januari). Ik heb in oktober vijf extreem lange gesprekken gevoerd met verschillende helpdeskcowboys van mijn internetprovider Fiber over het niet functioneren van mijn vaste telefoon. Afgezien van het feit dat ik vijf verschillende adviezen kreeg, stoorde ik me vooral aan het zenuwslopende deuntje gedurende de wachttijd. De titel luidde Talk to me - en dat was nou precies wat ik vergeefs probeeerde te bereiken.

Peter Bonder, Enschede

Twee vlaggen

Waarom is er niet besloten twee vlaggen in de Tweede Kamer te zetten? De Nederlandse vlag als staatssymbool: voor vrijheid, waterwerken, molens, klompen, Gouden Eeuw. En de Europese vlag als symbool waarmee Nederland zijn huidige rol in de wereld uitbeeldt: voor mensenrechten, handelsmacht, sociale waarden, vrede. Daar zijn we ook trots op. Zonder EU zouden deze symbolen een stuk minder makkelijk te handhaven zijn.

Jack van de Vossenberg, Vianen

Laadpalen

Het artikel van Olaf Tempelman over laadpalen eindigt met de opmerking dat er echt actie nodig is bij veel gemeenten (Ten eerste, 8 januari). Maar het kan toch niet de taak van gemeenten zijn voor laadpalen te zorgen? Gemeenten exploiteren toch ook geen tankstations voor brandstofauto's? Het plaatsen van laadpalen op verzoek van individuele aanvragers lijkt me ook strijdig met het algemeen belang in een wijk.

De gemeente moet zich wel bezighouden met de voorwaarden voor plaatsing en gebruik van deze palen, niet met het zelf (gratis) plaatsen ervan. En als een gemeente meent toch zo'n paal te moeten plaatsen, zet er dan een parkeermeter naast zodat de gebruiker betaalt en oneigenlijk gebruik wordt tegengegaan. Maar als er zo'n behoefte is aan laadpalen moet commerciële exploitatie toch economisch rendabel zijn?

Wim Krijgsman, Schinnen

Buma's schoolkinderen

De bijdrage van Sander Kok (O&D, 8 januari) is mij uit het hart gegrepen. Ik zie met angst en beven het moment tegemoet dat ook nog eens die horden schoolkinderen van Buma - alleen maar geïnteresseerd in hun mobieltjes - door de musea heen gejaagd worden. Voor de echte liefhebbers is er dan geen ruimte meer. We zullen ons er bij neer moeten leggen: in de musea regeert tegenwoordig alleen nog maar koning Euro.

Frans Savelkouls, Oisterwijk

Niet geheim

In mijn opiniestuk 'Leer van het verleden en leg het vastgoedkapitaal stevig aan de ketting' (O&D, 27 november) wordt de suggestie gewekt dat Amsterdamse ambtenaren in de jaren zestig geheime afspraken maakten met beleggers. Deze afspraken waren doorgaans niet geheim, en hier waren in geen geval medewerkers van het Amsterdamse Grondbedrijf bij betrokken.

Tim Verlaan, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden