Als draadloos niet werkt

Draadloos internet in huis is reuze handig, maar het werkt lang niet overal even goed. Een oplossing zijn de powerlineadapters. Hoe goed werken die?

De desktop heeft internet, de iPad heeft internet, de televisie heeft internet en straks wil de wasmachine ook internet. Het huis begint aardig gevuld te raken met apparaten die online kunnen: ons vinexgezin telt twaalf machientjes die geregeld online gaan en vaak zijn er meerdere die tegelijk een beroep doen op de draadloze router in de meterkast. Dat gaat niet altijd even lekker, zeker als er een film wordt gekeken in high definition, wat veel bandbreedte vergt. Dan zijn er ook nog buren die online-aspiraties koesteren en met hun wifi-routers bandbreedte inpikken. Als een gezinslid dan ook nog iets opwarmt in de magnetron (een krachtige stoorzender op de frequentie waarop ook wifi werkt), zakt de multimediale online-ervaring in als een cake die te vroeg uit de oven wordt gehaald.


Conclusie: draadloos internet in huis is reuze handig, maar het werkt lang niet altijd en overal even goed, zeker nu papa niet meer de enige zware gebruiker is. Er zijn oplossingen: de zolder is toegetreden tot het onlinetijdperk dankzij een repeater, een klein kastje dat het signaal van het draadloze modem beneden op de eerste verdieping oppikt en vanaf daar versterkt, zodat er ook boven in huis bereik is - een paar maanden geleden schreef ik erover. Maar genoeg is het eigenlijk niet. Een bestand kopiëren van de werkcomputer op zolder naar de harde schijf in de meterkast vergt soms tientallen minuten als het een beetje groot is, zoals een speelfilm.


De beste oplossing is het trekken van netwerkkabels door het hele huis. Maar de beste oplossing is zoals wel vaker niet de handigste. Bovendien ligt het huis al vol kabels die prima gebruikt kunnen worden voor het versturen van data: de elektriciteitskabels. Die koperen leidingen zijn niet alleen geschikt voor het transporteren van elektriciteit, maar er kan ook data doorheen gieren. Al jaren bestaan er apparaten die hiervan gebruik maken. Hun werking is doodsimpel: je steekt er één in het stopcontact bij de router en verbindt die er met een netwerkkabeltje aan. Een tweede prik je bij de computer in het stopcontact en verbind die met een netwerkkabel aan de pc. Resultaat: een supersnelle verbinding. Vorig jaar testten we er een van het Duitse merk Devolo, tot volle tevredenheid.


Inmiddels zijn er nieuwe typen op de markt, ook van andere fabrikanten, die nog sneller zijn. En die voorzien zijn van een wifizendertje. Dit laatste is bijna net zo'n mooie uitvinding als het wiel. Waarom? Het leidt ertoe dat je overal in huis snel draadloos internet krijgt. Dat zit zo: de snelheid waarmee wifi data kan transporteren neemt sterk af naarmate de afstand tot het zendstation toeneemt, of als er hindernissen tussenstaan, zoals deuren en plafonds. Dat effect is al merkbaar vanaf een paar meter. Snelheden waarmee fabrikanten schermen, worden daardoor nooit gehaald. En wie een verdiepinkje hoger zit, bevindt zich niet meer op de digitale snelweg, maar op een dorpsstraat van kinderkopjes.


Zogenoemde powerlineadapters lossen dit op door de grootste afstand te overbruggen via de snelle elektriceitskabels, om pas bij het stopcontact over te stappen op een draadloos signaal. En toeval: op dat stopcontact is meestal ook de pc aangesloten. Die staat dus misschien anderhalve meter van het wifizendstation verwijderd, waardoor je zonder kabels te trekken hoge snelheden krijgt. Tweede voordeel: andere draadloze apparaten die in uithoeken van het huis worden gebruikt, hebben ook fijn snel internet.


We hebben de afgelopen weken drie sets van powerlineadapters getest, van drie fabrikanten. Alle voorzien van wifi-adapters, met verschillende snelheden en prijzen. Algemene conclusie: de installatie van al deze apparaten is kinderlijk eenvoudig, een gebruiksaanwijzing is eigenlijk niet nodig: gewoon inprikken en aan de slag. Wel opletten: de meeste merken praten niet met elkaar. Als je dus eenmaal voor een merk hebt gekozen, moet je bij uitbreidingen daaraan vasthouden.


Maar ook: in geen enkel geval wordt de beloofde snelheid gehaald. Zelfs niet eens de helft. De meeste blijven steken op een kwart van wat de verpakking vermeldt. Neemt niet weg dat zelfs in dat geval nog altijd enorme bandbreedte overblijft, genoeg voor elke toepassing: op zolder, in een andere stroomgroep dan de adapter die beneden was aangesloten, bereikten we met de snelste set tot 130 Mbps bij het stopcontact. In de praktijk blijft daar weer minder dan de helft van over: door tussenkomst van harde schijven, netwerkadapters, de router en vertragingen op de netwerkadapter in de desktop treedt opnieuw stagnatie op, waardoor de snelste sets omgerekend tot ongeveer 55 Mbps komen. Een moderne computer met bijvoorbeeld een solid state harde schijf (een snelle harddisk die uit computergeheugen bestaat en geen draaiende delen heeft) en betere netwerkadapters zal vermoedelijk dichter in de buurt van de stopcontactsnelheid van 130 Mbps komen. Zonder powerlineadapter en met gebruik van een repeater haalt de zoldercomputer ongeveer 12 Mbps.


Devolo dLAN 500 AV Wireless


Deze adapter is de enige van de drie met een ingebouwd stopcontact. Dat is handig, omdat je dan geen stopcontact verliest. Sluit je een adapter namelijk aan op een verlengsnoer, dan neemt dat snelheid van de verbinding af. Wel dekt de adapter een deel van het tweede stopcontact in de muur af, waardoor die alleen nog maar te gebruiken is voor apparaten met een stekker zonder randaarde. De adapter heeft ook drie aansluitingen voor netwerkkabels.


Transfertijd: 19,2 seconden via wifi


Prijs starterset: rond de 160 euro


Prijs losse adapter: 110 euro


Buffalo Powerline AV500 wifi-n


Aardig aan deze set is dat beide adapters wifi ingebouwd hebben. Wie dus nog geen draadloze router heeft, krijgt wifi er 'gratis' bij op twee plaatsen in huis. De Buffalo heeft geen ingebouwd stopcontact. Ook kan de adapter met een timer worden geprogrammeerd, zodat er stroom kan worden bespaard als hij niet wordt gebruikt. De adapter heeft ook drie aansluitingen voor netwerkkabels.


Transfertijd: 18,5 seconden


Prijs starterset: rond de 170 euro


Prijs losse adapter: 129 euro


Sitecom Wifi Homeplug 200 Mbps


De traagste van het stel, maar ook de goedkoopste. Hoewel de Sitecom minder snel is, is die voor eigenlijk de meeste toepassingen voldoende. Het merk heeft overigens ook een snelle 500 Mbpsversie. Geen eigen stopcontact. Adapter heeft ook drie aansluitingen voor netwerkkabels.


Transfertijd: 33 seconden


Prijs starterset: 140 euro


Prijs losse adapter: 95 euro


Devolo heeft ook een bewakingscamera die beelden via de stroomkabels kan versturen. Handig voor toezicht op de eigen have. Aansluiten van de dLAN Livecam is een kwestie van in het stopcontact steken en de app downloaden (voor Android en iOS). Met de app kunnen ook onderweg beelden worden bekeken van de situatie thuis. Dat is een behoorlijke prestatie, omdat het veel van dit soort apparatuur maar moeilijk lukt om vanuit het thuisnetwerk het 'echte' internet op te komen zonder ingewikkelde handelingen te vragen van de gebruiker. Uitbreiden is een eitje: gewoon een camera bijprikken, tot maximaal zeven. Helaas is de resolutie van de camera beperkt (640 bij 480) en is de app tergend traag en gebruiksonvriendelijk door de veel te kleine vensters. Wel mooi zijn de ingebouwde infraroodleds, waardoor ook in het donker gekeken kan worden. Prijs voor de starterkit (camera plus extra adapter): rond de 125 euro. Losse camera kost 99,99 euro. Devolo.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden