Als dit Oranje niks op het WK te zoeken heeft, is het helemaal niet erg als Oranje niet naar het WK gaat

null Beeld
Beeld

De spelers van het Nederlands elftal stonden donderdagavond in het Stade de France al klaar voor de aftrap toen in mijn ouderlijk huis plotseling een hangplantje naar beneden viel. Natte, zwarte aarde waaierde uit over het tapijt.

Een voorteken, denk je dan even, maar het was echt niet nodig geweest. Mijn vader en ik hadden toch al geen enkel vertrouwen in een goede afloop. Niets wees er op dat Oranje in Parijs een kans zou maken.

Wie er anders over dacht, had de realiteit uit het oog verloren of wilde de tv-kijkers niet meteen de put in praten, zoals Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart en Tom Egbers die respectievelijk voorspelden dat Frankrijk - Nederland in 0-1, 0-2 en 0-3 zou eindigen. Vlak daarna donderde die plant naar beneden en werden onze jongens van het kastje naar de muur gestuurd.

Zelf had ik alle hoop al veel eerder opgegeven. Het toneelstuk dat in de voorbereiding werd opgevoerd, was daardoor nog vermakelijker dan anders.

Het begon met Robin van Persie die nu eens niet de achteringang van hotel Huis ter Duin nam, maar de wachtende journalisten opzocht en een sprankje hoop gaf. Het spel was op de wagen, de topscorer aller tijden van Oranje was terug. Er was een strohalm gevonden.

Over zijn schouderblessure wilde hij niks zeggen, om de Fransen niet wijzer te maken dan ze al waren - alsof ze in er Frankrijk ook maar één minuut van wakker liggen dat Van Persie zijn rentree zou maken.

De wanhoop droop er dagenlang van af. Bondscoach Advocaat hield zich op de vlakte, wat wanhopige eindredacteuren van sites en kranten dwong om koppen te maken als 'Advocaat trekt rookgordijn op' en 'Advocaat hult zich in nevelen'.

Arjen Robben gaf schoorvoetend toe dat Oranje een 'plan' had, maar daar wilde hij verder niks over zeggen. Ook Robben wilde de Fransen niet wijzer maken dan ze al waren. Het waren de stuiptrekkingen van een voetballand in verval, bezwerende formules die het land nog enigszins gerust moesten stellen.

Al na twee minuten was het rookgordijn verdwenen. Het plan was een flop. De Fransen waren oppermachtig. In de rust zeiden Van Hooijdonk en Van der Vaart allebei dat het ongelofelijk was wat het Nederlands elftal had laten zien. Ongelofelijk werd vol verontwaardiging uitgesproken, op een toon alsof het miserabele spel ze volkomen had verrast.

Kevin Strootman kreeg de schuld. Het is weer niet best, zei mijn vader. Wesley Sneijder deed volgens hem te weinig. Met het hoopje natte aarde op het tapijt wisten we ons nog even geen raad.

De Fransen maakten 2-0. NOS-commentator Jeroen Elshoff zei dat Rusland heel ver weg was. Op Twitter werd Oranje afgemaakt, vooral Strootman. Al snel volgde berusting. Dit Nederland heeft niks op het WK te zoeken, was de algemene conclusie. Tientallen fans twitterden het, om troost te vinden.

Als dit Oranje niks op het WK te zoeken heeft, is het helemaal niet erg als Oranje niet naar het WK gaat. In Rusland zouden we toch geen kans hebben gemaakt. Nog een geluk dat de Fransen ons een dienst bewezen.

Mijn vader en ik zeiden tegen elkaar dat een WK met Nederland leuker is dan een WK zonder Nederland, zelfs als het elftal waardeloos is. We besloten de aarde te laten liggen tot de volgende dag, dan zou het zijn opgedroogd en was het makkelijk op te ruimen.

Kevin Strootman gaf een interview aan de NOS. Dat sierde hem. Het was kut en klote, zei hij.

Omdat mijn vader 88 is en enigszins hardhorend, stond de tv op ondertiteling. Bij live-tv duurt het altijd even voordat de uitgesproken tekst verschijnt.

Het interview met Strootman ging inmiddels over de scheidsrechter toen in beeld kwam dat hij had gezegd dat het kut en klote was. Zet dat maar niet in je stuk, zei mijn vader. Verder waren we het overal over eens.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden