Column

Als directeur moet je alles over hebben voor je museum

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Rutger Pontzen.

en zelfportret van Vincent van Gogh in het vernieuwde Van Gogh Museum. Beeld ANP
en zelfportret van Vincent van Gogh in het vernieuwde Van Gogh Museum.Beeld ANP

Uit 'het toekomstige dagboek' van Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Vrijdag 28 augustus 2016

Lief dagboek,

Net de laatste draaidag gehad. Verhoeven was tevreden. Met de hele crew een paar flessen absint weggewerkt, midden in het korenveld. Het slaapkamertje boven de herberg was te klein. Kon natuurlijk ook niet, al dat gezuip op het sterfbed. Heb buiten nog wel wat met het pistool geschoten. Moeilijk om goed te richten. Blijkt maar weer dat die zelfmoord misschien toch minder doelbewust was. Gewoon domme pech.

Nu de film af is, besef ik hoeveel kopzorgen het me heeft gekost. Maar als Duitser en museale schatbewaarder van de Van Gogh-erfenis aan het Museumplein ben ik wel trots dat ze me vorig jaar voor de hoofdrol hebben gevraagd. Paul was beslist en anhaltend. Hij zei dat je alles over moet hebben om zo'n rol te spelen. Van Gogh is een grosse Bube in Nederland. Overal trouwens. Zo'n aanbod kun je niet weigeren.

Paul wees me ook op de overtuigende overeenkomst tussen mij en Vincent. Hetzelfde baardje en rossige haar; dezelfde priemende ogen. Hij haalde de oude theorie aan dat je op iemand gaat lijken als je er veel mee omgaat. Wist ik ook wel. Was me al opgevallen bij Ernst van de Wetering. Die ziet er ook uit als Rembrandt. Baasjes gaan nu eenmaal op hun hond lijken. Het wordt trouwens tijd dat Ernst ook eens gevraagd wordt voor een serieuze biopic over zijn grote held. Zal-ie wel niet willen. Ernst vindt zichzelf beter schilderen en meent dat Rembrandt hém moet spelen, als dat zou kunnen.

De film schijnt pas over een half jaar fertig te zijn. Geen idee hoe de montage eruit zal zien. Of wat de titel is. Verheug me wel op het affiche: 'Axel Rüger speelt Vincent van Gogh'. Ik treed nu in de voetsporen van Kirk Douglas, Martin Scorsese, Tim Roth en Barry Atsma. Die laatste kende ik eigenlijk niet goed. Schijnt een grote jongen hier in Nederland te zijn. Mag sein.

Wel schön dat ze Johnny Depp uiteindelijk niet hebben gevraagd. Of hebben geweigerd. Dat is me nooit helemaal klar geworden. Hij was de gedoodverfde kandidaat. Wat ik wel weet is dit: dat ik een veel mildere Vincent heb neergezet dan Johnny had gekund. Menselijker ook, alsof je 'm zou kunnen aanraken.

Ik weet niet wat ik achteraf de moeilijkste scène vond. Die met dat oor was pijnlijker dan ik had gedacht. Paul wilde dat ik voor het realisme het lelletje er echt van afsneed. Heb verdammt noch mal drie weken met dat verband rond mijn hoofd gelopen. Kon niet bij de opening van de Van Gogh-Gauguin-tentoonstelling zijn, met Willem & Max. Schade.

God, wat ben ik opgelucht dat het erop zit. Het is me al met al niet meegevallen. Ik heb me er behoorlijk op verkeken. IJdelheid? Wellicht. De eer? Ook. Maar toch vooral om het Van Gogh Museum beter op de kaart te zetten. Moest ook. Vorig jaar hadden we alles opnieuw ingericht. Het kostte me eine Gottes Macht. Maar het nieuwe is er inmiddels weer van af, vinden ze hier.

Nederlanders zijn snel verveeld. Ze gaan massaal naar Wim in het Rijks. Dat kan natuurlijk niet. Het Museumplein gehört ook aan ons. Pijbes denkt daar heel anders over. Speelt in zijn eentje monarchje alsof hij Ludwig II in Neuschwanstein is. Dat moet stoppen. Het wordt tijd dat we hem dat eens goed aan zijn verstand brengen.

Wellicht dat met deze film onze kansen groter worden. Wir sollten mal sehen wie het hier voor het zeggen heeft. Ik toch?

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden