Als Democraten maar niet beweren dat Michelle iets origineels heeft gezegd

De ingezonden brieven van donderdag 21 juli.

Melania Trump. Beeld photo_news
Melania Trump.Beeld photo_news

Brief van de dag: Plagiaat?

Hard werken om je dromen waar te maken is een Amerikaanse gemeenplaats van jewelste. Michelle Obama sprak erover in 2008, Melania Trump doet het acht jaar later nog eens dunnetjes over (Ten Eerste, 20 juli). Plagiaat? Het zal best, zolang zwijmelende Democraten maar niet beweren dat Michelle iets origineels heeft gezegd.

Haar man kan er trouwens ook wat van: clichés aan elkaar rijgen, lang pauzeren en er bij kijken alsof hij nog grotere diepzinnigheden verkondigt dan Kant, Schopenhauer of Benjamin Franklin.

We moeten trouwens niet vreemd opkijken als Donald Trump binnenkort verkondigt:

'Wat je zoekt kan geen ander je geven/ Mensch, durf te leven.'

Met dank aan Dirk Witte natuurlijk.

Alfons Lammers, Otterlo

Voorspelling

Toch maar even de column van Derk Jan Eppink (O&D, 20 juli) uitgeknipt en op het prikbord gehangen. Dan weten we in november nog dat hij het nu al voorspeld heeft! Trump kan winnen, ja, hij kan!

Ate Vegter, Monnickendam

Onzichtbaar

Regelmatig komen er in krantenartikelen mensen aan het woord. Vaak staat het beroep van deze personen er dan bij. Bijvoorbeeld sociaal-cultureel werker, wetenschapper of hoofd film bij een producent. Allemaal banen van het soort dat zogenaamd hooggewaardeerd is. Het zijn bijna nooit beroepen die echt belangrijk zijn om het land in gang te houden. Bijvoorbeeld beroepen als schoonmaker, buschauffeur, bouwvakker of magazijnmedewerker. Het lijkt wel of dat werk op een onzichtbare manier gebeurt, maar het wordt wel degelijk gedaan. Door mensen die hard werken, vaak baanonzekerheid hebben en in veel gevallen op de onaangenaamste tijden moeten werken.

Jeste Steur, Amsterdam

Le Corbusier

In een redactioneel artikeltje over Le Corbusier (V, 19 juli) wordt meegedeeld dat een aantal van de door hem ontworpen gebouwen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst. Iets wat eerder niet gelukte.

Le Corbusier was in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot bewonderaar van Hitler en een beruchte antisemiet. Hij was stadsplanner van het Vichyregime dat Joden oppakte en in het concentratiekamp van Drancy opsloot. Waar vandaan ze naar de gaskamer in Auschwitz werden gestuurd.

Het is onbegrijpelijk dat een man die zo'n afschuwelijk verleden had, nooit ter verantwoording is geroepen en als kunstenaar door de Unesco nog steeds geprezen wordt. De overlevenden van het Hitlerregime hebben beter verdiend.

Kennelijk overheerst in bepaalde kringen nog altijd de domme

opvatting dat kunst met politiek niets te maken heeft.

Maurice Ferares, Amsterdam

De Graafschap

Op mijn 7de verjaardag werd ik in 1996 door mijn vader meegenomen naar De Graafschap-FC Volendam. Mijn eerste avondje Vijverberg, een stadion half in de bossen, met in de verte de geur van koeienstront en waar menig supporter op klompen de tribunes op wandelde. Sindsdien stroomt er blauw-wit bloed door mijn aderen. Inmiddels woon ik in Amsterdam en volg ik de club voornamelijk op afstand.

Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat De Graafschap zich moet neerleggen bij degradatie en dat er volgend jaar geen negentiende club uitkomt in de eredivisie. Tot mijn grote verbazing en irritatie las ik dat de club zich aanvankelijk beraadde op vervolgstappen. Gelukkig heeft ze dinsdag besloten toch niet in beroep te gaan. Natuurlijk had ze gelijk dat er veel dingen niet deugen rond de licentie van FC Twente. Maar het enige dat een verder gevecht zou hebben opgeleverd, is beschadiging van het imago van die sympathieke club uit de Achterhoek.

Het imago dat toch al een deuk opliep door de incidenten (supporters vielen spelers van de tegenstander aan) na afloop van het play-offduel met Go Ahead Eagles, het duel dat de Graafschap op sportieve gronden degradeerde.

Het is al niet makkelijk om supporter te zijn van een club die bijna om het jaar van divisie verandert en waar je vaker huiswaarts keert na een nederlaag dan na een overwinning. Een in mijn ogen zinloos gevecht via de media en de rechtszaal hadden het er niet eenvoudiger op gemaakt.

Laat FC Twente en de KNVB de organisaties zijn waar de rest van Nederland met antipathie naar kijkt en berust in het feit dat je komend seizoen gewoon terecht in de Jupiler League speelt. Dan zullen de mensen volgend jaar mei weer blij zijn dat zo'n leuke volksclub als De Graafschap terugkeert in de eredivisie. D'ran, maar dan wel alleen op de Vijverberg.

Hidde Jansen (26), Amsterdam Graafschapsupporter en freelance journalist

undefined

Doppenactie

De manier waarop de heer Kuijvenhoven reageert op de doppenactie van KNGF Geleidehonden vind ik triest (O&D, 20 juli). Door deze doppen te sparen, wordt niet het salaris van directeur Greve van KNGF betaald. De opbrengst van deze doppen wordt gebruikt voor de training van de honden en voor mensen van wie de hond niet betaald wordt door de zorgverzekeraar. Laat Kuijvenhoven eens gaan kijken in Noord-Nederland, waar mensen met groot enthousiasme doppen sparen en waar bedrijven hun containers en vrachtwagens hiervoor gratis ter beschikking stellen. Denkt hij nu werkelijk dat deze mensen hiermee stoppen? Nee, zij gaan hier gewoon mee door, ongeacht de discussie die is ontstaan over het salaris van Greve.

Laat Kuijvenhoven eens naar een open dag van KNGF Geleidehonden gaan, samen met zijn kleinkinderen, en hij zal zien hoe enthousiast zij worden. Dan weet hij ook waarom doppen sparen zo nodig is.

Wim Olthof, Bergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden