Als de taxichauffeur het nieuws hoort, begint hem iets te dagen

Het is nog vroeg op de dinsdagochtend als een Brusselse taxichauffeur stopt bij een kleinschalig appartementencomplex aan de Max Roosstraat 4 in Schaarbeek. Drie mannen staan met hun koffers voor het beigekleurige gebouw. Klaar om nooit meer terug te komen.

Willem Feenstra
Beraamden ze in het gebouw in het midden hun aanslag? Beeld belga
Beraamden ze in het gebouw in het midden hun aanslag?Beeld belga

De mannen wonen er nog niet zo lang. Een maand, schatten buurtbewoners. Ze vallen niet op, maar zijn ook zeker niet vriendelijk. Een buurman heeft twee weken eerder nog gepoogd een gesprek te beginnen in het trappenhuis, maar krijgt geen antwoord.

Als de mannen de taxi zien, worden ze boos. Ze hadden een grotere auto verwacht. Noodgedwongen laten ze twee koffers achter. Er is geen tijd te verliezen. Hoewel het maar 10 kilometer is naar vliegveld Zaventem, kan de rit in de ochtendspits lang duren.

Aangekomen bij het vliegveld, wil de taxichauffeur helpen met het uitladen van de koffers. Het mag niet. De mannen willen niet dat hij hun spullen aanraakt. Ze zetten de koffers voorzichtig op een bagagekar en verdwijnen de vertrekhal in.

Zijn tas laat hij achter

Gebroederlijk lopen ze naast elkaar. In het midden de 29-jarige Ibrahim el Bakraoui, een geboren Brusselaar. Hij heeft een donker vest aan, net als de man rechts van hem, die volgens Belgische media Najim Laachraoui zou zijn. Beide lijken om hun linkerhand een handschoen te dragen. De derde man, met beige jas en donkerkleurig hoedje, draagt niks om zijn handen. Iets voor achten verlaat hij plotseling het vliegveld. Zijn tas laat hij achter.

Om 7u58 en 28 seconden gebeurt het: nabij rij elf ontploft de eerste koffer. Negen seconden later is een tweede explosie ter hoogte van rij twee. Elf mensen, onder wie de twee overgebleven terroristen, komen om. Tientallen raken gewond.

Mensen schreeuwen om hulp wanneer de explosievenspecialisten van de politie de vertrekhal betreden. Al snel identificeren ze de tas van de man met de beige jas als verdacht object. Het bagagestuk blijkt de grootste lading explosieven te bevatten. Door instabiliteit van de bom ontploft de tas even later alsnog, maar omstanders zijn dan al geëvacueerd.

'Máma', gilt een meisje. 'Máma. Mamáááááá.' Lees hier een reconstructie (+) van de aanslagen in Brussel.

De aanslagen in Brussel getuigen van groeiend vakmanschap en coördinatie. Lees hier meer over de tactiek van IS.

De gezochte broers El Bakraoui zijn volgens de Belgische autoriteiten betrokken geweest bij de aanslagen in Brussel: wie zijn het?

Een overzicht van alle artikelen over de terreuraanslagen in Brussel vindt u hier.

De aanslagen in Brussel, 10 heldere vragen en antwoorden.

Schaarbeek is geen slechte wijk

Terwijl de hulpdiensten zich vanuit Brussel richting de luchthaven haasten, is Khalid el Bakraoui (26) op weg naar metrostation Maalbeek, in de Europese wijk van de stad. Het is 9:11 uur als hij de tweede wagon van de metro richting station Kunst-Wet instapt. Zodra de metro begint te rijden, blaast hij zichzelf op. Twintig mensen sterven, bijna 200 raken gewond.

Als de taxichauffeur het nieuws hoort, begint hem iets te dagen. Hij neemt contact op met de politie over de verdachte mannen die hij die ochtend vervoerde. Hij leidt de veiligheidsdiensten naar hun huis, aan de Max Roosstraat 4 in Schaarbeek.

Schaarbeek is geen slechte wijk, vertellen buren van de terroristen woensdag. De meeste huizen ogen opgeruimd, er is veel bedrijvigheid. Een groepje jongeren ziet dat anders. 'We hebben problemen met de racistische politie', vertelt Ahmed (17). 'Buiten het zicht van de camera's mishandelen ze ons. Gisterenmiddag was nog het allerergst. Tijdens die huiszoeking zijn twintig jongeren door de politie geslagen.'

15 kilogram explosieven

Of dat waar is, is onduidelijk. Het machtsvertoon van de politie is dinsdagmiddag in ieder geval enorm. Een helikopter cirkelt boven het huis van de terroristen en speciale eenheden vallen binnen. De Colombiaan Jhon Jairo Valderrama (51), die zes weken eerder met zijn gezin intrek nam op de vijfde verdieping, wordt onder schot geëvacueerd. 'Een slechte film', noemt hij het woensdag, terwijl hij zijn paspoort laat zien om aan te tonen dat hij legaal in België is.

Bij de huiszoeking in het appartement naast dat van Valderrama vindt de politie 15 kilogram explosieven, 150 liter aceton, 30 liter waterstofperoxide, ontstekingsmechanismen, een grote tas gevuld met schoreven en bouten en materiaal om bommen te maken. In een vuilnisbak verderop in de straat wordt een laptop aangetroffen met het testament van Ibrahim el Bakraoui, de aanslagpleger van het vliegveld. Hij voelde zich 'gehaast', 'niet meer veilig' en vreesde 'in de cel te eindigen'.

Nu is hij dood, en dat is maar goed ook, vindt buurjongen Ahmed. 'Het zijn idioten, ze hebben niks met ons te maken. Het probleem is: zoals hen, lopen er nog tientallen rond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden