Nieuw op TV

Als de mensen maar 'echt' zijn, dát vindt RTL belangrijk

Kippenvel willen we voelen, zowel van verdriet als van vreugde. Het team dat verantwoordelijk is voor de televisieprogrammering van de vier Nederlandse RTL-zenders zegt, bij monde van contentdirecteur Matthias Scholten, met de nieuwe programmering vooral híervoor te willen gaan zorgen. Het nieuwe seizoen begint deze vrijdag met The Voice 3, maar heeft naast de bekende programma's, ook ruimte voor wat nieuws. Als het maar wel authentiek is.

Mannen van een zekere leeftijd, binnenkort bij RTL4, met echte mannen over 'echte' problemen Beeld RTL

Scholten zei dinsdagmiddag bij het begin van de perspresentatie van het tv-najaar dat 'de programma's die we maken recht in het hart van de mensen terecht moeten komen'. En dat RTL het qua kijkcijfers en winstcijfers het al jaren goed doet, maakt het team naar eigen zeggen zenuwachtig noch gemakzuchtig. Er wordt dus volop ingezet op de bestaande successen, maar ook vernieuwd, al zit het hem dit jaar in enkele nieuwe formats en wat kleine formatwijzigingen bij programma's als So You Think You Can Dance en Expeditie Robinson.

Mannen van een zekere leeftijd
Bij het vlaggenschip RTL 4 vallen vier nieuwe programma's op. Een nieuwe dramaserie van de makers van Gooische Vrouwen 'Divorce', de jacht op ontvoerders van kinderen in het buitenland in 'Ontvoerd', portretten van de bewoners van het woonwagenkamp in 'Gypsy Girls' en op vrijdagavonden 'Mannen van een zekere leeftijd'. In het laatste programma gaan 'iets te vlotte mannen van rond de 50' met elkaar in gesprek over typische mannenzaken, maar vooral het verval dat toch echt rond het vijftigste levensjaar onontkoombaar inzet. Joep van Deudekom, Gijs van Scholten Aschat, Viggo Waas, Peter Heerschop en andere bekende mannen in een praatgroep: het levert eerlijke en soms ontluisterend echte tv op.

Ontroering
Ook echt, maar schrijnend, is het leed dat John van den Heuvel bestrijdt in Ontvoerd. Hierin gaat de verslaggever op zoek naar ontvoerde kinderen. Jaarlijks vinden er in Nederland bijna 200 gevallen van internationale kinderontvoering plaats, waarbij een van de ouders ondanks een uitspraak van de rechter een kind meeneemt naar het buitenland. Van den Heuvel spoort ze op en probeert het kind door middel van bemiddeling op een legale manier terug te krijgen. 'het zijn geen eenvoudige reisjes', erkent Van den Heuvel. 'Maar eervol om te doen; iedere ouder kan zich voorstellen hoe het is om gescheiden te worden van je kind.' De eerste beelden die vanmiddag werden vertoond van een hereniging tussen zoon en vader zorgden voor veel tranen in de met pers en RTL-sterren gevulde zaal. Dat was overigens ook het geval bij een fragment uit Love is in the Air, een spin-off van All You Need is Love, waarbij Robert ten Brink families in het verre buitenland herenigt. Vanaf 5 september op de woensdagavond.

Woonwagenkamp
In Gypsy Girls vinden we - na Bauers Zigeunernacht op Nederland 1 - opnieuw de wereld van woonwagenkampen terug op de Nederlandse tv. RTL4 volgt elke donderdagavond de 'openhartige bewoners' van zes zigeunerkampen. Ze laten zien hoe ze nu écht leven binnen hun zeer hechte gemeente. Co-producente Antje Monteiro (musicalactrice en oud-presentatrice van Het Gevoel Van) bedacht het programma en bracht haar jeugd zelf ook door op zo'n kamp. 'Ik merk dat er zoveel onwetendheid en daarmee ook onbegrip is ten aanzien van mijn volk, dat ik de behoefte voelde om een tegengeluid te geven.'

Linda de Mol
Met Divorce hoopt Linda de Mol een opvolger van het gestopte Gooische Vrouwen in huis te hebben. Ditmaal staat het leven centraal van drie net gescheiden mannen, onder meer gespeeld door Waldemar Torenstra en Dirk Zeelenberg. De Mol bedacht en produceert de serie, maar speelt er zelf ook een kleine rol in. De startdatum van deze nieuwe Nederlandse serie is nog niet bekend, maar zal ergens dit najaar beginnen.

John van den Heuvel Beeld ANP

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard denkt zo de slag met SBS - dat vanaf dit seizoen op volle oorlogssterkte terugkeert - opnieuw te kunnen winnen: 'De truc is om met vernieuwing binnen het vertrouwde menu steeds weer een stap te zetten. Soms binnen een bestaand format, maar soms ook met een nieuw programma. Ik verwacht heel veel van Divorce, maar ook van Ontvoerd. Dat is echt een van de meest spraakmakende programma's van komend seizoen, met een ijzersterke John van den Heuvel.'

Woensdag op Volkskrant.nl een interview met Erland Galjaard. Wat vindt hij van de aangekondigde nieuwe tv-programma's van de concurrentie?

En binnenkort op deze site: de programma's van de overige RTL-zenders

Lees hier meer over The Voice, waarvan het derde seizoen vrijdag begint en vandaag aan de pers werd gepresenteerd.

Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden