Als de kok kookt

Culinaire voornemens voor de feestdagen zijn altijd meeslepender dan de werkelijkheid. Na een dag boodschappen doen en uren in de keuken lonkt alleen nog het bed....

Engelsen zijn vooral goed in het geven van schema's en tips die een gruwelijk kookleven dragelijk moeten maken. Zo wil het interieurblad Homes & Gardens dat wij in de afwasmachine de borden voorverwarmen als de oven al vol is. De Britse kookdiva Delia Smith bekent in een interview met The Guardian dat de voorbereidingen voor haar eigen kerstlunches altijd nogal chaotisch verlopen. Daarom heeft zij een nauwkeurige lijst voor zichzelf, en de lezer, gemaakt: om kwart voor acht 's morgens stopt zij de kalkoen in een voorverwarmde oven. Zo is per kwartier voorgeschreven welke handeling de kok moet uitvoeren.

Wie denkt baat te hebben bij lijsten, moet vooral het kerstnummer van het BBC-kookblad Good Food aanschaffen. Daarin zit een speciale pagina - met perforatierand! -- met een uitgebreide lijst van do's and don'ts voor de wankele huisvrouw. De zotste tip is dat je op het moment dat je zelf je kookpunt hebt bereikt, een kwartiertje moet gaan slapen of mediteren.

Good Food en Food Illustrated geven dezelfde bruikbare aanwijzing: koop voldoende potten en blikjes tapenade, ansjovis, paté, augurken enzovoort. Zij gebruiken ze voor onverwachte gasten. Maar waarom zouden we ze niet aan de echte gasten voorzetten. Maak een voorgerecht van louter kant-en-klare producten: lekkere vleeswaren, gerookte zalm, zoute boter, wat kleine tomaatjes en brood. De gasten amuseren zich door hun borden vol te laden met favoriete waar en kunnen tijdens ongemakkelijke gesprekken de aandacht op het bord richten.

Voor een toetje kun je dezelfde kant-en-klaar truc toepassen. Zet alles tegelijk op tafel, of verdeel het in de keuken over verschillende borden en spreek over een grand dessert. Dat kun je eenvoudig maken van bijvoorbeeld een mooie taart, druiven, fraaie kerstchocolade, simpele fruitsla en een bak ijs of sorbet. Voor liefhebbers van hartig kun je twee of drie mooie kazen, noten, druiven en een lekker boerenbrood aanschaffen. Voor het hoofdgerecht waren helaas nergens echt tijdbesparende recepten te vinden.

Homes en Gardens heeft nog een goed advies: laat de kinderen de menukaart fabriceren en de tafel dekken. Zij zijn lekker bezig. Jij hebt een taakje minder en de gasten zijn gegarandeerd ontroerd over zoveel huisvlijt.

Voor wie het niet kan laten, een simpel en erg lekker recept voor bij de voorgerechten. Snijd de onderkant van de lofstronken af. Meng de blauwe kaas en zure room door elkaar. Pas op dat het mengsel niet te dun wordt. Drapeer de rauwe lofblaadjes op een mooie schaal. Gooi met een theelepel op elk blad een flinke klodder kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden