Als de benoemde burgemeester ophoudt, zijn de Commissarissen aan de beurt
De ingezonden brieven van woensdag 2 augustus.
Brief van de dag: Kies de burgemeester
Commissarissen van de koning Remkes en Bijleveld bepleiten (O&D, 27 juli) behoud van de benoemde burgemeester vanwege kwaliteit, ervaring en deskundigheid. In heel Europa worden burgemeesters direct gekozen, behalve in Nederland. Het belangrijkste voordeel van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester is niet, zoals zij suggereren, dat de burgemeester meer macht krijgt, maar democratische legitimatie: de kiezers krijgen de kans hun eigen burgemeester te kiezen, die daardoor ook kan rekenen op draagvlak onder de bevolking. Ja, de burgemeester krijgt dan meer macht, maar dat is een gevolg en niet de reden. Verkiezing van de burgemeester zorgt er ook voor dat burgers de bestuurders beter kunnen aanspreken op het te voeren en gevoerde beleid en de uitvoering daarvan. Daarnaast moet de democratisering van de benoeming leiden tot meer helderheid en minder (partijpolitieke) willekeur. De verkiezing van de burgemeester draagt bij aan de versterking van diens positie en onafhankelijkheid. Steden worden steeds belangrijker. In zijn boek Leiderschap beschrijft burgemeester Giuliani van New York precies waarom we die kant opmoeten. Daadkracht, betrokkenheid tot op straatniveau, sociale diensten gericht op zelfredzaamheid, klassenloze veiligheid. Het schrappen van dat grondwetsartikel, zodat de Kroon niet meer benoemt, is pas het eerste stapje. De commissarissen zien eigenlijk geen reden voor verandering. Dat verbaast niet. Als de benoemde burgemeester ophoudt, is hun baantje aan de beurt.
Bernard Tomlow, Utrecht
Van der Laan
Ik heb waardering voor de politicus Van der Laan en het was zonder meer een onderhoudende Zomergasten. Maar de kritiekloze, door emoties gestuurde adoratie, die ik tegelijkertijd las op Twitter gaf me een gevoel van onbehagen.
Want natuurlijk is Van der Laan als toppoliticus/bestuurder ook gewoon een koele Machiavelli. En dat is maar goed ook.
Maar we hoeven niet bij alles kritiekloos en in adoratie aan zijn lippen te hangen. Gelukkig las ik van Ariejan Korteweg (O&D, 1 augustus) een nuancering van de waarnemingen over het Charlie Hebdo-debat.
Zondagavond dacht ik even dat links Nederland met Van der Laan haar eigen lady Di aan het construeren was, met heuse gelovigen in collectieve Zomergastenkerkdiensten. Dat is een beeld dat Van der Laan met al zijn kwaliteiten en verdiensten niet verdient, omdat we hem dan ernstig tekortdoen.
Misschien een idee dat alle aanbidders op hun chillkussens ook eens een saaie en taaie raadsvergadering bijwonen. Betrokkenheid prima, maar ook een beetje nuchterheid graag.
Marien van Schijndel, Deventer
Van der Laan (2)
Parlementair redacteur Ariejan Korteweg (O&D, 1 augustus) is inmiddels ook onderdeel van de processen in de Haagse stolp geworden. Ariejan, de grote poldermachine om oplossingen te produceren moet juist zichtbaar zijn in de Kamer. En niet in de coulissen. Dat heeft Van der Laan wel door en jij niet.
Anton Maes, Dieren
Zweverijen
In 2006 werd ik gedumpt door het bedrijf waar ik dertig jaar mijn hele ziel en zaligheid in had gelegd. Vier jaar later overleed de vrouw met wie ik 42 jaar getrouwd was geweest. Mensen raken voor minder in een depressie.
Toen de mogelijkheid van een mindfulnesstherapie zich aandiende, heb ik die met beide handen aangegrepen. Na afloop van de acht sessies had ik mij volledig en permanent ontworsteld aan het zwarte gat waarvan ik dacht dat ik er nooit meer uit zou komen. Inderdaad, dat is gebeurd op kosten van de samenleving, want het zat in het basispakket. Kritiek op sjoemelende ggz-instellingen zoals Vitalis is volkomen terecht, maar ik hoop wel dat columnist Elma Drayer (Ten eerste, 1 augustus) zich de volgende keer iets genuanceerder uitlaat wanneer ze het heeft over 'de collectieve hysterie rond yoga, meditatie, mindfulness - of hoe die zweverijen ook mogen heten' en over hobby's die je maar lekker uit eigen zak moet praktiseren.
Hans Hoes, Hengelo
Tesla model 3
Wat een gemiste kans is het nieuwe Model 3 van Tesla. Van nul naar honderd in 5,6 seconden is belachelijk. Een topsnelheid van 210 km per uur in het huidige verkeer is ook volkomen belachelijk. Hier zijn ook nog speciale technische voorzieningen voor nodig, die het geheel duurder maken.
Verder een actieradius van slechts 350 kilometer! En hiervoor moet je 30 duizend euro ophoesten. Voor nog eens 9.000 euro extra heb je een grotere accu met een actieradius van 500 kilometer. Slechts vier jaar garantie, met een maximum van 80 duizend kilometer, terwijl een elektrische auto veel minder onderdelen heeft! Ik ben hier niet van onder de indruk. We hebben nog een lange weg te gaan.
Het wachten is op een goed werkende accu met een echt grotere actieradius. Zolang zo'n accu er nog niet is, heeft de elektrische auto geen kans van slagen.
J. van Duin, Lelystad
Scaramucci
Er worden drie ontwikkelingen genoemd waarom communicatiedirecteur Scaramucci al na tien dagen zijn baan is kwijtgeraakt (Voorpagina, 1 augustus). Ik geloof dat er maar één reden is waarom hij kon opkrassen: hij leek in zijn gedrag als twee druppels water op zijn baas en dat pikt Donald J. Trump niet.
J. Tolsma, Leiden