Als de ballenbak, maar dan met slapstick en celluloid

Rotterdam -Er staat een popcornmachine, er worden verse roze suikerspinnen gedraaid en overal liggen spelletjes en boeken. Banken met veel kussens erop, een zachte vloer en grote skippyballen maken het kinderparadijs compleet.


In Your Space, een grote ruimte naast het Hilton Hotel, speelt het International Film Festival Rotterdam zich dit jaar af op kinderformaat. Voor het eerst - en hopelijk niet voor het laatst - biedt het festival een programma aan voor kinderen vanaf 4 jaar. Not Kidding heet het, en het is bedoeld voor jong en oud - maar overdag vooral voor de jongsten.


Een 'speeltuin' noemt festivalprogrammeur Edwin Carels het. Not Kidding is experimenteel van opzet, met een speelse blik en de kinderjaren van de cinema als uitgangspunten. Op het programma staan onder meer korte films en verschillende workshops onder leiding van kunstenaars.


Zo maakte de Rotterdamse kunstenaar Abner Preis er op vrijdag kostuums en decors van bordkarton voor een slapstickfilm. Het resultaat wordt aan het eind van het festival vertoond. Woensdag gaat filmkunstenaar Esther Urlus met de aanwezige kinderen aan de slag met filmstroken, die bekrast en beplakt mogen worden. 'Spelenderwijs wordt zo een oud medium als celluloid bij de kinderen geïntroduceerd', zegt Edwin Carels.


Cultureel verantwoord dus, maar zonder verplichtingen. Kinderen die liever een spelletje tafelvoetbal spelen, gaan ongestoord hun gang. En het mooie is: ouders kunnen hun kinderen hier met een gerust hart een paar uur achterlaten. Om zelf bijvoorbeeld een film op het festival mee te pakken.


Want het gaat er professioneel aan toe in Your Space. Bij binnenkomst wordt een formulier ingevuld met contactgegevens en andere belangrijke informatie. Vervolgens zitten ongeveer tien studenten van de opleiding pedagogisch werk - de meesten al gediplomeerd voor de kinderopvang - klaar om de jonge gasten te vermaken.


Om de kinderen veilig en verantwoord op te vangen, werkte het festival samen met het Zadkine College. Docent Annette Botermans, aanwezig om een oogje in het zeil te houden, vindt het een mooi project voor haar studenten: 'Ze leren er veel van, want ze mochten het helemaal zelf opzetten en uitvoeren.' Uitgangspunt vormde de formule van de ballenbak bij Ikea, maar met de inhoudelijke inbreng van het filmfestival als meerwaarde.


Omdat nog weinig festivalgangers op de hoogte zijn van het initiatief, loopt het tijdens het eerste festivalweekend niet direct storm. Daar gaat vast verandering in komen: met gratis toegang, inclusief eten en drinken en deelname aan de workshops, en enthousiaste begeleiders is Not Kidding haast te mooi om waar te zijn.


De kinderen die meedoen met de 'collage party' van de Canadese kunstenaar Margaux Smith hebben het in elk geval erg naar hun zin. De jongetjes knippen voornamelijk auto's uit, de meisjes zoeken het meer in bloemetjes en alles wat glimt. Wanneer de collages af zijn, worden ze aan de muur gehangen en is het tijd voor een potje voetbal. Het knippen en plakken was leuk, maar 'met de bal spelen' is toch het leukste, oordeelt de 5-jarige Jona achteraf.


Voor kinderen zijn de ochtend- en middagprogramma's van Not Kidding ideaal; 's avonds staat de deur open voor volwassenen. Onder meer voor de 'TV Dinners' die hier geserveerd worden: snelle maar gezonde maaltijden, zelf op te warmen in de magnetron. Uiteraard zijn er dan ook films te zien. Aan het eind van het festival wordt Not Kidding afgesloten met een groot kussengevecht.


Carels ziet zijn programmaonderdeel als een proeftuin - hij doet graag dingen voor het eerst. 'Het moet een ontdekkingsreis blijven, net zoals het hele filmfestival erom draait mensen nieuwe dingen te laten ontdekken.' Of er volgend jaar een vervolg op Not Kidding komt, durft hij dan ook niet te zeggen. Tot en met zaterdag kunnen ouders en kinderen nog hun kans grijpen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden