VONK

Als CY Leung opstapt gaan we allemaal weer de straat op

'CY Leung moet boeten voor zijn fouten. De enige manier om de woede in de stad over het hardhandig neerslaan van een vreedzame beweging te beteugelen, zal zijn ontslag zijn', schreef jurist en schrijver Jason Y. Ng afgelopen zaterdag in Vonk. Woensdag onthulde de Australische krant The Age een corruptieschandaal, en lijkt Ng alsnog zijn zin te krijgen.

Willem van Ewijk
Demonstranten in de wijk Admirality, woensdag 8 oktober. Beeld afp
Demonstranten in de wijk Admirality, woensdag 8 oktober.Beeld afp

Een week lang liep jurist en schrijver Jason Y. Ng na werktijd mee in de protesten van de paraplurevolutie. Hij zag hoe studenten werden aangevallen met traangas. Eenmaal thuis drongen alle beelden en geluiden tot hem door. Hij begon te snikken en met bevende handen veegde hij zijn tranen weg. Een paar dagen later kwamen de 'schurken'. 'Jonge meisjes werden mishandeld, jongens liepen rond met bebloede gezichten. Wie hier ook achter zit en misschien komen we dat nooit te weten zijn smerige, laaghartige en verachtelijke lafaarden', schreef Ng.

'Die schurken zijn inmiddels verdwenen', zegt Ng enthousiast via de telefoon. Hij staat net met wat studenten te spreken op de straten van Hongkong, die overigens een stuk leger zijn sinds de hoogste bestuurder CY Leung instemde om met de demonstranten te gaan onderhandelen.

'Er hangt een opgelaten sfeer in de stad. De studenten zijn vrolijker, enthousiaster.' Woensdag publiceerde de Australische krant The Age een artikel waarin onthuld werd dat CY Leung in 2011 een bedrag van vier miljoen pond heeft ontvangen van de Australische vastgoedadviseur UGL. Leung moest het bedrijf helpen haar Aziatische belangen veilig te stellen. Het gebeurde enkele maanden voordat hij aantrad als hoogste bestuurder van Hongkong.

'Het lijkt alsof Peking een elegante oplossing heeft gevonden: graaf wat viezigheid op, geef het aan de buitenlandse pers en fire his ass', schreef Jason Y. Ng op zijn Facebookpagina. Zo ver is het nog niet, maar het lijkt een beproefde methode van de Chinese partijtop die zo de afgelopen jaren al vaker afkwam van onwelgevallige partijleden. 'Iedereen verwacht dat CY Leung wel snel zal opstappen', zegt Ng.

Waarom is iedereen zo blij, de demonstranten willen toch algemeen kiesrecht?

'Studenten en pro-Pekingers stonden zo ver van elkaar af, er moest iets gebeuren om de twee partijen bij elkaar te brengen. Nu kunnen de demonstranten met een gevoel van overwinning vertrekken en kan Peking CY Leung ontslaan zonder dat het lijkt dat ze te veel aan de demonstranten heeft toegegeven.'

Met wie moeten de demonstranten straks dan praten?

'Als CY Leung opstapt wordt hij waarschijnlijk opgevolgd door Carrie Lam. Zij is nu de tweede in de hiërarchie. Veel sympathieker, veel oprechter. Dit komt waarschijnlijk doordat ze een vrouw is. Laat ik het zo zeggen, ze is de minst impopulaire bestuurder. CY Leung is in het bestuur gekomen omdat hij een succesvolle zakenman was. Carrie Lam heeft zich opgewerkt als ambtenaar en heeft in haar carrière te maken gehad met alle lagen van de samenleving.' Van Lam wordt gezegd dat ze in zo'n klein appartement is opgegroeid dat ze haar huiswerk zittend op bed moest maken. Ze is van bescheiden komaf.

CY Leung (r), en Carrie Lam. Beeld reuters
CY Leung (r), en Carrie Lam.Beeld reuters

Is zij dan wél voor algemeen kiesrecht in 2017?

'Ze zal natuurlijk gewoon de partijlijn volgen, maar de communicatie en onderhandelingen met veel meer gevoel en subtiliteit aanpakken dan CY Leung dat zou hebben gedaan.' Vorige week werd al bekend dat Carrie Lam door Leung verantwoordelijk was gemaakt om namens het bestuur de gesprekken met de studenten te voeren.

Ze hebben nog niets, en de demonstranten verlaten al het plein. Is dat wel verstandig?

'Dit geeft de kans om het hervormingsproces met nieuwe energie in te gaan. Sommige demonstranten zijn dagen niet thuis geweest, die kunnen nu douchen en bijslapen.' Jason Y. Ng hoopt op een einde van de patstelling: 'De schurken die studenten belaagden zijn weg omdat mensen doorhadden dat ze waarschijnlijk door Peking waren gestuurd. En de publieke opinie keerde zich tegen de demonstranten omdat het economisch leven stil kwam te liggen.'

En de demonstranten zijn gewoon moe.

'Als CY Leung opstapt gaan we allemaal de straat weer op, hoor. Dan gaat iedereen het vieren. En mochten de onderhandelingen de verkeerde kant opgaan, ook dan komen we terug. De protesten zijn erg bottom-up georganiseerd. We zijn heel flexibel. Sommige demonstranten gingen naar huis om een week later weer terug te komen. Ikzelf ga in de lunchpauze de straat op om met studenten te praten. 's Avonds geef ik op straat gratis lessen Engels en essayistiek. Het is prima te combineren met mijn baan als jurist. Die flexibiliteit houden we.'

Dus als CY Leung niet opstapt, en de onderhandelingen over algemeen kiesrecht mislukken?

'Dan zijn we allemaal weer terug', zegt Ng. Op de achtergrond klinken vrolijke stemmen. Ng wordt aan zijn arm getrokken en hangt op. Hij moet nog even geduld hebben. Woensdagavond zit Ng op zijn vaste plek in de wijk Admirality. 'CY, Time to go', staat er op zijn schoolbordje.

Come on down, boys and girls, I've been in my office since 6:30pm. Was approached to participate in an impromptu movement called 'Government is Absent'. Here's my message to the Wolf. Beeld Facebook / Jason Y. Ng
Come on down, boys and girls, I've been in my office since 6:30pm. Was approached to participate in an impromptu movement called 'Government is Absent'. Here's my message to the Wolf.Beeld Facebook / Jason Y. Ng
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden