Als burgemeester niet graaien is moeilijk

Op zijn sterfbed heeft de aartscorrupte ex-burgemeester van Shenyang een onthutsende ontboezeming gedaan. Corruptie en decadentie, zei hij, zijn onvermijdelijk als er geen effectief controlemechanisme is....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Mu Suixin was tot eind 2000 burgemeester van Shenyang in Noord-Oost-China, met haar 6,9 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van het land. Met haar duizenden wegroestende fabrieken en haar massawerkloosheid is het ook een van de meest trieste steden van China. Mu had de reputatie van een slagvaardige no-nonsense-figuur, echt iemand die het verloederde Shenyang nodig had.

In het kielzog van het wilde kapitalisme heeft de maffia een glorieuze rentree gemaakt. Shengyang biedt het ideale klimaat. Met de hulp van de bazen van partij, politie, gemeente, justitie en belastingen kwam de stad in handen van de onderwereld, met alles wat dat inhoudt aan fraude, afpersing, terreur en moord.

Burgemeester Mu stak zich bij voorkeur in een zwart pak, met een zwarte zonnebril en bijpassende glacés. Hij verving zijn vrouw door een jeugdige actrice en liet zijn familie delen in zijn groeiende rijkdom. De maffia gaf hem een troetelnaampje: Big Brother.

Een jaar geleden begonnen de eerste koppen te rollen. Niemand gelooft dat de Shenyangse maffia is uitgeroeid, maar haar hoge bescherming is ze kwijt: de burgemeester, de loco-burgemeester en ruim honderd andere hooggeplaatsten.

Vorige week werd de ex-loco-burgemeester, die er in een casino in Macau twaalf miljoen gulden gemeenschapsgeld had doorgedraaid, geëxecuteerd. Oud-burgervader Mu bekende en gaf bijna drie miljoen terug. De rechter was hem genadig en verooordeelde hem voorwaardelijk ter dood met een proeftijd van twee jaar.

Minder genadig is de kanker waaraan ex-Big Brother lijdt. Op zijn sterfbed heeft hij zichzelf nog eens flink door het slijk gehaald. 'Ik heb de macht misbruikt om geld te maken', zei hij. 'Ik heb het volk van Shenyang opgelicht.'

Mu hoopt dat zijn relaas anderen niet in de verleiding zal brengen. Een valse hoop, getuige zijn eigen woorden: 'Ik ben gaan beseffen dat het voor een regeringsfunctionaris te moeilijk is de corruptie de baas te worden. Ze hebben zo veel macht dat de mensen met elkaar wedijveren om hun gunsten te winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden